Pre nekog vremena, dosao sam u situaciju da kroz neku kompenzaciju mogu da izvucem HP LJ1020 printer. Zvanicno, po HPu, ovaj model nije namenjen Mac OS X, vec samo WIN XP racunarima.
Pogledam po internetu, vidim da su ljudi nasli neke drajvere koje je HP brze bolje sklonio sa WEBa, i to za model 1022, koji lepo prepoznaju i model 1020. Posto u firmi imamo bas jedan HP LJ1020, resim ja da donesem svoj Powerbook G4 i da instaliram to, probam i da se uverim da li radi ili ne pod Mac OS X taj printer. Sve prodje glat, radi sve normalno. Uzmem ja jedan takav, odnesem kuci, zakacim na Powerbook, sve radi cakum pakum. Probam da ga zakacim na imac G4, kad ono CRVC - nece da ga prepozna. Na isti nacin sam setovao sve, ali nema rezultata.
Ima li neko ideju ili iskustvo na ovu temu? Mac OS X 10.4.9 je u pitanju.
probaj da ga prikljucis preko usb kabla (prvo kabl pa u njega stampac) Moze da se desi da je oblik usb uticnice stampaca tako oblikovan da ne moze da udje do kraja, sto se na prvi pogled ne vidi. Takav je slucaj sa prvi iPod shuffleom i iMacom G3 pa mi pada na pamet je to mozda i kod tebe slucaj.
Ajd negde zakaci na rapid to, uz neko detaljno uputstvo. Mene zbunjuje sto racunar UOPSTE ne vidi printer kad ga zakacim na USB (ne detktuje ga) a na drugom je to bilo ok. USB je ispravan, kacim sve zivo ostalo preko njega.
Citao sam negde da moze ta CUPS opcija, ali mi nije bilo najjasnije sta i kako.
Instalira se drajver, potom ode na add printer. Meni je prepoznao hp1000 i izlistao ga. Odabrao sam ga, i za ‘print using’ izabrao ESP. a zatim ‘Zenographics SDK Mono Cups v1.1’. E sad, ako ga ne da u listi kad pritisnes ono ‘+’ u Preferences/Print & Fax, onda ne znam sta mu je.
:woohoo:
HVALA
koliko sam se samo mucio sa HP1000 u win mrezi i nista. Sad sve radi sa mog MBPro.
Hvala jos jednom.
Sad ako mogu da budem drzak jos jedna pomoc.
Canon i9950 radi kad je direktno prikacen preko USB-a na MB ali kroz mrezu ga vidim medjutim nema njega u ponudi kod Canon modela.
Gde je smesteno to sto ga tera preko USB-a kad ga nema medju drajverima?
Na zalost, nece, ne vidi stampac uopste. Ko da nije prikacen. Probao da menjam portove, kablovi su ispravni (jel’te, ne bi mogao drugi racunar da vidi isti printer sa istim kablovima).
Izgleda (procitao sam na netu) da Zenographics driver za HP LaserJet 1000 ne radi na Leopardu. Posto ovaj stampac nije bio nikada zvanicno podrzan od HP-a, a Zenographics je prestao da odrzava driver, najverovatnije HP 1000 nece vise nikada raditi na Mac OS X.
Koji stampac iz LaserJet serije sigurno radi na Leu?
(Za druge modele, umesto 1000 se kuca 1018, 1020…)
Da li postoji nacin da se ova komanda na neki nacin auomatski izvrsava svaki put kada se startuje sistem?
P.S.
Prvo se instalira ghostscript gplgs-8.61-ub.dmg, pa foomatic-rip-blablabla, i na kraju foo2zjs. Posle instalacije ovog poslednjeg, pokrece se skripta za download firmware-a za konkretan stampac, pa je potrebna internet veza.
E ja sam juce probao onako iz radoznalosti da instaliram HP1020 na OS 10.4.11 i cim sam ubacio CD ponudio mi je drajver posle cije instalacije sve radi kako valja 😉