1 2 3 >  Last ›
1 of 6
Parallels vs VMWare vs VirtualBox vs ostali
Posted: 06 December 2010 01:38 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Hajde da vidimo ko šta koristi i koji je bolji.

Ja koristim VMWare. Jedno vreme sam držao instaliran i Parallels i VMWare, ovaj drugi mi je prvi prepoznao SmartCard reader i karticu, pa je tako Parallels odleteo sa diska. Pošto ovih poslednjih mesec dana gledam da uštedim memorije gde god stignem (desilo mi se da istovremeno imam otvorene 4D Cliente u Windows 7 i Mac OS X-u, kao i 4D Server na mom iMacu, onda i Apple Remote Desktop s kojim kontrolišem MacBook na kojem su startovani 4D Clienti na Windowsu XP i Mac OS X-u na MacBooku, pa onda još tušta i tma aplikacija: Mail, Chrome (umesto Safarija dok radim za 4D pošto neki rekoše da uzima manje memorije); Outlook 2011, Vienna, BugBase aplikacija od 4D-a (praktično još jedan 4D Client); TimeSlice za merenje vremena koje trošim na projektima i Radio Gaga, pa i povremeno pokrenuti Cyberduck, iChat i još poneki program, rekoh možda novi Parallels ‘troši’ manje RAM-a ili je brži od VMWarea.

Šta ko ima da kaže?

Molim da me dusanx razuveri pa da probam i VirtualBox, nekako ne verujem besplatnim rešenjima po ovom pitanju. B)

Post edited by: madamov, at: 2010/12/06 21:12

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 December 2010 01:59 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

VMWare, radi posao i to je to.
Probao VirtualBox, ne hvala, ne sviđa mi se koncepcija - jedina prednost je što verzija koju sam koristio tera OS X SL Server, ali meni Server ne treba.
Parallels nisam koristio, ne treba mi, s obzirom da VMWare radi posao.

Profile

Posted: 06 December 2010 02:09 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Priču treba proširiti i na Boot Camp/virtuelni disk fajl podelu. Odnosno, da li govorimo o tome da programi teraju svoje virtuelne HD (Parallels, VMWare, VirtualBox) ili rade u sprezi sa Boot Camp particijom (Parallels, VMWare)?

Pošto mi je njinjdovs potreban za ozbiljne/zahtevne programe, Boot Camp nisam mogao izbeći. Pošto sam već morao da otfikarim pozamašan deo diska za njinjdovs particiju, ostavio sam Parallels da radi u sprezi sa BC particijom. Nisam želeo da dupliram gubitak prostora na hardu.

Parallels je prilično brzo radio sa svojim virtuelnim hd ali kao što rekoh, to je bilo samo za manje zahtevne stvari. Za ozbiljniji posao reboot je neminovan.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 06 December 2010 02:51 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Na MacBook Pro-u sam imao BootCamp koji sam terao preko Parallels-a a kada bi klinac hteo da raspali neku igru onda nativno digne Windows.

Ipak, kako to ne bi bilo cesto, sada na iMac-u imam samo parallels hard disk koji sa UNDO opcijom je od neprocenjive vrednosti.

Parallels po meni ima fantasticnu integraciju sa samim sistemom i strahovito je brz.

Nisam skoro probao i VMVare ali ranije mi se nije dopao jer je Parallels imao dosta naprednije opcije… a i sada mi se cini da je neprevazidjen kada je podrska za DirectX u pitanju (citaj igrice).

Virtual BOX nisam ni probao… mozda bih mogao, pre svega jer je free.

Inace, parallels najvise koristim zbog eBankinga koji mi je citac kartice iz cuga prihvatio! 😊

Profile

Posted: 06 December 2010 04:58 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Meni windows okruzenje sluzi za dosta ozbiljnog posla. Puno developer projekata, obicno Delphi/Lazarus/C++ i ponesto crtanja (gimp/paint). Ja od ovoga zivim tako da sam dosta vremena potrosio da bih nasao pravi alat.

VMWare

Najmanje sam radio u njemu, svaki put mi se cinio za nijansu sporiji od VirtualBoxa. Uz to i kosta (tako bese?) a ne nudi nista vise od VB te sam ga slabo probao.

VirtualBox

Koristio ga godinama jos na Linuxu. Presao na Mac pa nastavio da ga koristim, migracija disk fajla je laka. Presao na Parallels, koristio ga par meseci pa se vratio na VB.

Meni VB obezbedjuje odlicnu kontorolu okruzenja—kojim fajlovima i kojim uredjajima sme da pristupi. Ima i cuveni undo, kao i snimanje snapshotova diska tako da mogu da se vratim na bilo koji snapshot kad mi zatreba.

Disk moze da bude fiksne velicine ili da raste prema potrebi. Obicno koristim rastuci posto windows lako nagura do 30+ Mb (snimajuci kojekakvo djubre) a uz par alata taj ‘disk’ moze da se vrati na neko normalno stanje. Moj master .VBX fajl (na kome je c:\) nikada ne prelazi 12 MB sa gomilom alata i celim XP-om.

VB ima full screen, windowed i seamless modove. Seamless je najblizi coherencu ili crystal modu paralelsa ali nema onu prevaru da windows prozor ima kontrole koje lice na OSX. Ja koristim full screen.

VB ima jako brz shapshot, nesto kao hibernate cele masine. Kad necu da mi zauzima resurse uradim quit. Jedna od quit opcija je ‘save snapshot’, traje par sekudi i snimi celo stanje masine, disk, prozore i procese—sve. Kad sledeci put startujem VB em boot traje 10ak sekundi em nastavljam tacno gde sam stao.

Parallels

Ovde jedino mogu da objasnim sta mi je kod Parallelsa smetalo.

Parallels se trudi da od svinjskih usiju napravi novcanik. A to ne moze. Integracija zvuci odlicno. Prozori izgledaju kao da imaju OS X okvire. Svim fajlovima se pristupa jednako, dal bili na virtuelnom ili Mac disku. Maltene nema razlike da li hocu da startujem windows ili Mac aplikaciju. ALI:

- da bi trenutno startovao npr paint, ceo windows mora da je startovan i da radi u pozadini. Cak i u crystal i coherence modu. Proverite procesor/memoriju. Madamov rece pre nekog vremena da shutdown Maca sa Parallelsom traje 30ak sekundi. E pa to je zato sto ispod stvarno stoji startovana cela virtuelna masina sa windowsom a dok se to izgasi traje.
- da bi crtao ‘Mac’ okvire prozora Parallels koristi window blinds :( Licencirano i nabudzeno da lici ali nema pojma. Ej window blinds! Ako ovo nije najruznija budzevina koju sam ikad video ne znam sta jeste.
- da bi obezbedio file system integraciju Parallels mapira ceo home folder i sve ispod. Super da se pristupi, sve na dohvat ruke. Ukljucujuci i virusima koji bez problema mogu da izbombarduju moj home?! Moze da se iskljuci ali je default vrlo nesiguran.

Mogu i bolje da objasnim ako treba, ovo je samo za pocetak al dovoljno da ilustruje ‘integraciju’ (namerno napisanu pod navodnicima). Sve testirano na Parallels 5.x, mozda su nesto menjali al sam se ja vec vratio na VB.

Zakljucak

Windows je nuzno zlo koje mora da ostane u rezervatu. Kad radim u Windows programima meni treba okruzenje koje se vizuelno razlikuje od ostatka sistema i koje se kontrolisano ponasa. Lazna integracija koja em nesigurno radi em je memorijska svinja mi se nikako nije svidela. Znam da Parallels moze da se napravi da radi sve sto meni treba i da bude sigurniji ali zasto da placam $70+ da bih napravio nesto sto radi kao VB? Vrlo nesigurni defaulti ce odgovarati vecini korisnika Maca koji ne znaju sta znaci dati pristup celom homeu iz Windowsa ali se meni to nikako ne svidja. Da je Parallels bilo sta od integracije odradio kako treba ja bih im skinuo kapu, ovako sve sto su uradili se sastoji od loseg moleraja.

Moze da se napravi i obrnut test: uzmem VB, dignem blinds sa Mac temom u seamless modu i sharujem home. Jedino sto fali je dock integracija, to VB nema. I napravim Parallels za mnogo manje para.

Jos jednom, nisam sreo bilo kakav problem ili nekompatibilnost u nekoliko godina koriscenja VirtualBoxa. Koristim ga za ozbiljan posao.

Ako bilo sta nisam odgovorio samo pitajte 😉

Profile

Posted: 06 December 2010 05:08 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Dakle, koristio sam Parallels duže vreme, onda kad su rešili da portuju VBox na Mac, a meni je u nekom tumbanju rikn’o stari Windows disk image, rešio sam da probam VBox i bio razočaran jer je integracija sa matičnim sistemom bila katastrofalna. Aj’ što drag&drop fajlova iz matičnog u virtuelni nije radilo (a Parallels je to uveliko imao); nego je i pristup matičnom sistemu kroz ‘mrežu’ drljao i brljao i transfer je išao nenormalno sporo.
To je presudilo da VBox završi u kanti, a sem toga je bilo još gomila ‘sitnica’ koje su ostavljale utisak nedovršenosti.

Parallels košta, a košta i VMware - ali košta(ju?) s razlogom (za VMware ne mogu da komentarišem jer ga nisam probao).
Parallels-om sam bio zadovoljan još od verzije 3, a do trenutne (6) su postali samo još bolji.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 06 December 2010 05:16 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

@dusanx: Koliko vidim, ti si razočaran u marketing a ne u funkcionalnost.
Da, reklamiraju da može bilo koji Windows program da se seamless pokrene, ali ti kao učen čovek valjda znaš da nema druge nego da VM drlja negde u pozadini (jer sigurno znaš kako i koliko Wine radi).
Pritom, i sam kažeš da ne koristiš takve funkcionalnosti (već da koristiš fullscreen; ja koristim ili fullscreen ili ceo VM u jednom pendžeru); tako da ne znam u čemu je problem? Kada ne koristiš crystal meth, ugasiš VM i on je ugašen. A i kad ga koristiš, pa ugasiš VM, pa klikneš na random Windows aplikaciju u dock-u - prvo će da se bootuje VM pa sve ostalo - nije neophodno da ti Parallels radi kad hoće.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 06 December 2010 05:47 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Delimicno ali ne samo u marketing. Kada sam paralelno koristio VB i Parallels, VB mi je delovao brzi i manje zahtevan po sistem. Shutdown je krace trajao, to sam siguran. Imam odlicnu kontrolu VB disk fajla, Parallels to krije od korisnika (dinamicki ili statican, velicina itd, ispravi me ako gresim).

Kada sam video kompromise koje su pravili da bi napravili ‘integraciju’, zapitao sam se sta su jos ispod budzili da bi to radilo. Sharovan home da bi lakse pristupao fajlovima, blinds da bi licilo na Mac, directx uzet od winea da bi imao aqua interfejs itd.

Kada ga koristim deluje kao glomazniji i sporiji sistem koji ne radi nista vise od VB osim sto ima malo vise sminke.

Pravi test bi bio da ti kad stignes probas svezu verziju VB pa ih uporedis, ja vise nemam Parallels a i to je bila verzija 5 pre par meseci.

E sad ja na VB nisam jos naleteo na nesto da mi fali ili ne radi. Moze da sluzi za ozbiljan rad i ja ga tako i koristim. Parallels sam platio a koristim free VB, to bi trebalo nesto da znaci.

Ajde evo par pitanja posto mozda ne znam Parallels dovoljno pa da poredimo:

- Da li imam kontrolu diska (dinamicki/staticki) i velicine kad pravim virtuelnu masinu?
- Da li ovaj ‘disk fajl’ moze da se prekopira na npr linux i da radi za 2 min od kopiranja?
- Kako se Parallels stiti od teoretskog windows virusa koji brise sharovan disk (ili sve diskove osim C:\ na primer)?
- Koliko memorije/procesora zauzima startovan paint na XPu? Naravno da zavisi od toga koliko je dato XPu ali ja mogu da promenim kod mene na isto pa da probamo.

Ako se setis pitanja za VB baci ih ovde pa da probamo.

Profile

Posted: 06 December 2010 06:22 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Ja mogu samo da kazem da sa startovanim Parallesom bez problema mogu da radim u Photoshopu na B2 plakatu u 300dpi (citaj veliki fajl) dok su pritom dignuti jos Illustrator i gomila drugih programa (Firefox, Skype, Adium, Socialite… itd.).

Jedino sto sam primetio je da se malo sporije startuje kada mi treba… ali to je valjda normalno ipak taj Windows mora da se podigne 😉

Sve u svemu izuzetno sam zadovoljan sa Parallelsom ali kada vec DusanX toliko hvali VB bash cu da ga probam… a narocito zbog toga jer je besplatan! 😊

Profile

Posted: 06 December 2010 06:55 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

1. Da li imam kontrolu diska (dinamicki/staticki) i velicine kad pravim virtuelnu masinu?
2. Da li ovaj ‘disk fajl’ moze da se prekopira na npr linux i da radi za 2 min od kopiranja?
3. Kako se Parallels stiti od teoretskog windows virusa koji brise sharovan disk (ili sve diskove osim C: na primer)?
4. Koliko memorije/procesora zauzima startovan paint na XPu? Naravno da zavisi od toga koliko je dato XPu ali ja mogu da promenim kod mene na isto pa da probamo.

1. Imaš. Ne znam šta ti nudi kada ideš na ‘Express install’ ali kada ideš na normalnu instalaciju možeš da biraš. U svakom slučaju, moj 30gb hard je velik 3.5gb sa kojekakvim glupostima instaliranim (nije sterilno radno okruženje, već sve što mi je trebalo u Windowsu je u istoj VM).
2. Ne smem da garantujem ali bi trebalo da može - Postoji Parallels Desktop For Windows and Linux i u uputstvu sam video da za dodavanje već postojeće mašine treba učtati config.pvs fajl, a takav fajl se nalazi unutar mog Windows XP.pvm bundle-a.
3. Nisam se interesovao jer nisam koristio Windows u sumnjive svrhe.
4. Kada pokrenem Windows i u njemu Paint, prl_vm_app mi je na 150MB RAM-a, kad ‘crtam’ nešto, proces skoč na 30%, na idle je 5%. Sad sam ugasio paint i prl_vm_app je isti što se memorije tiče.
Windows-u je dozvoljeno 512 RAM-a i stavljeno da koristi 2 procesora, ne znam šta ti je još bitno od podešavanja.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 06 December 2010 07:47 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Dachaz wrote:

1. Da li imam kontrolu diska (dinamicki/staticki) i velicine kad pravim virtuelnu masinu?
2. Da li ovaj ‘disk fajl’ moze da se prekopira na npr linux i da radi za 2 min od kopiranja?
3. Kako se Parallels stiti od teoretskog windows virusa koji brise sharovan disk (ili sve diskove osim C: na primer)?
4. Koliko memorije/procesora zauzima startovan paint na XPu? Naravno da zavisi od toga koliko je dato XPu ali ja mogu da promenim kod mene na isto pa da probamo.

1. Imaš. Ne znam šta ti nudi kada ideš na ‘Express install’ ali kada ideš na normalnu instalaciju možeš da biraš. U svakom slučaju, moj 30gb hard je velik 3.5gb sa kojekakvim glupostima instaliranim (nije sterilno radno okruženje, već sve što mi je trebalo u Windowsu je u istoj VM).
2. Ne smem da garantujem ali bi trebalo da može - Postoji Parallels Desktop For Windows and Linux i u uputstvu sam video da za dodavanje već postojeće mašine treba učtati config.pvs fajl, a takav fajl se nalazi unutar mog Windows XP.pvm bundle-a.
3. Nisam se interesovao jer nisam koristio Windows u sumnjive svrhe.
4. Kada pokrenem Windows i u njemu Paint, prl_vm_app mi je na 150MB RAM-a, kad ‘crtam’ nešto, proces skoč na 30%, na idle je 5%. Sad sam ugasio paint i prl_vm_app je isti što se memorije tiče.
Windows-u je dozvoljeno 512 RAM-a i stavljeno da koristi 2 procesora, ne znam šta ti je još bitno od podešavanja.

1. Odlicno, nisam bio siguran.
2. Ovo treba za svaki slucaj. Jednom sam nosio virtuelnu masinu na Linux teren, proradilo za 2 minuta. Ili u slucaju da zbog neke prirodne katastrofe moramo svi brzo da migriramo sa Maca. Dobro je imati rezervnu varijantu uvek.
3. Mislio sam da caskamo o razlikama/prednostima/glupim ili pametnim odlukama jednih i drugih. Ako hoces da pricamo empty talk mogu i ja do sutra, samo da se switchujem. Programer si. Znas sta malware moze da uradi home folderu i ispod. Windowsu treba dati sto manje pristupa a Paralells _ohrabruje_ pristup home folderu. Jel treba da objasnjavam sta sam hteo da kazem?!
4. Znaci da Parallels dinamicki alocira memoriju. Ovo je zanimljivo, VB koristi 613 Mb na dozvoljenih 512 uvek, bez obzira sta se koristilo. Mozda zato Parallels deluje sporiji ili je stvarno sporiji. Bas me zanima, probacu kad stignem.

Profile

Posted: 06 December 2010 07:58 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

RingeRaja wrote:

VMWare, radi posao i to je to.
Probao VirtualBox, ne hvala, ne sviđa mi se koncepcija - jedina prednost je što verzija koju sam koristio tera OS X SL Server, ali meni Server ne treba.
Parallels nisam koristio, ne treba mi, s obzirom da VMWare radi posao.

Radi SL Server i na VMWareu, probao ja. Sada imam isti na eksternom disku kojim butujem MacBook kada mi treba neko ‘igranje’ i učenje (Pop me naterao nazad u školu, takoreći, ali o tome uskoro B) ).

Post edited by: madamov, at: 2010/12/06 20:05

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 December 2010 08:01 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Priču treba proširiti i na Boot Camp/virtuelni disk fajl podelu. Odnosno, da li govorimo o tome da programi teraju svoje virtuelne HD (Parallels, VMWare, VirtualBox) ili rade u sprezi sa Boot Camp particijom (Parallels, VMWare)?

Koliko znam, svi umeju da koriste Bootcamp particiju.

Parallels je prilično brzo radio sa svojim virtuelnim hd ali kao što rekoh, to je bilo samo za manje zahtevne stvari. Za ozbiljniji posao reboot je neminovan.

Ja takav ozbiljniji još nisam imao prilike da radim. B) Šalim se, sve mimo nekog CAD-a i renderinga je manje, više ili potpuno zadovoljavajuće kroz virtuelnu mašinu.

Signature 

Profile

Posted: 06 December 2010 08:07 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

madamov wrote:

Radi SL Server i na VMWareu, probao ja. Sada imam isti na eksternom disku kojim butujem MacBook kada mi treba neko ‘igranje’ i učenje (Pop me naterao na zad u školu, takoreći, ali o tome uskoro B) ).

Detalje! Da cujemo detalje! 😊

Kako se ponasa sa memorijom, kolko je brz, da li koci nesto, utisci itd. Koliko memorije trosi na paint 512 testu? Koja verzija VMWarea i posto je? Znam da ima nekoliko varijanti a nikad nisam trazio da vidim u cemu su razlike.

Edit: popravljao quote.

Post edited by: dusanx, at: 2010/12/06 20:08

Profile

Posted: 06 December 2010 08:08 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

dusanx wrote:

Madamov rece pre nekog vremena da shutdown Maca sa Parallelsom traje 30ak sekundi. E pa to je zato sto ispod stvarno stoji startovana cela virtuelna masina sa windowsom a dok se to izgasi traje.

Hm, ne sećam se šta sam rekao, ali za Parallels nisam jer ga ne koristim odavno, koristim VMWare.

Nego, ima li Vbox mogućnost drag&dropa fajlova? Ako nema, to je za mene veliki minus, bez toga se, jednostavno, ne može.

Signature 

Profile

Posted: 06 December 2010 08:15 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

dusanx wrote:

Detalje! Da cujemo detalje! 😊

Da ne kvarim temu, samo ću reći ‘položio’ tri od četiri, kada kompletiram za nekih desetak dana, biće ‘hvaljenje’. B)

Kako se ponasa sa memorijom, kolko je brz, da li koci nesto, utisci itd. Koliko memorije trosi na paint 512 testu? Koja verzija VMWarea i posto je? Znam da ima nekoliko varijanti a nikad nisam trazio da vidim u cemu su razlike.

Nisam baš nešto pratio, ali sugurno ne ‘očepi’ odmah sve što sam dao Windowsu (uglavnom je to 512 MB za XP virtuelne mašine i 1 GB za Windows 7 virtuelnu mašinu). Evo, danas sam ga pokrenuo sa Bootcamp particije i maltene nije uzeo ništa više od onoga što je i sam VMware odmah po startovanju uzeo. Do sada mi nije kočo, brzina je OK, mada imam jednu XP Home VM koja je malo tanka sa prostorom pa ona ‘guši’, no za to verovatno nije kriv VMware.

Verzija je 3.1.1, a pošto je, ne znam, još nije kupljen. B)

Post edited by: madamov, at: 2010/12/06 20:17

Signature 

Profile

1 2 3 >  Last ›
1 of 6
‹‹ Bootcamp ili Parallels?      iMac problem... ››