Uvod
Popravio sam WiFI modul na iPhone 3G koji je kompletno prestao da radi (tzv. greyed out wifi) nakon dve godine savrsenog rada. Ovaj post je moje iskustvo u nadi da ce pomoci i nekom drugom 😊
Problem
Glavna boljka iPhone 3G je da nakon nekog vremena prestane da radi WiFi. Ako ste prosli kroz sve softverske metode (reset all network settings i reinstalacija kompletnog iOS) i ako WiFi i dalje ne radi, 99% se radi o hardverskom problemu, naime kod ovih modela cesto se stvaraju hladni lemovi (nema vise dobrog kontakta) i mora da se uradi motherboard reflow (ili u prevodu ponovo da se ‘prelemi’ wifi modul i da se osveze ti kontakti).
Problem se ispoljava tako ili sto WiFi uopste nije aktivan na meniju (‘grayed out wifi’); ili ako postoji opcija na meniju jednostavno ne moze da pronadje ni jednu mrezu.
Resenje
Sa obzirom da su delovi toliko mali, to se ne lemi rucno, vec se iPhone ‘lemi’ u specijalnim rernama, na Internetu postoje tutoriali kako ovo da se uradi u kuhinjskoj rerni, medjutim proces je jako pipav zbog TACNE TEMPERATURE koju je nephodno imati, morate imati i specijalni termometar - medjutim to nije garancija uspeha jer rerne imaju nepostojanu temperaturu koja osciluje - sto znaci da mozete sprziti celu maticnu plocu - celi telefon ako uradite reflow u kuhinjskoj rerni.
Postoji jedan sasvim drugi metod a to je da se uradi iphone 3g motherboard reflow koristeci fen za skidanje farbe (koji kosta 1000din na buvljaku); koji je specifican po tome sto se toplota usmeri samo na wifi modul, i time se sprecava rizik da ostatak ploce izgori. Takodje, pogodnost ovog metoda je da se stavi komad kalaja i da se bez termometra ima vizuelna kontrola koliko je toplote dosta (kada kalaj pocne da se topi) prilikom reflow procesa (da ne bi podbacili sa temperaturom - znaci ne bi zavrsili posao, ili ako prebacite sa temperaturom - sigurno przite modul).
Ono sto morate da imate je fen za skidanje farbe i morate da imate bezolovni kalaj. Napominjem da je jako bitno da pronadjete kalaj koji nema u sebi olova, jer se on topi na duplo manjoj temperaturi od regularnog kalaja koji ima olova (znaci sprzicete wifi modul kompletno ako koristite obican kalaj). Sa obzirom da ima raznih fenova sa raznim temperaturama, ne postoji nacin da odredimo koliko ce on da bude jak. Stoga koristimo kalaj vizuelno da vidimo kada ce on poceti da se topi.
Prvo izvadite maticnu plocu iz iPhone-a (postoji na internetu dosta tutorijala po ovom pitanju, potrazite). Maticnu zavijete u kuhinjsku alimuminijumsku foliju i stavite bezolovni kalaj preko wifi modula (on je sa donje strane ploce, jedna metalna cetvrtaska kockica, znaci jedina metalna stvar opozitno od strane svih cipova. Ja sam koristio 3 parcica kalaja savijenih preko oboda ploce.
Potrebno je napraviti i male alu drzace ispod ploce, tako da ona stoji na njima (da bi se sprecila disipacija toplote). Uzmete fen i na rastojanju od oko 10cm pocnete da przite sa fokusom na WiFi modul. Kada kalaj pocne da se topi (vizuelni indikator da je temperatura dostigla odgovarajuci nivo); treba da drzite fen jos oko 3 sekunde i onda je dosta. Ostavite da se hladi 5-10 minuta, ne smete da pomerate nista.
Odvijete plocu iz folije i sastavite u telefon, probate da li radi wifi. U mom slucaju uspeo sam iz drugog puta! WiFi radi odlicno, imam pune 3 crtice.
Zavrsna rec
Napomena da sa ovom procedurom mozete kompletno da sprzite telefon i radite sve na sopstvenu odgovornost. Preporucljivo je da imate i neko prethodno iskustvo sa elektronikom.
Nadam se da ce ovo pomoci nekom u resavanju iPhone wifi problema 😊
Danimir
Slike
Kliknite na pojedinacnu sliku da bi ste je uvecali:
Lokacija WiFi modula - metalna kockica na ploci, opozitno svim cipovima.
Ovo su moje slike:
1. Uviti plocu u alu foliju. Utisnuti prstom oko WiFi modula. Staviti tri parcica bezolovnog kalaja preko (na tri mesta, duzinom wifi modula). Staviti alu foliju ispod zbog zastite. Napraviti dva mostica na kojima treba poloziti plocu.
2. Kada kalaj pocne da se topi, prziti jos oko 3 sekunde, iskljuciti fen. Na ovoj slici se vidi otopljeni kalaj.
3. WiFi uspesno proradio (ali iz drugog pokusaja reflow-a)
* Ako kopirate ili citirate tekst, molim navedite izvor! 😊
Post edited by: danimir, at: 2010/12/27 22:00