MacBee wrote:
Odustao sam od ‘usbSTICK’ verzije.
Sad mi je zamisao da drzim Xp na ext.usb hdd(chigrastom velepamtilu).
Kako da mi XP prepozna ext.hdd?
Pitanje je u vezi Virtualbox.
Eeee daaa da li je moguce Mac-app`s , Win(Xp-7) & win app`s drzati na ext.hdd?
Brkaš malo babe i žabe.
Virtuelizacija Windows-a se svodi na to da instaliraš neki preferirani softver za virtuelizaciju (vmWare, Parallels, VirtualBox); a svi rade na istom ili sličnom principu - prave jedan ili više chunk-ova fajla u kome je tvoja virtuelna mašina, a šta ćeš ti da instaliraš unutra je tvoj problem. Ograničen si samo podrškom koju izabrani program za virtuelizaciju pruža.
Tako, nakon instalacije odabranog operativnog sistema, u tvom slučaju Windows XPa, isti misli da radi na ‘pravom’ hardveru i dobija od softvera osnovne podatke vezane za hardver, a opet u zavisnosti od onoga što si mu ti dodijelio u podešavanjima - 1/2/4/8 jezgara, xxxMB radne memorije, xxxMB/GB prostora na disku, audio, video ili već treće dodatke itd. Čak i štampač koje imaš instalirane i namještene na Mac OS X-u će se u Windows-u prikazati kao da su tamo namješteni i instalirani.
Dakle, program za virtuelizaciju se brine o tome gdje se nalaze chunk-ovi fajl(ov)a sa tvojom instalacijom Windows-a, a Windows o tome - nema pojma. Gdje god se nalazio, on kad se podigne (da prostite); uvijek ima svoju C:\ particiju na kojoj je instaliran. Njegov .vm (od virtual machine) fajl se može nalaziti i u Cloud-u, Windows o tome nema blage veze.
Zato nemoj da razbijaš glavu, već obrati pažnju na to koji ti softver za virtuelizaciju više odgovara, jer je razlika u finesama. Kada se pojavio Parallels 6 pričalo se da ima grafiku bolju za xy% u odnosu na vmWare, ali ja i dalje guram vmWare na hackintoshu već skoro 4 godine i uživam.
Pozdrav.
Djole