Ima neki projekat koji treba relativno brzo da se odradi (mesec dana) tako da mi treba iskusan PHP ili RoR programer. Nije losa kinta tako da izvolte. Ima i nesto administracije servera ali nista komplikovano.
Ako se uklopimo kako ocekujem cesto ima novog posla.
Eh da, prijave mi trebaju do utorka tako da ako znate nekog ko ne svraca cesto a valjao bi i imate kontakt dojavite mu da se javi.
Zanimljivo i mozda nije za ovaj topic ali primecujem smanjenu traznju za rubijem po svetu, kao da vise nije toliko hot. Rubi nikad nisam probao (znam osnove) a deluje daleko bolje od onog haoticnog PHP-a. Doduse cujem da je ruby pre godinu dana ili manje dosta promenjen (u osnovi jezika) pa dosta starih programa puca i mora da se prilagodjava. Mozda je zato izgubio nesto zaleta, niko ne voli da se platforma toliko promeni.
Ja sam ga hteo uzeti u obzir za učenje kao bekap plan za 4D ako isti pukne. Nekako više volim da nečeg ima ređe, a da ima posla za njega, nego da se tučem sa Indusima i Pakistancima za tri dolara na satii li slično. No, mislim da se ponavljam. B)
Ruby kao jezik možda i nije loš ali je Ruby On Rails kao platforma užasan. Performanse loše, skalabilnost loša. Ne pokušavajte da na Railsu pravite sistem koji će po jednom serveru da ima veću posetu od par transakcija po sekundi (tu se podrazumeva otvaranje konekcije, obrada zahteva, upiti nad bazom i sl.) jer će se na kraju svesti na ponovno pisanje na nekoj upotrebljivoj platformi.
PHP je haotičan samo onoliko koliko ga sam programer napravi haotičnim. Ako se koristi kao haotični skript jezik onda je zaista haotičan. Inače može da bude sasvim jasan i koncizan skript jezik.
PHP je haotičan samo onoliko koliko ga sam programer napravi haotičnim. Ako se koristi kao haotični skript jezik onda je zaista haotičan. Inače može da bude sasvim jasan i koncizan skript jezik.
OK, meni je bio haotican. Pokusaj par sati da pises program u Pascalu (Lazarus ili Delphi) pa onda na brzinu nesto u C-u (delimicno haos) ili PHP-u (skroz haos).
Pascal dodeljuje vrednosti sa dvotacka-jednako :=
Pascal poredi vrednosti sa jednako =
PHP dodeljuje vrednosti sa jednako =
a poredi sa dvaput jednako ==
a posto to ne radi kako sam ocekivao onda mora triput jednako ===
sto me malo podseca na haos u Spaniji osamdesetih i devedesetih sa Ms proizvodima:
MS DOS su citali kao MS TWO jer su mislili da je vec preveden naziv na Spanski
dok su OS/2 citali kao OS DOS.
sto me malo podseca na haos u Spaniji osamdesetih i devedesetih sa Ms proizvodima:
MS DOS su citali kao MS TWO jer su mislili da je vec preveden naziv na Spanski
dok su OS/2 citali kao OS DOS.
Sad dal je istinita prica ne znam.
Ne znam ni ja, ali se tamo kaže Hava, a ne Java. B) Trebalo mi je vremena da se naviknem. Takođe, kada mi prvi put reče kolega da mu snimim sliku kao hotapeg ‘Save the picture as hotapeg’, ja sam dugo blenuo u njega i nekoliko puta ga pitao ‘Kako da je snimim?’ Posle sam shvatio da svi tako govore.
Zaključli ste, naravno, da se J u španskom (ili ti kastiljanskom kako najčeće umeju da kažu) ‘speluje’ kao ‘hota’.
OK, meni je bio haotican. Pokusaj par sati da pises program u Pascalu (Lazarus ili Delphi) pa onda na brzinu nesto u C-u (delimicno haos) ili PHP-u (skroz haos).
U tom smislu nije ništa haotičniji od C-a, meni ga haotičnim čni masa priučenih programera tipa ‘napravio sam Web stranu, ubacio malo PHP-a, ja sam Web developer’. Verzija 12 4D-a ima integrisan PHP engine (ne, to ne znač da se programira koristeći PHP, već se može iz 4D-a pozvati funkcija iz neke PHP biblioteke); pa pomalo gledam na celu tu priču sa više pažnje i sve više se uverevam u to da je čtav taj koncept open sourcea kako ga zamišljaju mnogi ćorsokak. Da ne bih skretao temu, nisam za to da se ukine open source, ali ga treba koristiti na načn na koji to rade Oracle, Google, Apple: koristiti open source, vraćati nešto nazad, ali u suštini koristiti ga za komercijalne stvari, jer u suprotnom dobijete ovo što smo mi dobili opredelivši se za Mambo.
Nisam radio u Pascalu od 1990. pa nisam mnogo razmišljao o tim operatorima, skoro svi jezici sa kojima radim (C/C++/Java/Objective C, C#, JavaScript, PHP) uglavnom imaju istu sintaksu - ta PHP -ova konstrukcija postoji da bi se napravila razlika između integera 1 i stringa ‘1’ (dva znaka jednako u ovom slučaju vraću TRUE, što nije uvek željeno ponašanje) pošto PHP nema deklarisanje tipova promenljivih kao ni većina drugih skript jezika.
Sve ti je to stvar prakse - u jednom poslu pre par godina sam u istom sistemu koristio 5 jezika (C#, SQL, PHP, JavaScript i Python) i to za skoro svaku operaciju jer je takva bila arhitektura (front end, backend, middleware…) - malo uvrnuto ali na kraju izuzetno efikasno. Uostalom sve ove social network/cloud zezancije se tako i rade, prošlo je vreme kad se koristila jedna tehnologija za jedan posao. :D
A propo za i protiv open source-a: nije problem open source-a nego dobrih ili loših proizvoda. Ja uglavnom koristim open source softver tamo gde je bolji od komercijalnog što je često slučaj, (mada su retko u pitanju programi koji komuniciraju sa ljudima). Nažalost, Mambo je jedan od gorih parčća OSS-a koje sam video 😉 (Naslednica mu je nešto bolja, mada veoma brljava).
Znam da su skroz slicne sintakse ali mi za potpuno prebacivanje na C treba dve sekunde, C sam radio osamdesetih pre bilo cega drugog pa mi verovatno ostalo. PHP znam povrsno pa sam trebao nesto na brzinu da promenim, nastade haos. I inace mi ne odgovaraju jezici sa netipiziranim varijablama, volim ja da konvertujem string ‘1’ u int 1 a ne da interpreter pametuje sta sam hteo. Probao i piton par puta ali mi sintaksa previse ne odgovara.
Rails su valjda nesto silno popravljali skorije? Cenim da ako twitter koristi rails ne moze da bude tako los?
Znam da su skroz slicne sintakse ali mi za potpuno prebacivanje na C treba dve sekunde, C sam radio osamdesetih pre bilo cega drugog pa mi verovatno ostalo. PHP znam povrsno pa sam trebao nesto na brzinu da promenim, nastade haos.
Ja sam jednom naleteo na castovanje u PHP-u, nije mi baš bilo prijatno. B) Isto ga znam veoma površno i isto zahvaljujući znanju C-a mogu čtam PHP bez problema. Ali me ne privlač da se upustim potpuno u njega.
Rails su valjda nesto silno popravljali skorije? Cenim da ako twitter koristi rails ne moze da bude tako los?
Ni Basecamp nema baš malo korisnika, a Ruby je maltene nastao zbog razvoja te aplikacije.