E, pa ovo zaista preti da se pretvori u jednu veliku svađaonicu i da iole normalni ljudi (što hoće da se ‘odmore od idiota, a da je još uvek na srpskom jeziku’ što bi rekao član Sim.a) odu odavde, a što je već lagano počelo da se dešava. I ukoliko se nešto ne preduzme, stvar će samo eskalirati. Ja nisam ni admin, ni gospod Bog, što ne ne sprečava da izložom svoje viđenje, u nadi da će se nešto uskoro promeniti, pre nego što i sam počnem da zaobilazim ovo mesto u širokom luku. Već vidim da ću biti vrlo opširan, pa koga mrzi da čta bolje da prestane odmah.
Cilj nastanka ove grupe, pa i sajta, je bio ono čme se razno - razne korisničke grupe (nevezano za Epl) bave svuda u svetu; međusobno upoznavanje članova, razmena iskustava, znanja, saveta, programa (u razumnim granicama, bez piraterije i tako toga); pomoć pri rešavanju problema i slično. Tako je nastala i ova, tada mala, grupica, tamo još početkom 2005. Nešto više o detaljima i načnu nastanka se može pročtati OVDE. Forum (pa čak ni sam sajt) nikada nije ni bio poenta cele priče, čak je bilo i mišljenja (koje sam i sam delio) da nije potraban, jer je Mekintoš deo ES-a tada jako lepo funkcionisao. Kada je cela stvar postavljena, i dalje je ES - Mekintoš bio mnogo življi, valjda zbog navike ljudi i bržeg/lakšeg pokretanja novih tema i odgovaranja na postojeće. Tek kada su tamo dozvoljene gluposti sa hekintošem, gde nisu slušani stalni posetioci da ih to ne zanima i da nije za Mekintoš deo foruma, pa kasnije i uvođenjem novih Mac - HW i Mac - SW, većina tadašnjih posetilaca se preselila ovde.
Tako smo skoro pet godina lepo diskutovali o svemu i svačemu (vezano za Mek i Epl, naravno). Povremeno je bilo ispada sa ljudima (da pomenem samo neke) koji su smatrali da je ovde mesto da se diskutuje o političkim partijama i opcijama, gey/homo opredeljenjima i paradama, likovi koji su od početka sve napušavali ‘jer su imali koeficijent inteligencije 140’, ali su na vreme ‘napušeni’ i nije bilo dalje eskalacije. Vremenom se i čtava aktivnost ovde svela na diskusije u forumu, iako to prvobitno nije bio cilj. Jbga, svi/većina ovde smo zaposleni ljudi, mnogi sa porodicama i drugim bitnim obavezama, pa nemamo baš mnogo vremena za ispoljavanje nečeg kreativnijeg, do brze diskusije i odgovaranje/pomoć na forumu, ali to je u redu, ne vidim ništa loše u tome.
Tako dolazimo do onoga što odavno đubri ovo mesto, prvo lokalno, ali je u poslednje vreme počelo žestoko da šiti svoj smrad i na ostale delove, da se to sve teže da izdržati. A to su, naravno, OGLASI. Sama ideja uvođenja sekcije oglasi je bila ista kao i ideja korisničke grupe i sajta; prvenstveno da pomogne članovima da nešto od Epl opreme kupe/prodaju no povoljnoj ceni i iz sigurne ruke, pa valjda smo članovi korisničke grupe, okupili smo se valjda da se pomažemo, ne obratno. Ipak je u to vreme Epl kod masa (osim kod Mek korisnika) bio poznat kao iPod kompanija, koja uzgred pravi i neke računare koji izgledaju nešto drugačje i čudnije, pa je ovo bilo idealno mesto da se kupi/proda po neki komad opreme od ljudi koji znaju šta i zašto kupuju/prodaju. To je i jedan od razloga da je ostavljena mogućnost (dobronamernog) komentarisanja oglasa, a druga je valjda što Mambo ne omogućava da se zabrane odgovori ili tako nešto, ako grešim neka me ispravi ko zna.
Ovo je jedno vreme fino funkcionisalo, a onda je stvar počela da eskalira. Nisam zalazio u oglase, osim kada sam kupio nešto od Dande, ali me je smrad koji je počeo odatle da se širi naterao da malo pretražim. I svašta sam našao. Za mesto su saznali i drugi, kojima je Epl samo još jedna IT firma, pa su počeli da nude razne stvari, PC računare, menjanje PC za Mek i slično, a vremenom smo došli i do Audija A4, sijamskih mačća i ko zna čega sve ne. Još više je eskaliralo sa pojavom iPhone-a 4, gde su neki počeli da mole za ‘pristojnu’ cenu, aludirajući na sentiment ljubitelja Epla, a neki (kazaću idioti, pa neka se vređaju koliko hoće) da se *urče kako im nije dovoljno 350 evra zarade po telefonu i da diskutuju sa samim sobom, preko više naloga, organizujući tupave igre detekcije ‘ja sam prodao najviše iPhone 4 u Srbiji’. Generalno, cilj većine oglašavača nije više bio da nekome pomognu da nešto dobro i povoljno kupi, već da zarade i razviju svoj posao. I to je u redu, ali, po mom skromnom mišljenju, OVO NIJE MESTO ZA TO!!! Ipak je ovo sajt korisničke grupe, ne pijaca (što bi rekao Toša). Naravno, nemoguće je uvesti cenzuru koji oglas može, a koji ne. Zato i smatram da ih je potrebno POTPUNO UKINUTI. Ne, ne čak ni otvoriti zaseban poddomen tipa oglasi.macserbia.org, već ukinuti ili eventualni novi domen da nema nikakve veze sa MacSerbia, čak ni u imenu! Ne znam koliko se ostali slažu sa ovim, ali sam jakog mišljanja da će se u suprotnom stvari samo još više pogoršati. Znam da su neki oglašivač jako aktivni i drugde po forumu, ali smatram da će laku naći zamenu. Epl je sada mnogo poznatiji i popularniji nego pre pet godina i nalaženje kupaca ne bi trebao da bude problem.
Nešto u vezi dizajna/strukture sajta i softvera koji ga pokreće. Ispašće da sam drveni advokat nekima (naročto Mikiju); ali me to ne brine. Pre nego što bilo ko kaže nešto o tome, neka zna da ovo mesto ne bi nikada ni zaživelo da nije Mikija i Strahinje (strahinja). Prvi zato što je obezbedio sve što je potrebno za sajt: i hardver, i softver, i mesto za server i dobru volju da održava i da administrira i šta sve ne. Ne mora niko da se slaže stalno sa njegovim mišljenjem u raspravama, ali neka zna šta čovek radi za ovo mesto. A Strahinja (koji je izgleda odavno prestao da nas posećuje) je onaj koji je postavio i podesio Mambo, SimpleBoard i sav ostali softver na čemu se ovaj sajt još uvek vrti. Jeste da se prelazak na EE već dugo najavljuje i odlaže. Problem je već izrečen gore; ko zna da odradi - nema vremena, ko ne zna - neće da odvoji vreme da nauč i uradi (ili takođe nema vremena). Miki to radi paraleleno sa: svojim poslom u sopstvenoj firmi (rad na šest programa istovremeno) koji izdržava celu njegovu porodicu, brigom oko roditalja koji su u kritičnoj zdravstvenoj situaciji, i ko zna kakvih još obaveza. Tako da razumem da se mnogim estetama ne dopada kako sve ovo izgleda i funkcioniše, ali pre nego što krenu sa sarkastičnim komentarima tipa ‘postavite bar ovce da pasu na ovoj zelenoj pozadini’ (Kanački); neka se zapitaju da li sami mogu nešto da urade i pomognu, jer niko ovde ništa ne radi za profit. Ja znam da ne mogu trenutno ništa da ponudim u tom smislu, pa zato ništa ni ne kenjam, bez obzira koliko mi se neke stvari ne dopadale.
Hajde za sada ovoliko. Mogao bih da kucam još mnogo toga, a sve to iz frustracije i straha da se jedno lepo mesto polako pretvara u smetlište. U nadi da će stvari ponovo početi da se kreću u pozitivnom smeru, želim da naglasim da sam spreman da pomognem oko sajta u čemu god moja malenkost može (mada teško jer sam laik za web programiranje) i da apelujem na ostale koji takođe to mogu (znam da to sigurno mogu DS_Store, Dachaz, Mario, možda još neko…). Naravno, pre toga ‘otkačti’ oglase.
I manite se više karmi, *ebala vas ista!