1 2 > 
1 of 2
Pomoć, please
Posted: 01 August 2007 01:01 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2007-08-01

Postavio sam ovo ovakav post na jednom drugom forumu i oni me uputiše ovamo, nadam se da mi možete pomoći.

Dakle,

Već nekih mesec dana radim u firmi koja se između ostalog bavi i izdavanjem novina, tako da imamo i Mac room, pošto se slaganje stranica tradicionalno obavlja na Mac-u. U pitanju su najčešće dosta stare mašine pod MacOS 9.2 ili starijim koje nam zadaju puno glavobolje, nestabilne su do bola, malo-malo pa im nešto fali. Pošto firmu vode indijanci, u slučaju da na nekom od Mac-ova pukne OS, on se šalje u štampariju na popravku, a čovek koji radi na njemu izgubi ceo dan čekajući da mu komp stigne. ÄŒak nemam nikakav softver za Mac ovde.

E sad, došao sam na ideju da bi ponajbolje bilo na napravim ghost image harda svakog od Mac-ova, pošto ionako se na njima ne čuvaju nikakvi fajlovi lokalno, sve ide na fajl server. Međutim, pošto stvarno nemam pojma o Mac-u, ne znam kako to da uradim i čme.

Drugi problem, sve i da napravim image, gde da ga sačuvam? Kompovi nemaju rezače, a ne znam može li se na hard disku Mac-a napraviti particija, naravno bez formata i gubitka podataka.

Najzad, trebalo bi mi i malo dijagnostičkog softvera za MacOS 9, tipa Norton Disk Doctor i sl.

Profile

Posted: 01 August 2007 01:25 PM   [ # 1 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-01

Evo i novi problem.

Pretraga fajlova na jednom od Mac-ova ne radi. Kada prikaže prozor sa rezultatima pretrage, ne prikazuje i gde se dotični fajl nalazi i što je još gore, odbija da ga otvori na dvoklik.

Profile

Posted: 01 August 2007 03:16 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Žao mi je što čujem da morate da radite na tako starim mašinama ali budi uveren da vam je daleko, daleko bolje nego da radite na windowsu iz tog perioda :}

Ovako, kada stigne clean, tek reinstalirana mašina na hard disku ćeš, između ostalog, naći dva foldera:
- System Folder (koji ima onu facu na sebi)
- Applications

Čitav tvoj operativni sistem je u folderu System folder. Načelno, bilo bi dovoljno da iskopiraš taj folder na drugu mašinu i kada se javi potreba presnimiš ga nazad i restartuješ problematičnu mašinu.
Međutim, ako kopiraš na neki server koji nije pod Mac OS-om može se desiti da sistemski fajlovi postanu neupotrebljivi (da sad ne ulazim u detalje). U tom slučaju, kao što si i sam naslutio bolje je napraviti image System Foldera.
U folderu Applications imaš folder Utilities. U njemu se nalazi program Disk Copy. Na vrhu ekrana imaš menije i idi na Image > Create Image from Folder i to je to.

Sad, pitanje je gde ćeš da čuvaš image jer ako ti je komp trso onda ne možeš da je mountuješ na desktopu. Idealo bi bilo ako su Mekovi umreženi da na svakom čuvaš po jednu kopiju pa ako neki vrisne onda na drugom mountuješ image i presnimiš folder na tu mašinu. Ako nemate ni mrežu ni rezače - ne znam. Nikada nisam particionisao HD pod OS 9.

Vodite računa šta instalirate, kod 9 je bilo velikih problema sa ekstenzijama koje su se klale (System Folder > Extensions).

A trošenje čtavog dana na reinstalaciju sistema koji se zapravo sastoji od jednog foldera je definitivno gadno gubljenje vremena :}

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 01 August 2007 08:00 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-01

Ček, ček, možda te nisam razumeo dobro.
Zar će mi MacOS dozvoliti da pregazim njegov System Folder i to naživo, dok OS radi? Ili moram da mu vadim hard disk, prenesem ga na drugu mašinu i prekopiram folder?

Profile

Posted: 01 August 2007 09:18 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Probaj cloniranje Lacijevim Silverkiper-om, kao što ti već napisah na Benchu 😊

Profile

Posted: 02 August 2007 12:13 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

morbius wrote:

Ček, ček, možda te nisam razumeo dobro.
Zar će mi MacOS dozvoliti da pregazim njegov System Folder i to naživo, dok OS radi? Ili moram da mu vadim hard disk, prenesem ga na drugu mašinu i prekopiram folder?

Ne, ne, naravno da ti neće dozvoliti. Zato sam i pitao da li ste umreženi jer postoje neke varijante ali sad vidim da dolazi u obzir i prebacivanje diskova iz jedne mašine u drugu.

Dakle, svež, tek instaliran System Folder negde bekapujete kako god želite (kao folder, image); recimo na dva računara - ako crkne HD ili pukne sistem, sigurno neće dva u isto vreme.
Kada vrisne sistem izvadiš HD, ubaciš u mašinu na čjem je disku bekapovan sistemski folder i jednostavno presnimiš bekapovan System Folder preko ovog koji je prs’o i to je sve.

Evo sad vidim i ovaj SilverKeeper, deluje zanimljivo ali opet, u pitanju je samo jedan jedini folder pa ti vidi šta ti više odgovara.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 02 August 2007 12:35 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-01

Hvala puno.
Samo da pitam oko prebacivanja harda, da li je dovoljno samo ga džamperisati i staviti kao slave ili na Mac-u to ide nekako drugačje? Hoće li MacOS znati odakle da se boot-uje i hoće li videti taj drugi hard disk bez neke intervencije s moje strane?

Profile

Posted: 02 August 2007 02:16 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Ne znam da li je uopšte poterbno dirati džamper ali sigurno nema ništa više od toga.

Mac OS zna odakle da butuje sistem prema podešavanjima iz: Apple Menu (jabuka gore levo) > Control Panel > Startup Disk. Sve dok to ne diraš podizaće se (da prostiš :} ) po starom.
Drugi disk bi trebalo da vidiš normalno, kao hard disk ispod primarnog. Obriši mu System Folder i nasnimi onaj koji zdrav.

Aj’ pa samo napiši ovde šta je bilo da ostane na forumu ako nekom drugom zatreba.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 02 August 2007 05:07 PM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-01

OK, kada sledeći put dođe Mac sa reinstalacije sigurno ću napraviti bekap njegovog sistemskog foldera.

Doduše, ovo mi ne rešava problem koji trenutno imam sa dva nestabilna Mac-a koje ne mogu da pošaljem na reinstalaciju dok se lik zadužen za to ne vrati, što će biti tek za dve nedelje.
Da li bih možda mogao da im stavim System Folder sa drugog Mac-a koji radi dobro, pošto su mašine identične i hardverski i softverski, jedino se razlikuju u periferijama. Da li bi mi MacOS 9.2 dozvolio da prekopiram njegov system folder u radu?

Edit: Ček, mislim da je to loša ideja… prekopirao bi i network setings sa te mašine, a i permissions bi pravile probleme.

Post edited by: morbius, at: 2007/08/02 17:13

Profile

Posted: 02 August 2007 05:29 PM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-01

Dupliran post.

Post edited by: morbius, at: 2007/08/02 17:30

Profile

Posted: 02 August 2007 06:32 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Samo da pitam oko prebacivanja harda, da li je dovoljno samo ga džamperisati i staviti kao slave ili na Mac-u to ide nekako drugačje? Hoće li MacOS znati odakle da se boot-uje i hoće li videti taj drugi hard disk bez neke intervencije s moje strane?

Starije mašine imaju jedan IDE master/slave. Jedan je za hard a drugi za CD. Pošto nemate CD u tim tim mašinama onda nakač hard i prebaci džamper kontra od onog koji je na postojećem hardu (dan danas nemam pojma šta je master/slave pa još nabadam 😊).

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 13 August 2007 03:26 PM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-01

Evo mene posle pauze.
Došao šef sa odmora i tek sada vidim da iako je lik bog za Linux on praktično nema pojma o Mac-ovima ovde, navikao lik da se ne zeza sa njima, već samo pošalje u štampariju pa nek ih oni sređuju.
LM, šef kaže potrpaj ti te System Foldere na fajl server. E sad, pošto je fajl server pod Windows 2003, ja se plašim korupcije podataka koju je DS_Store pominjao. Zato po savetu potražim Disk Copy, ali u Utilities folderu stoje samo dva alata. Jedan se zove Prva pomoć za disk (moj slobodan prevog sa grčkog); dok se drugi zove Proetimasia disk (prevod bi bio priprema diska). Izgleda da nemam taj disk copy ili je on u okviru nekog od ova dva alata?
Kolika je zaista verovatnoća da će ovi folderi biti korumpirani na serveru? Vredi li se baktati sa pravljenjem tih imidža foldera ili je to više samo puka predostrožnost?

Vidim da bi ipak bilo najpametnije da kopije System foldera prebacim sa jednog Mac-a na drugi putem postojeće Ethernet mreže. Ako neko može da mi objasni kako to da uradim na MacOS 8.6 sistemu, ali što detaljnije, pošto su mašine na grčkom i nije se lako snaći.

Profile

Posted: 13 August 2007 04:25 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Verujem da će zipovanje foldera pomoći..ili pravljenje DMG fajla.

Profile

Posted: 14 August 2007 12:18 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7582
Joined  2005-04-28

dok se drugi zove Proetimasia disk (prevod bi bio priprema diska)

Cenim da je ovo Disk Copy. Ali mislim da je jednostavnije da Stuffitom spakuješ ceo System folder i onda taj jedan fajl prebaciš na Windows server.

Ako neko može da mi objasni kako to da uradim na MacOS 8.6 sistemu, ali što detaljnije, pošto su mašine na grčkom i nije se lako snaći.

Moraćeš da pronađeš Chooser u meniju sa jabukom. Moguće da si ga radnije koristio, to je onaj softverčć sa kojim biraš i štampač na koji ćeš da štampaš. Kada ga pronađeš, onda klikni na AppleShare pa vidi koji će ti se Mac pojaviti u spisku. Ako se one pojavljuje nijedan, treba da uključš File sharing na mašini na koju hoćeš da prebaciš faj.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 14 August 2007 12:19 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Koristan link da vidiš ikonicu Choosera: http://en.wikipedia.org/wiki/Chooser

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 14 August 2007 12:21 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

voyager wrote:

Verujem da će zipovanje foldera pomoći..ili pravljenje DMG fajla.

Eh, na Mac OS 8 i ranijim, a i na Mac OS 9 je zipovanje moglo samo sa shareware ZipItom ii sa StuffIt Deluxe. B)

A DMG nema šanse da se napravi na Classicu. B)

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2
‹‹ Ubuntu      Novi u MAC svetu ››