danimir wrote:
Prosto osecam potrebu samo da se ukljucim sa komentarom, uvek kada se na forumu po raznim topicima prepucavate koliko su gde cene i koliko ko zaradjuje (zloba, pakost, zavist, ljubomora?!); niko apsolutno ne uzima u obzir - zapravo ne zna - da su sve cene citirane na web sajtovima u USA i Kanadi BEZ PDV-a jer se to tamo tako praktikuje.
Konkretno, kupovao sam iPhone 4 u Kanadi i na tu cenu sa Apple sajta se naplati jos plus 13% PDV-a sto uopste nije malo i sto bitno menja gore izvadjene cene!!! (uostalom mozete da probate i sami da kliknete na kupovinu na sajtu i probate da prodjete kroz check out, sve dodatne poreze ce vam sistem sam izracunati…) - evo bas ovako:
U USA je PDV okvirno oko 7, 8, 9%, zavisi od drzave do drzave (u Kaliforniji i Arizoni je recimo i preko 10%); uostalom pogledajte na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_the_United_States
Medjutim ozbiljna razlika je to sto je u Kanadi je iPhone 4 simfree, a u USA nije.
Obe zemlje *nemaju* kao u evropi sistem povracaja PDV-a za turiste prilikom izlaska iz zemlje! - Znaci porez koji je placen ostaje njima i ne mozete ga dobiti natrag!
Sto se tice USA, telefon na ugovor je $199 za 16gb model i $299 za 32gb model + PDV na te cene! (opet netacan navod gore da je ugovor $150). Ugovor je na 24 meseca - 2 godine. Mesecne pretplate su $40, $60 i $70 + PDV. Otkazivanje ugovora je moguce tek nekon prvog meseca pretplate ($40-70 + PDV); plus otkazni PENAL je $400+PDV! Hajde sracunajte - malte ne isto kao i da se kupi simfree! Penal za otkazivanje ugovora je *ove godine* pre pustanja iPhone-a 4 podignut sa $175 na $400 bas zbog toga da ne bi bilo zloupotreba i kupovine iPhone 4 za ‘dz’ iz USA!!! Tako da navod da iPhone 4 u USA moze da se nabavi za $150 je takodje brutalno netacan sa nepoznavanjem kako to sve funkcionise tamo - a putujem tamo prilicno cesto i imam iskustvo iz prve ruke.
Zakljucak je da navedene cene gore konvertovane u evre, u manjem ili vecem procentu, ipak ne odrazavaju pravu sliku nabavne cene iPhone-a 4.
Plus na to treba dodati cenu transporta (avio karta, fedex, sta vec); ili barem da castite prijatelja koji bi vam to doneo iz daleka… O carini uopste i da ne govorim ako carinik prilikom pregleda ustanovi da mora da se plati - fizickom licu je dozvoljen uvoz jednog (1) mobilnog telefona za sopstvene svrhe u zemlju, plus na placenu carinu zajedno sa celokupnom cenom telefona se zaracunava i PDV!!!
Uostalom kao sto neko rece na nekom topicu ranije, sada nema viza za EU, pa lepo u avion (200-300e povratna karta); u Pariz, Rim, Cirih ili negde drugo za vikend - ne moze jeftinije od toga! - a to ipak dodje na istu cenu kao sto ljudi prodaju ovde iPhone 4 po forumu. Mozda neko ipak voli da popije kaficu u Parizu, Rimu, Cirihu Medjutim problem je sto telefona i nema regularno na stanju u Apple radnjama, tako da i ako odete u licnu kupovinu iPhone 4 u EU uopste ne znaci da cete ga naci u radnji!
Nadam se da ovo daje malo realniju sliku o tome koliko kosta put da iPhone 4 stigne iz nekog inostranstva do Srbije…(!) i da su prosecne cene koje se nude ovde na forumu ~800-900e manje vise korektne kada sracunate koliko vas kosta da kupite iPhone 4 u licnoj reziji, odete, vratite se - otprilike slicno toliko!
Kome je to puno da plati naravno moze da ceka 2 godine dok mu ne padne cena, ili dok Telenor ne pocne da prodaje na ugovor (ali bojim se i da ce to biti za 2 godine, a mozda ni tada)!
Naravno tu i tamo naleti neko ko prodaje i ispod neke prosecne cene, zbog ko zna kojih licnih razloga, i to je super ponuda koja kada se pojavi svakako treba zgrabiti! Nadam se na kraju da ce naici i takva prilika za ovog coveka!
Srecno u potrazi za novim iPhone 4!
applicat wrote:
DA PROBAM DA ODGOVORIM…
***INFORMACIJA da TELENOR pocinje prodaju IPHONE je 100% VALIDNA (ugovor je trziste Srbije je potpisan)...
Mozada da bi XSERVU odgovaralo da to bude za 2 godine ili nikada, ali nazalost zeljja mu se nece ostvariti… I cena nece pasti za dve godine vec za 1 mesec…
•••
Po pitanju zanemarljivog broja Iphone koji se ovde pojave kako kaze ADMINISTRATR - 80 posto oglasa u ovoj rubrici (koji su non-sim) free je upravo iz TOG izvora koji administrator pominje kao zanemarljiv…
Zna se ko se bavi trgovinom IPHONe u bgd organizovano i takodje se zna da su cene kod tih ljudi daleko vece… 1100-1200… Dakle ovde na ‘vasem forumu gotovo je sve HOBI trgovina, kako sa Iphone, tako i sa IPAD - a sto je svakako FENOMENALNO…Po pitanju JAHANJA - nema nikakvog jahanja provajdera ako telefon ne koristis uopste, a troskove ugovora podmirujes kroz saobracaj ostvaren na svom starom ili bilo kom drugom modelu telefona… A zamisli ima ljudi koje Iphone uopste nedodiruje…
•••
Po pitanju ljubomore i sl. ko koliko zaradjkuje - besmislica a makar kada se radi o meni, tako da to sto toliko ‘puno’ zaradjuejs mene moze samo da raduje, pa mi PM svoj telefon da sve ljude koji u mom okruzenju kupuju Iphone saljem na tebe… (ozbiljno sam mislio) jer sada ih saljem tamo gde su 1100…
Da - i uvek zaradjuje vise onaj koji za Iphone plati 1000 nego onaj koji ga prodaje za 1000… A ja ZNAM da od ove trgovine se neces obogatiti do nivoa da ovako mozes da argumentujes i toliko se bogatim osecas… Nisu ni drugi pre tebe, a koji su u oom poslu mnogo duze, pa neces ni ti… A to sto si ovoliko pisao i argumentovao - verovatno si se osetio prozvanim… pa se i ozbiljno potrudio da argumentujes, a da pri tome nisi SHVATIO da se KRITIKA odnosila na non-simm free telefone…Po pitanju tvoje kafice u Parizu, Rimu i Cirihu garantovano tvrdim da bar 2 od ova tri grada nisi video, a ako ti je IPHONE osnova da ove kafice pijes, pozuri da popijes jos jednu eventualno…
•••
SIM FREE u USA ne postoji, a na oglasu si mogao da vidis sta hoces…
•••
NIKO NIJE ‘KRITIKOVAO’ CENE ZA SIMM FREE… A svakako ne one koje se krecu oko 800-900 EUR…
Upravo sa tom digresijom da MORA DA POSTOJI znacajna razlika u ceni SIM free i non-sim sam i PISAO…TACNO JE DA JE KANADSKA cena + VAT… - a znam i sam jel sam kao i ti letos kupio 2 kom u Vancouveru… Zaista sam nenamerno zaboravio da napisem… A sim free i nije bila tema…
Ali i kupio sam i jedan preko mreze, odnosno kupio mi ga je prijatelj kod svog provajdera…
A da me sada ti ne prozivas da sam kupovao za trgovinu da ti napomenem da su dva za porodicu a treci je za poklon…
Po pitanju price Xserve za troskove skidanja sa mreze, ona je besmislena, jer se telefoni ne skidaju zvanicno, vec se kupe kod providera i nikada ne aktiviraju, a osoba koja ih je kupila nastavlja da koristi stari telefon, bilo u okviru postojeceg ili novog ugovora…
Ako malo pregledas oglase za Iphone 4 videces da su sporadicni i da ih daju upravo ljudi koji su do Iphone 4 dosli preko prijatelja, - dakle sigurno nije placeno nikakvo skidanje sa mreze niti se radi o organizovanom poslu - pre sporadicnom, pa su i takvi SPORADICNI ‘trgovci’ ovde (recimo) prozvani ili se mozda osecaju prozvanima…
Jasno je da ORGANIZOVATI posao sa IPHONE nije jednostavno i da u toj varijanti postoje ozbiljni troskovi - a koje ovde objasnjavas… A u prilog ovome i cinjenica da ljudi koji se najduze bave Iphone trgovinom za Iphone 4 imaju cenu od 1200 Eur, a ulazna cena za 4-ku u ozbiljnim i redovnim i garantovanim kolicinama je 850-950 eur (32-ka)... I ozbiljniji izvori Iphone-a u Srbiji u jednoj turi donose i po 50-100 komada i prodaju na veliko onoj trojici dilera koje sam pomenuo…
Takodje uporedi (a znas) cenu 3gs i 4-ke u nabavci pa ces i sam zakljuciti, da je disproporcija u PRODAJNOJ ceni ozbiljna… Normalno tek se pojavio, ceka se nema ga… JER CENE SU I U NABAVCI SLICNE , PA AKO I POSTOJE PROBLEMI I TROSKOVI KOJE SI NAVEO ONI SU POSTOJALI I POSTOJE I ZA OSTALE MODELE - ...
Dakle POJEDINCI koji se ovim ne bave organizovano se naslanjaju na one koji se ovim poslom POKUSAVAJU baviti organizovano, a koji svakako imaju vece troskove…
••••
I samo jos jedno - XSERVE KAZE da kada se pojavi po OK ceni treba ga ZGRABITI - pa svakako ali me bas interesuje ko stigne da ga ZGRABI…
Samo u toj jednoj recenici pokopao si sebe i kompromitovao nameru da publici dokazes da su cene korektne, i da onaj koji hoce da kupi Iphone, treba da ti plati kaficu u Parizu…
Ap eto nesto me bas interesuje da li je ovaj post dobar za karmu - kao referenca ili cete ga obrisati…
DUZNOST VAS ADMINISTRATORA JE DA PUBLIKU REALNO INFORMISETE, pa eto i moj doprinos tome…
Pozdrav
Dachas wrote:
ÄŒisto da potvrdim da u većem delu Evrope nema iPhone 4 na stanju - bio, tražio - ali u Ženevi imaju i čeka se 30-45 minuta.