Upravo je pao Mac OS X. Damn. Kopirao sam neke fajlove sa eksternog diska (NTFS); neke brisao sa istog i kada sam mu rekao empty trash u nekom trenutku komp se zamrzne, polako zatamni ekran od gore ka dole i izbaci multi jezicku poruku da moram restartovati komp. Vec tu me hladan znoj oblije. Uradim ja kako mi kaze, sve OK bootuje se normalno… Nastavim dalje, opet empty trash… opet isto - zatamnjivanje, reset… medjutim vishe nema bootovanja. blinka folder sa upitnikom. Restartujem, nishta. Ubacim Snow Leo DVD, odem na disk utility i vidim da na spisku diskova (imam dva FW eksterna jedan je za Time Machine) nema internog diska. Samo dva na FW, optika i jedan koji se zove MEDIA. Sta je sad pa to. Nikakve komande ne mogu da dobijem za njega u Disk Utilityu, ni da ga brishem ni formatiram, nishta!
Odem u profile manager, pogledan pod Serial ATA ono pishe: There was an error while scanning for Serial-ATA devices.
Da li ima neko reshenja kako da povratim ovaj disk?
Da li sve ovo znachi da je interni HARD vrisnuo skroz?
Ako jeste, jel moze neko da mi asistira da stavim novi hard, posto stvarno ne znam kako se otvara iMac. Vidim na youtube-u tutorial ali mi je suvishe pipavo, bolje da uradi profesionalac.
Ne pada mi ništa na um, samo da izvadiš kabl iz struje i da sačekaš malo, valjda će se javiti neko sa konkretnim odgovorom, ali uzrok znam, a to je paragon ntfs.Iste stvari mi se dešavaju sa NTFS diskovima, zato sam i prestao da koristim iste… Neka ovi ”drugi” koriste MacDrive.
Jesili probao da iskljucis sve fw i usb uredjaje sem tastature i misa?
A to sto blinka folder sa upitnikom znaci da ne zna sta da boot-uje, vidi da li u Start Up Disk vidi interni hdd, ako vidi klikni na njega i restartuj.
Poruka na više jezika koju si dobio se zove ‘kernel panic’ i u tvom slučaju je najeverovatniji krivac onaj kojeg Čika Kosta pominje: drajver za pisanje po NTFS particijama.
Poslušaj Marka pa otkač sve eksterne uređaje i onda ubaci instlacioni DVD, uključ iMaca, drži C i kada se podigne installer iz Utility menija pokreni Disk Utility.
Ako ne vidi hard disk, isti je crkao (malo verovatno).
Ako ga vidi, proveri ga sa Verify Disk (ne verify disk permissions) i vidi šta će da ti kaže. U najgorem sučaju ćeš morati da reinstaliraš sistem.
Ja bi probao i sa SMC i PMU resetom. Vjerovatno je disk ostao ‘malo zbunjen’, a vjerujem da ga SMC/PMU reset može vratiti u ‘žive’...
Pozdrav.
Djole
PS: Ja koristim još uvijek Paragon 6.5(.1) i do sada nikad nikakav problem nisam imao… Čuk, čuk - da kucnem u drvo i pljuc, pljuc - da pljucnem za ne daj Bože…
Kao sto je rekao Kosta, iskljuchim ja njega i odem da spavam.
Malo pre sam ga upalio i gle chuda bootuje se normalno!
Nisam iskopchao FW eksterne diskove.
Ja ne znam sta moze biti osim nekog pregrevanja,
mada mi je to malo verovatno.
Paragon NTFS, moguce da je on u pitanju.
Jel postoji neka alternativa tome?
Pazi, nije da je moguće nego POTPISUJEM da je paragon krivac za kernel panic. Isključvo se dešava kad obrišeš veći broj fajlova i odradiš empty trash. Ako mi neko ne veruje, neka obriše par desetina gigabajta filmova i muzike sa NTFS particije, pa neka isprazni korpu. Ja probao više puta i uvek mi se to događa. Plus uvek mi ostaju fajlovi i folderi sa NTFS u trešu koje ne mogu da obrišem. Sklanjaju se tek kad formatiram particiju. Ja do sad nisam otkrio bolje rešenje od paragona, a on je katastrofa. Ima vazda bagova. Sve ovo se događa bez obzira na paragon podešavanja u system preferecama, i bez obzira na to da li je formatiran preko disk utilityja, parallels win mašine,ili pc-a. Dakle, krš 😊
Da, a taj MacFuse toliko smara sa KSURL koji svakog dana hoće na google da radi neki update, dozvolio, ne dozvolio little snitchom, on opet pita i pita i pita… Inače mi je Fuse instaliran uz parallels, pa sam jutros baš ispizdeo kad sam opet video da me svaki božji dan pita jel može na net.
Da, a taj MacFuse toliko smara sa KSURL koji svakog dana hoće na google da radi neki update, dozvolio, ne dozvolio little snitchom, on opet pita i pita i pita… Inače mi je Fuse instaliran uz parallels, pa sam jutros baš ispizdeo kad sam opet video da me svaki božji dan pita jel može na net.
Onda nešto nije uredu sa MacFuse, meni se nije ni jednom javio verzija 2.0.3 koja je tvoja?
Pa nije ni meni dok nisam instalirao Parallels 6. Ne mogu 100% da tvrdim da je zbog toga, ali sam guglao šta je uopšte KSURL i vidim da se kač na cache.google.com ili tako neki googleov poddomen. Od skora me svaki, ali svaki dan pita jel može. U Little snitch preferencama sam sad pobrisao nekih 15tak stavki koje imaju ime KSURL i sve su crvene, kao da svaki dan menja ”folder” koji se nalazi u tmp skirvenom folderu u rutu sistemske particije. Nemam predstavu šta je moglo zeznuti stvar, ali parallels je poslednji program koji sam instalirao, osim office-a 2011, ali i to je bilo jutros.
edit:
da, u pitanju je ista verzija fuse-a kao kod tebe.
PS: Ja koristim još uvijek Paragon 6.5(.1) i do sada nikad nikakav problem nisam imao… Čuk, čuk - da kucnem u drvo i pljuc, pljuc - da pljucnem za ne daj Bože…
Ne znam kakve vi imate probleme, ja koristim najnoviji paragon 8 i ništa čudno se ne dešava.
Doduše, meni su svi hardovi HFS+, a ovaj drajver je tu zlu ne trebalo, čsto ako se ima potrebe za čtanjem NTFS-a (oko mene dosta Win user-a); inače ne bih ga ni instalirao.
Par puta sam manevrisao sa fajlovima na jednom NTFS-u (externi) i ništa čudno.