< 1 2 3 > 
2 of 3
Safari 5.0.1 - update
Posted: 24 November 2010 09:36 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  104
Joined  2009-10-16

Da, većina serverskih Linuxa uopšte neće updateovati stvari koje zahtevaju restart sistema ako baš ne moraju. Ako je stanje kritično, onda mora.

E sad, tu nastupa razlika između serverskog i desktop OS-a - za desktop OS framework kao što je WebKit je od suštinske važnosti jer ga koristi gomila programa, što sistemskih što korisničkih. Samim tim, vrlo je važno da bude ažuriran.

E sad, OS X je Unix, a Unix ima jednu osobinu da kad neko koristi fajl (npr lib) a taj fajl bude prepisan novih fajlom, programi koji koristili staru verziju fajla dobiju tu staru verziju, a programi koji tek nakon update-a pristupaju fajlu dobijaju novu verziju. Dakle, teorijski bi moglo i bez restarta. Ali nema nikakve sumnje da su u Apple-u zaključli da bi ovakvo ponašanje izazvalo čudne posledice po rad sistema (neke aplikacije koriste staru, neke novu verziju) i da to nije u skladu sa usability standardima i zato su pribegli nepopularnom ali jedinom koherentnom rešenju.

Na Linuxu Webkit nije presudan jer se retko koristi, ali otkad ga je GNOME stavio za default HTML rendering engine, i tu je potrebna logoff/logon procedura da bi se posao završio do kraja. Opet, usability na Linuxu nema nikakav značaj, čak uopšte nije na ceni 😛 Na Njindonjzu update Safarija ne zahteva restart - tamo je ceo WebKit u dva fajla + Quartz emulator… Ali na OS X-u, WebKit je sastavni deo OS-a i zato mora restart.

Što se tiče mikrokernela, XNU baš i nije pravi mikrokernel. Tj. jeste on podeljen na dva dela od kojih je jedan Mach mikrokernel a drugi deo BSD sloj, ali za ostatak, tj više slojeve sistema to je praktično jedinstvena celina.

Teorijski, verovatno bi i XNU mogao da dobije neki ekvivalent kexeca, i mogao bi da se uradi restart bez reboota, ali kolika bi bila praktična korist od toga? Sekundu-dve koliko traje EFI inicijalizacija? A rizikovao bi pogrešnu inicijalizaciju hardvera, zamisli koliko bi tada tek bilo kukanja…

Profile

Posted: 24 November 2010 10:20 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Mislim da ste se kao programeri malo upetljali u sitne digestalije i da ne vidite širu sliku.

Govorimo o običnom browseru. Dakle, program koji radi jbm li ga šta — da li ja to treba da očekujem da i ubuduće restartujem komp kada apdejtujem iTunes, TextEdit, PhotoBooth? Gde je tačno granica kada su frameworks u pitanju? Pa sâm XCode kada se instalira ne treba restart a ovde pričamo o šontavom browseru, ljudi.

Toliko ste vremena utrošili na opisivanje šta se tačno apdejtuje pa da mora da se restartuje sistem, ali može li neko da objasni ako je to nešto toliko zapetljano „iznutra” (recimo WebKit framework) zašto ne stoji u OS apdejtu, nego ga guraju u apdejt programa? Ako je problem tempo jednih i drugih apdejta, jbg, imamo Security Updates, pa neka lepo uvedu Frameworks apdejte ili nešto deseto. Koji će to krasni u apdejtu programa, pa još - namerno ću ponoviti - najobičnijeg browsera. Šta, ovako „rešavaju” sporu dinamiku izmene nekih frameworkova kada bi se oni vršili preko apdejta samog OS-a? To je onda genijalno rešenje, nema šta…

I da, QT je sjajan primer takve „integrisane” filozofije - da moraš da čekaš da se kretenski klip potpuno učta da bi mogao da gledaš kao čovek, ne mogu da pogledam ni trailer u FronRow-u dok ga ne učta celog. Da instaliram Periane i svakave qrce, tražim koji je format i zašto neće da ga čta. Zato sam i rekao nemam šta da ga brišem, jednostavno ga ne koristim jer teško smara. Otkud znam, možda je i njinjdovs bolji ali kako da znam kada moram da se smaram da bih bilo šta uradio? Sad neko ko se bavi videom može da svr*ava na to kako je QT sjajna tehnologija ali meni to stvarno ništa ne znač ako kao na njinjdovsu moram da se rvem sa svim i svačm da bih obavio najprostiju stvar.

A tako je rant i počeo, kada sam video da apdejt Safarija traži restart, a ovamo mi otvoreno 5, 6 tabova, neki drugi programi rade preko neta, još nekih dokumenata pootvarano… i sve to treba da gasim i palim ponovo umesto da prevučem ikonicu sa imidža u neki folder. Evo trčm, sve sam noge polomio.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 24 November 2010 11:23 PM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

Prvo, ne znam za ostale, ja nisam programer. Ponekad programiram, doduše, ali to me ne čni programerom. Što se širine slike tiče, sorry, ali mislim da vidim mnogo širu sliku od tebe 😉

Ne pričamo o ‘šontavom browseru’ nego o delu operativnog sistema a kad se updateuju sistemske komponente, onda sistem mora da se restartuje i to je prosto tako. Ni ja ne volim što moram da jedem 5 puta dnevno jer to odvlač vreme, pažnju i energiju od korisnijih stvari, pa opet moram. A ako u 21.-om veku neki desktop operativni sistem nema sistemsku komponentu koja radi ono što radi WebKit, onda bi taj operativni sistem bio običnan predmet predmet sprdnje i podsmeha i sasvim sigurno niko ne bi razvijao softver za njega, ergo niko ga ne bi koristio.

Sam po sebi Safari ne zna ništa ni o HTML-u, ni o HTTP-u, ni o Webu, ni o slikama, ni o multimediji. On je samo obična maska za WebKit. I sad ako WebKit ima security rupu preko koje neko može da raskanta sistem, a ti updateuješ samo Safari, nisi uradio bukvalno ništa - npr. stići će ti mail u kome će biti zloupotrebljena ista ta rupa, Mail će pozvati WebKit koji i dalje nije popravljen, doći će do upada… a ti si kao updateovao Safari. Dakle, Safari i ne mora da se updatuje, ali WebKit mora.

Dakle, Safari update JESTE Security/OS update. I meni se upravo sviđa to što ga ne zovu tako, nego ga zovu baš Safari upgrade jer ne želim da koristim sistem koji me smatra idiotom (to je upravo ono što Micro$soft radi).

Profile

Posted: 25 November 2010 08:05 AM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

cocoa wrote:

E sad, OS X je Unix, a Unix ima jednu osobinu da kad neko koristi fajl (npr lib) a taj fajl bude prepisan novih fajlom, programi koji koristili staru verziju fajla dobiju tu staru verziju, a programi koji tek nakon update-a pristupaju fajlu dobijaju novu verziju. Dakle, teorijski bi moglo i bez restarta. Ali nema nikakve sumnje da su u Apple-u zaključli da bi ovakvo ponašanje izazvalo čudne posledice po rad sistema (neke aplikacije koriste staru, neke novu verziju) i da to nije u skladu sa usability standardima i zato su pribegli nepopularnom ali jedinom koherentnom rešenju.

Koliko sam čtao raznorazne technote i dokumentaciju 4D-a, ovo bi u njegovom slučaju značlo da bi korisnik mog programa teoretski mogao da ima istu masku i da gleda isti slog (record) u dva prozora koji na sebi imaju web area (koji koristi WebKit) i da im ista stvar u tom web area izgleda drukčje, samo zato što je prvi prozor otvorio pre, a drugi posle updejta.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 25 November 2010 09:48 AM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

Tako nekako.

Profile

Posted: 14 December 2010 07:22 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  239
Joined  2005-10-31

Hm, moja šira slika:

Ne znam kako vama, al meni je Safari 5.0.3 postao noćna mora. Sa ukupno 3-4 ekstenzije vuče se kao slina. Pomaže restart, posle toga neko kratko vreme radi ok i onda postaje katastrofa. Nema favicona, brisanje keša, trt mrt… ništa ne pomaže dugoročnije.

Je l ima neko neki koristan hint, da čekam sledeći update ili da prelazim na trajnu alternativu, po prvi put u životu?

Profile

Posted: 14 December 2010 08:31 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

A vidi, nisi se pred bogom vezao za Safari. Skini Chrome, probaj ga, pa ako ti bude ležao više od Safarija uradiš tranziciju i zvanično, a ako ne, šutneš Chrome i nastaviš da kuneš Apple 😊

http://www.chromium.org/getting-involved/dev-channel

Profile

Posted: 14 December 2010 08:38 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

U međuvremenu sam to i uradio, sve fino i krasno, sve pič, sve lepe i normalne i potrebne opcije, kad odjednom - Keychain Access počnje da mi traži passworde za mail naloge u Mail.app. Ja ukucam, on kaže invalid. I tako milion puta. Prestravljen, vratim Time Machine bekap, ubijem Chrome i restartujem komp. Srećom, sad radi. Uz slinavi Safari.

Postoji li neko objašnjenje za to, mora da ima neke veze sa Chromeom? Nije mi bilo svejedno uopšte, i ne bih se zezao više sa takvim stvarima.

Profile

Posted: 14 December 2010 08:45 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

A ne ne, pre ce biti da ima sa Safarijem jer ja sam presao na Chrome jer je Safari peglao i mail nalozi lepo rade u Mail.app, nisu mi trazili passworde uopste.

Mada ja nisam update-ovao Safari a bogami ni sistem, jos uvek sam na 10.6.4

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 14 December 2010 08:53 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-31

Nemam pojma, nikad mi se to nije desilo do sada, a tačno se poklopilo sa korišćenjem Chromea, tj maltene dok sam setovao Autofill preference. Ne vidim šta drugo može da bude.

Profile

Posted: 14 December 2010 10:22 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

Prešao na iCab i na Macu i na iPadu/iPhone. Sada radi sve. Platiš pa klatiš. Još kada bi izmislili neki taki dobar i za emajl da ima exchange (outlook neupotrebljiv) pa di bi mi bio kraj.

Signature 

Misa

Profile

Posted: 14 December 2010 10:28 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Trebalo je samo da restartuješ mašinu i onda probaš.

Stavi opet Chrome, pa uradi istu stvar.

Profile

Posted: 15 December 2010 09:21 AM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

henrik wrote:

U međuvremenu sam to i uradio, sve fino i krasno, sve pič, sve lepe i normalne i potrebne opcije, kad odjednom - Keychain Access počnje da mi traži passworde za mail naloge u Mail.app. Ja ukucam, on kaže invalid. I tako milion puta. Prestravljen, vratim Time Machine bekap, ubijem Chrome i restartujem komp. Srećom, sad radi. Uz slinavi Safari.

Postoji li neko objašnjenje za to, mora da ima neke veze sa Chromeom? Nije mi bilo svejedno uopšte, i ne bih se zezao više sa takvim stvarima.

Meni Chrome i sada posle jedno desetak dana posle ‘sviča’ ponekad traži keychain password kada odem na neki sajt gde sam nekada bio i ulogovao se, ali mi nije nikada tražio za Mail naloge.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 15 December 2010 10:26 AM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ne znam dal da vam ovo kažem… ali u međuvremenu sam probao i Firefox :laugh:

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 15 December 2010 11:22 AM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

Ovo oko mejla mislim da nema veze sa browserima. Meni se to desava kada rade odrzavanje MobileMe sistema pa se pobrkaju stvarcice na kratko. Kada zavrse sve se vrati u normalu. Juce i nocas su opet radili nekakvo odrzavanje. Redirektovao sam sve mejlove na gmail i resio se te bede. Definitivno treba dobar i pouzdan emajl program za MacOS sa podrskom za exchange.

Signature 

Misa

Profile

< 1 2 3 > 
2 of 3