Hmmm, i ponovo dodjosmo do osetljivog pitanja oglasa.
Tacno je da je Mac konacno postao dostupan i preko legalnih kanala i u papirnim oglasima, ali postavite sebi pitanje: da li bi ste vi kupili imac preko Halo oglasa? U sekciji oglasi pogledacete ko je taj koji prodaje, ako ga ne znate, pogledacete neke njegove prethodne diskusije (mislim da ovde i karma igra ulogu, bez obzira koliko se neki slagali/ne slagali sa tim).
Javno odricanje odgovornosti od dela foruma po meni nema nikakavu, osim deklarativnu, svrhu. Naime, svi ljudi koji su otisli sa ovog foruma (a vidim da je otislo bar troje od kada ja pratim forum) sigurno nisu otisli ljuti zbog politike SMUGA a propo oglasa. Vi se mozete slagati/ne slagati sa necim, ali onda ne idete na taj deo foruma. Ako nastavite da diskutujete, to onda prelazi u trollovanje i gubi smisao foruma. Odlazak zbog lose sekcije oglasi? Ma daj, koga mi zavaravamo!
Tacno je da su oglasi ozbiljno ugrozeni na ovom forumu i nesto se tu mora preduzeti. Varijanta ‘sekira’ (od sutra ih nema ili ostaju ovakvi) nije bas svrsishodna, jer mislim da se zaista moze nadci hw sa vremena na vreme koji prelazi iz ruke u ruku starijih korisnika (mislim na korisnike sa duzim smug stazom, ne na bioloski starije, da se ne vredjaju odma’) i to je potpuno ok. Preprodavaca uvek ima, bice i to na svim forumima. Sve je stvar kako ih kontrolisati. Ne mogu sad da pokrenem proceduru za ponovno uclanjenje na forum, ali zar nismo svi mi prohvatili odredjena prava i obaveze, odnonsno nepostovanje povlaci ban? Evo skorasnji dogadjaj za visestrukim nalozima koji su banovani, onda se jedan user vratio dva dana kasnije, zamolio (?!?!) i dobio nazad user kojim je nastavio da vredja. Da, pokajanje postoji, ali ne odmah i ne sme garantovati neometane aktivnosti koje su ocevidno protiv dobrobiti foruma i dobrog ponasanja korisnika. Admini su dobri ljudi, ali nema emocija u kontrolisanju rada foruma.
Mislim da je Nemanjapro pricao o ustrojstvu oglasa na benchu, koje je, manje ili vise uspesno. Ako podjemo od cinjenice da su oglasi mesto za prodaju KORISCENOG i NEPOTREBNOG hw korisnika, pretpostavka je da toga ne moze biti u kontinuitetu i u neogranicenim kolicinama. Znaci da se uvede vremensko ogranicenje od nedelju dana izmedju dva oglasa.
Komentarisanje oglasa ne dolazi u obzir. Vise od jedne carke su se upravo desile usled komentarisanja pristojnosti oglasa. Moze reup oglasa sa info o novoj ceni, ali dalje od toga ne.
Korisnik treba da zasluzi da pocne da prodaje stvari u oglasima. Neka to bude 10 postova, pre negoli mu se dozvoli da postavi oglas. AKo neko napravi 10 postova po forumu sa cistim spamom (da. slazem se. cool. ili slicno) ima da odradi jos 10 postova. Druga opcija je vreme provedeno na smugu. Na primer, ako imate preprodavca, koji se registruje da nesto proda, a vi stavite barem dva meseca clanstva, njemu nece biti interesantno da to proda tu, jer ne ispunjava cilj dolaska na forum a to je prodati nesto odmah. I to je jedan od mogucih filtera.
Ekipa na smugu (kao i na svakom drugom forumu) se zna, ova zajednica je iznedrila neke prijatelje, poznanike i verujem da ce se rad foruma nesmetano odvijati. Ipak, za kupovinu iz oglasa ce se svako voditi odredjenim gorepomenutim smernicama (broj postova, staz, preporuka); i donositi odredjene vrednosne sudove o osobama koje prodaju stvari i odlucivati da li ce ili nece trgovati.
Toliko od mene, A