-Customize Safari with features created by third-party developers
-Find extensions in the Safari Extensions Gallery, accessible from the Safari menu and extensions.apple.com
This update also contains improvements to stability, accessibility and security, including the following:
-More accurate Top Hit results in the Address Field
-More accurate timing for CSS animations
-Better stability when using the Safari Reader keyboard shortcut
-Better stability when scrolling through MobileMe Mail
-Fixes display of multipage articles from http://www.rollingstone.com in Safari Reader
-Fixes an issue that prevented Google Wave and other websites using JavaScript encryption libraries from working correctly on 32-bit systems
-Fixes an issue that prevented Safari from launching on Leopard systems with network home directories
-Fixes an issue that could cause borders on YouTube thumbnails to disappear when hovering over the thumbnail image
-Fixes an issue that could cause Flash content to overlap with other content on http://www.facebook.com, www.crateandbarrel.com, and other sites when using Flash 10.1
-Fixes an issue that prevented boarding passes from http://www.aa.com from printing correctly
-Fixes an issue that could cause DNS prefetching requests to overburden certain routers
-Fixes an issue that could cause VoiceOver to misidentify elements of webpages
This update contains improvements to compatibility and security, including the following:
Fixes an issue that could prevent users from submitting web forms
Fixes an issue that could cause web content to display incorrectly when viewing a Google Image result with Flash 10.1 installed
Establishes an encrypted, authenticated connection to the Safari Extensions Gallery
This update contains improvements to usability, compatibility, stability, accessibility and security, including the following:
More accurate Top Hit results in the Address Field
More accurate results in Top Sites
Fixes an issue that could cause content delivered with the Flash 10.1 plug-in to overlap webpage content
More reliable pop-up blocking
Improved stability when typing into search and text input fields on http://www.netflix.com and www.facebook.com
Improved stability when using JavaScript-intensive extensions
Improved stability when using VoiceOver with Safari
For detailed information on the security content of this update, please visit this site: http://support.apple.com/kb/HT1222
Moram malo da hejtujem u vezi stvari nad kojom sam se zamislio pre nekog vremena, u vezi s instalacijom ovog RAM bloatera, a sve u svetlu aktivne debilizacije Mac platforme.
Kakav je to developer, tj. firma, koja u 2010 g. traži restart posle instalacije browsera? Znač jbn browser ne može da se instalira tako što će se prekopirati sa imidža na hard disk nego mora da se instalira tako da moraš da restartuješ čtav sistem. Stvarno? Browser??
Da li je to znač da se nekakve komponente browsera integrišu u sistem prilikom instalacije? Zašto mi traži administrator lozinku pri instalaciji? Zašto zahteva restart? Ko je rekao Internet Explorer?
Čoveče, kako se lako stvari okrenu naglavačke, a da ni ne primetiš šta se desilo… Ako ovo nije Microsoft wibe ne zvao se ja Lorimer.
Tačno, WebKit je sistemski frejmvork i tu nema pomoći osim restarta.
Microsoft-vibe? Evo još malo Microsoft vibe-a: malopre sam se ulogovao na jedan od Linux servera koji automatski radi apt-get upgrade u pozadini (update sistema, jel) i dočekala me poruka ‘System restart required’. A to je server za koji se očekuje da ima 7/24 uptime, ne desktop koji može da se restartuje tu i tamo…
Zahtev za restartovanjem sistema kod izmene bitnih sistemskih fajlova je normalna stvar na svim sistemima, ovde je stvar u tome što Safari nije samo običan browser nego u sebi sadrži i WebKit sistemski frejmvork koji koriste i drugi programi pa i sam Cocoa API (WebView klasa).
Koristio sam dugo firefox, pa sam presao skroz na safari do danas, nemam vise zivaca.. Toliko koci da mi se dize kosa na glavi. Npr. ukljucen jdownloader i safari ubija kako koci, oba programa jedu dosta memorije, dok firefox i jdownloader rade bez problema, pri tome itunes, shrook i tweetdeck rade bez problema. U ovoj kombinaciji sa safarijem na miniju od 2gb memorije nemoguca misija..Ma:sick:
Zašto bi ga izbacivali? Meni ako se ne sviđa Safari ja ne moram da ga koristim… ali da li je to razlog da ne komentarišem ovakve stvari?
Zato što i on zahteva restart po instalaciji, a takođe instalira sistemski API koji i druge aplikacije mogu da koriste.
Svaka nova verzija Safarija donosi i novu verziju WebKita koju koristi, recimo, Mail za renderovanje HTML formatiranih email poruka, ili ‘moj’ 4D za objekat koji se zove ‘Web area’ koji onda ja koristim da mojim klijentima prikažem sadržaj neke strane ili PDF dokumenta unutar forme u mom programu, a ne da mu startujem browser ili Preview. Ili još par hiljada drugih aplikacija.
Tako da zista ne vidim šta tu ima da se komentariše, osim ako neko ne izmisli neki načn da se instalacija sistemskog API-ja može izvesti bez restarta. Ili da skroz izbacimo WebKit da ne bi bili ‘MS like’.
Zašto bi ga izbacivali? Meni ako se ne sviđa Safari ja ne moram da ga koristim… ali da li je to razlog da ne komentarišem ovakve stvari?
Zato što i on zahteva restart po instalaciji, a takođe instalira sistemski API koji i druge aplikacije mogu da koriste.
Svaka nova verzija Safarija donosi i novu verziju WebKita koju koristi, recimo, Mail za renderovanje HTML formatiranih email poruka, ili ‘moj’ 4D za objekat koji se zove ‘Web area’ koji onda ja koristim da mojim klijentima prikažem sadržaj neke strane ili PDF dokumenta unutar forme u mom programu, a ne da mu startujem browser ili Preview. Ili još par hiljada drugih aplikacija.
Tako da zista ne vidim šta tu ima da se komentariše, osim ako neko ne izmisli neki načn da se instalacija sistemskog API-ja može izvesti bez restarta. Ili da skroz izbacimo WebKit da ne bi bili ‘MS like’.
Kad smo vec kod toga, Linux menja sve ‘u trku’ ukljucujuci i zamenu kernela. Ne treba mu restart ako necu restart. Sto ce reci posto dele neke osnove arhitekture moze to i Apple da uradi ako hoce.
Kad smo vec kod toga, Linux menja sve ‘u trku’ ukljucujuci i zamenu kernela. Ne treba mu restart ako necu restart. Sto ce reci posto dele neke osnove arhitekture moze to i Apple da uradi ako hoce.
Imamo onda kontradiktornost ovde, šta ćemo s onim što cocoa reče?
A da izvineš, menjanju dela kernela ‘u trku’ ne bih mnogo verovao kako će da radi bez restarta.
Kexec is a patch to the Linux kernel that allows you to boot directly to a new kernel from the currently running one. In the boot sequence described above, kexec skips the entire bootloader stage (the first part) and directly jumps into the kernel that we want to boot to. There is no hardware reset, no firmware operation, and no bootloader involved. The weakest link in the boot sequence—that is, the firmware—is completely avoided. The big gain from this feature is that system reboots are now extremely fast. For enterprise-class systems, kexec drastically reduces reboot-related system downtime. For kernel and system software developers, kexec helps you quickly reboot your system during development or testing efforts without having to go through the costly firmware stage every time.
Update Safarija nije samo update aplikacije, nego je update celog operativnog sistema. Kome ta čnjenica toliko teško pada nek proba da zamisli da tamo ne piše Safari, nego Webkit framework.
Ovaj citat sa IBM-ovog sajta je i dalje restart sistema. OK, brz restart, jer nema trošenja vremena na firmware i bootloader ali je i dalje restart - aplikacije prestaju da rade, drajveri se čtaju ponovo i sl. Čak ni sama kexec ideja nije mnogo nova, pa to su imali M$-DOS PC-jevi još tamo negde 1994. sa instaliranim programom QEMM!? Inače, nijedna mainstream distribucija Linuxa (dakle, RedHat, Debian/Ubuntu, SuSE) ne koristi tu tehniku po defaultu jer nije dovoljno pouzdan: neke hardverske komponente moraju da se resetuju pomoću sopstvenog firmware-a. Od gomile servera sa kojima sam imao posla, ne sećam se da je ijedan imao aktiviran kexec.
OK. Samo smo caskali dal moze. Cak linuxi obicno teraju bez restarta sa starim/novim libovima da ne bi smetali. Pricam o ozbiljnim linuxima, arch i gentoo, ne ‘buntu krsevima.
Bar ne treba da ti pricam kako se webkit upgradeuje na bilo kom linuxu. Jel ima neki linux da radi restart pri tome? Webkit je lib i nije deo kernela, bar ne bi trebao da bude. Naravno, tu sad igra arhitektura a u to ne ulazim, kako je Apple smislio meni lepo, samo kazem da mozda moze elegantnije.
Kad bolje razmislim, OS X i dalje ima mikrokernel, jel tako bese? Zar im nije sto puta lakse da rade zamene na zivo nego linux sa monolitnim???