Ja vala jedva cekam, radi ovo super nema shta ali nekako imam osecaj da je leopard radio bolje, mozda je i to bio wau efekat jer sam tek tad prvi put preshao na Mac ali znam da taad nisam nikad video shtekanje, zastajkivanje i slicno…
A naš prijatelj i (pretpostavljam) moj imenjak iWan nam ne reče kako je saznao da če biti još jedan Apple događaj do kraja godine. Možda je vidovit ili ima neki nama nepoznat izvor (ili samo kopa Internet za svakom glasinom koja postoji :laugh:)
Inače baš se radujem što će najzad biti nov Stivov nastup posvećen Mac-u. Dosta je prošlo od WWDC-a 2009.
ISKRENO: Wikipedia! Nesto sam cackao o OS X-u i provalio po nazivima da su sve neke divlje macke, a onda sam otisao na neki sajt gde je bio spisak svih divljih macaka zajedno sa leopard i snow leopard vrstama i vidim da fali samo Lion i ne znam sta jos. Pa mi Lion nekako najbolje zvucalo za sledeci OS, a onda sam u google image search ukucao OS X Lion i provalio fotku! Eto… B)
A sto se eventa tice, pa uvek ima nesto pred kraj godine…najava za sledecu. Cisto da zagolicaju! :D
Ajd da ispišemo spiskove naših želja (a i proročanstava što da ne) za ovaj Event.
1. Osvežen 13’ MacBook (Pro) i MacBook Air, voleo bih da saznam kako će Apple da se izvuče iz nevolje koju je Intel napravio time što je izbacio nVidiju iz posla sa čpsetovima (nevolja je zato što u 13’ MacBook (Pro) i MacBook Air ne može da stane diskretan grafički čp, a Intel ima samo procesorsku grafiku slabiju od nVidia integrisane)
2. Mislim da neće menjati dizajn kućišta jer je ovaj star tek 2 godine, prethodni je trajao 5 i po godina
3. Voleo ih da budu predstavljeni novi iLife i iWork (posebno iWork i da konačno postane ozbiljan konkurent Office-u)
4. Što se tiče Mac OS X-a Lion nemam neke posebne želje, osim želje da nas Stiv opet zaseni.
Jedina stvar koju bih ja voleo da vidim je daleko ozbiljniji fajl sistem. Po mogucstvu copy-on-write, kao pokojni ZFS. Neki koji ne puca lako i kome ne treba defragmentacija. Sva ostala sminka moze a ne mora.
Meni je svaki put od Leoparda na ovamo strepnja dublja od nade jer od tada svaki put svakom velikom napretku prinesu i neku veliku žrtvu. Da li ima veze sa odlaskom Avie Tevaniana ili ne, ne znam, ali mi se generalno razvoj OS X posle Tigera ne sviđa previše. A da se razumemo - ja sam bio veliki fan NeXT-a otkad sam prvi put video NextStep na delu negde tamo 1995., što se vidi i po avataru 😉 Međutim, u poslednje vreme Next ekipa je izgleda totalno potisnula classic Mac ekipu, a upravo je ta simbioza učnila OS X toliko posebnim.
Prvo su ubili Java-Cocoa interfejs, dobro niko ga nije koristio. mada je to ogromna šteta. Onda su ubili Carbon, dobro NextStep/OpenStep/Cocoa je takvo remek delo arhitekture API-ja da ćemo i to preživeti. Onda su ubili PPC (ajd i IBM i FreeScale su digli ruke od trke sa Intelom i AMD-om); ali kad su CreatorCodes potpuno zamenili glupim ekstenzijama (te ekstenzije su mi jedan od dokaza u kvazi-filozofskim raspravama kao argumenta da većina nikada nije u pravu 😛) to je već ozbiljan razlog za uzbunu.
Šta sad da očekujemo - totalni raskid sa Mac tradicijom, nema više Rosette, verovatno ni Carbona. Sasvim moguće ni Jave, ali bi to još uvek bilo ogromno ograničenje. Sistem će sigurno po difoltu biti 64-bitni, što znač da je prva generacija Intel mašina zastarela, a nije nemoguće i druga, mada ipak verujem da će SVE C2D mašine biti podržane. Orijentacija će ići ka MultiTouchu (‘beš me ako ono iza čega viri lav nije touchpad); a sasvim sigurno će nam u OS X ugmizati i podrška za TouchScreenove. Nije nemoguće da konačno stigne i novi fajl sistem, mada ne znam koji. Možda Jobs obrlati svog starog drugara Larry-ja pa dobijemo konačno taj ZFS, a moguće je i da su interno radili na nekom svom FS-u - beše bio onaj oglas za filesystem stručnjake. Nadam se da neće praviti nikakav AppStore za OS X, mada me ne bi čudilo…
Takođe, mislim da je to poslednja verzija OS X-a, lav kao car životinja nema šanse da bude zamenjen nečm drugim. Posle ide kompletna promena brenda, verovatno u iOS pravcu, zamena Findera nekim velikim SpringBoardom i dalji razvoj Maca kao snažnijih iOS mašina, tipa skineš tastaturu s laptopa i dobiješ iPad, kao što je uradio onaj u filmu Avatar…
svaka cast na postu,iznad,vidi se buraz da znas sve te cinjenice…meni skoro sve to kolko tolko strano,ipak sam jako svez u Mac svetu…ali mi se chini da na kraju svega,`MI svi opet zagrizemo tu Jabuku`....:laugh: bem jom sve da jom bem`ovako bi reko Radasin da ima Mac-a kuci :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
Bilo kako bilo niko ne moze sa sigurnoscu da prognozira unapred sta ce izaci iz apple-a, svaka im cast, ali drze sve u tajnosti do poslednjeg minuta. Jedino ovi hakeri koji razvale masinu pa provale nesto dodatno, ali ni oni nemaju pojma zasto je to nesto tu. :D
Tako da, pricace se ovde mnogo 21. tj. posle 00:00 kada po nasem vremenu krece Event!
Prvo su ubili Java-Cocoa interfejs, dobro niko ga nije koristio. mada je to ogromna šteta. Onda su ubili Carbon, dobro NextStep/OpenStep/Cocoa je takvo remek delo arhitekture API-ja da ćemo i to preživeti. Onda su ubili PPC (ajd i IBM i FreeScale su digli ruke od trke sa Intelom i AMD-om); ali kad su CreatorCodes potpuno zamenili glupim ekstenzijama (te ekstenzije su mi jedan od dokaza u kvazi-filozofskim raspravama kao argumenta da većina nikada nije u pravu 😛) to je već ozbiljan razlog za uzbunu.
Od PPC-a je trebalo odustati, mada je u početku izgledalo super, kasnije je mnogo kočlo, a evo vidimo iz jučerašnjeg Sculleyovog intervuja da on sada žali za odlukom što nisu krenuli putem Intela odmah tamo 1994. godine, umesto što su išli na PPC.
Ovo što kažeš za creator kodove je netačno: oni su živi i zdravi kao metadata uz same fajlove (a ne u desktop database fajlovima kao na Mac OS 9 i ranijim); samo su na njih dodati tzv. UTI metadata podaci (pogledati Milketov post vezano za QuickLook pluginove) i UNIX way, tj. ekstenzije. Ono što su zabrljali sa Snow Leopardom je da su prilikom snimanja nekog fajla iz neke aplikacije ne upiše kreator kod aplikacije već default kreator kod za taj tip fajla, tj. za tu esktenziju. Na primer, kreiraš novi fajl u BBEditu, snimiš ga, a on ima ikonu TextEdita i dvoklik na njega će otvoriti TextEdit umesto BBEdita. Više o ovoj temi možete naći ovde.
Možda Jobs obrlati svog starog drugara Larry-ja pa dobijemo konačno taj ZFS
Obrlatio je on njega odavno, ali neko ima nameru da tuži Oracle (tj. Sun) za ZFS, pa su malko ukočli sa ZFS-o. Inače je podrška za ZFS volume praktično već bila ugrađena u Snow Leopard Server, za klijent nije.
Evo proguglah, možda i bude nešto od ZFS file sistema, Oracle i NetApp se nagodili pre mesec dana.
Sasvim moguće ni Jave, ali bi to još uvek bilo ogromno ograničenje. Sistem će sigurno po difoltu biti 64-bitni, što znač da je prva generacija Intel mašina zastarela, a nije nemoguće i druga, mada ipak verujem da će SVE C2D mašine biti podržane.
Nema šanse da se izbaci Java, a za 64-bitnost ćemo da vidimo, ali dok se Lion bude pojavio te mašine će već imati pet godina, a već su sa Snow Leopardom presekli sa mašinama starijim od 4 godine. Moja prognoza je da će ostaviti podršku za Core Duo, ali će se mašina butovati u 64 bita po defaultu, pa će onaj koji bude želeo Liona na miniju iz januara 2006.e morati da podesi parametre.
Od PPC-a je trebalo odustati, mada je u početku izgledalo super, kasnije je mnogo kočlo, a evo vidimo iz jučerašnjeg Sculleyovog intervuja da on sada žali za odlukom što nisu krenuli putem Intela odmah tamo 1994. godine, umesto što su išli na PPC.
Ma on je general posle bitke - PPC je mogao mnogo bolje da prođe da su IBM i Motorola naučli lekciju, ovako su ga precenili i zatvorili u uske okvire, van Apple niše nije bilo nikakvog softvera za njega (da je Linux u to vreme bio samo ono što je bio par godina kasnije, PPC bi bio platforma za jeftine servere, a ne Intel); ali ta priča i nije mnogo bitna. Intel je pobedio na tržištu opštih procesora, PPC na tržištu konzola (tu je čak i M$ pobegao od Intela). Apple je uradio dobru stvar sa prelakom na Intel, i bilo je jasno da će se to desiti i mnogo pre 2005 - NextStep je na Intelu postojao mnogo pre nego na PPC-u, a ja sam godinama imao Darwina na Intelu jer mi je trebao za portovanje par Unix alata na Mac. Ono što nije dobro je što nije portovan SL na PPC.
Na primer, kreiraš novi fajl u BBEditu, snimiš ga, a on ima ikonu TextEdita i dvoklik na njega će otvoriti TextEdit umesto BBEdita. Više o ovoj temi možete naći ovde.
Ma znam da postoje, ali tehnički, ono zbog čega su bili tu je ubijeno. Sumnjam da će popravljati u Lionu - Next ekipa je uvek mnogo više volela ekstenzije nego metatagove (nedostaje neki jako namrgođeni smajli ovde :D)
Obrlatio je on njega odavno, ali neko ima nameru da tuži Oracle (tj. Sun) za ZFS, pa su malko ukočli sa ZFS-o. Inače je podrška za ZFS volume praktično već bila ugrađena u Snow Leopard Server, za klijent nije.
Ja sam bio tester za ZFS dok je isti postojao na macosforge.org, imao je read-write podršku, radio je i copy-on-write mada ne savršeno, ali sve u svemu izgledalo je kao gotova stvar. Da budem iskren, više bih voleo da ispadne da je Apple razvio svoj FS sličnih karakteristika. ZFS je… ...pretežak.
Ajmo još malo da se igramo baba Vange:
- novi QT X će imati sve što je imao QT 7
- konačno ćemo dočekati Cocoa iTunes
- Airplay svuda okolo i možda neki još neutvrđeni oblik integracije iOS gedžetarije sa Macom…
Ispod ‘aube:
- svaki binary će biti kompajliran LLVM kompajlerom umesto GCC-a i to će biti default kompajler za Xcode - eto nama raznih lepih stvari koje oni )(’&%$ .NET-ovci imaju odavno. 😠
- možda stigne i WebKit2 pa loš uticaj onog Adobe krša kome se ime ne izgovara izgubi bilo kakav uticaj na Safari
- još više unapređen libdispatch, možda sa ObjC wrapperom (inače moja omiljena stvar proistekla iz Apple-a u poslednjih par godina, šteta što je retko ko provaljuje).
Verovatno ima još stvari koje je M$ uglavio u Njindonjz7 a na koje Apple neće moći a da ne odgovori. Mrzi me da razmišljam šta bi to moglo biti.
Teško je meni prognozirati šta bi se moglo pojaviti u Lavčetu, mada već znam šta će mi biti najveća muka - da sprečm sebe da ga instliram čm se pojavi. Kada sam kupio Lac, izašao je tog dana i Leopard i to sam i stavio, da bi se ispostavilo da postoje veliki problemi sa nVidia drajverima koji su rešeni tek sa 10.5.2 i Graphics Update iza njega.
S druge strane, Snow Leopard je najbolji upgrade ikada. Moj MBP sa SL radi znatno bolje nego kada je kupljen sa Leopardom. 😊 Gazi 4-tu godinu, a fercera sjajno.
Za Lavče bih stvarno voleo da vidim nešto nalik ZFS-u, pa makar čekao i godinu dana da SuperDuper i ostala ekipa ažuriraju svoje alate.
Moj spisak želja za 20. 10. je kratak, ali slabo ostvarljiv:
- povratak EC/34 slota na 15’ MBP ili
- ubacivanje barem jednog eSATA porta sa port multiplier opcijom
- mini/micro SIM slot na MBP-u, po ugledu na iPad/iPhone
- podrška za TRIM kod SSD diskova (mada bi bilo lepo da ovo dodaju u 10.6.5)