Može i ntfs i mac file format. Ako koristiš prvo, instaliraš na macu neki od programa za podršku pisanja na ntfs (paragon ili nešto drugo, ima još par) ili ako koristiš drugom na winu instaliraš macdrive. Po meni bolja varijanta je ova druga zato što imam žešćih problema sa paragon đubretom.
Matori, ubi se ja pricajuci o SL-NTFS koji jes da radi samo na Snesku al do sada nisam imao problema sa par hardova i flesheva koji su kaceni na komp.
Ima samo jedan malecki problem oko uredjaja koji je jednom bio formatiran na meku. Desilo mi se dva puta sa drugarevim fleshom da nije hteo da ga vidi al onda sam ga ja preformatiorao na mom Winu sa nekim tamo programcetom i vise nije bilo problema. Neka fora oko master directory block, zaboravih.
Može i ntfs i mac file format. Ako koristiš prvo, instaliraš na macu neki od programa za podršku pisanja na ntfs (paragon ili nešto drugo, ima još par) ili ako koristiš drugom na winu instaliraš macdrive. Po meni bolja varijanta je ova druga zato što imam žešćih problema sa paragon đubretom.
Znaci ako je ovo prvo onda moze i ljubishin predlog s obzirom da se taj paragon nije pokazao ?
Jednostavnija mi je ta varijanta jer flesh kacim samo na svoj mac a win masina je vise…
ljubisha wrote:
Matori, ubi se ja pricajuci o SL-NTFS koji jes da radi samo na Snesku al do sada nisam imao problema sa par hardova i flesheva koji su kaceni na komp.
Znaci ovo omogucava citanje i pisanje na fleshu koji je formatiran NTFS-om u Win-u?
Aha, ma bre znam, al zaboravih kakve veze ima sto je prvo formatiran na meku kao FAT a onda ga pisi prilikom formatiranja vidi samo kao da ima 200Mb na sebi. Ma, bacih link…
Aha, ma bre znam, al zaboravih kakve veze ima sto je prvo formatiran na meku kao FAT a onda ga pisi prilikom formatiranja vidi samo kao da ima 200Mb na sebi. Ma, bacih link…
Recimo formatiraš prvo flash kao GUID, što će po defaultu da formira jednu particiju i Mac Extended format, a onda tu jedinu particiju formatiraš kao FAT: rezultat je da nemaš MBR, a možda glupavi Windows pobrljavi u tom slučaju. Zbog toga naglasih, a nisam imao vremena u detalje da pišem.
Daj ba,nemojte covjeka plasiti Paragon-om !
Nije on tolika babaroga…evo ja sam zivi primjerak da je to tako!!!
Probaj pa vidi ...
ljubisha wrote:
@madamov:MBR je vrsta particione tabele.
Aha, ma bre znam, al zaboravih kakve veze ima sto je prvo formatiran na meku kao FAT a onda ga pisi prilikom formatiranja vidi samo kao da ima 200Mb na sebi . Ma, bacih link…
Tu moze biti zez i do neke problematicne marke/serije flasha.
Kao na primjer moj PNY Attache16Gb. Na koga se inace zali
pola internet zajednice, pogotovu Mac korisnici .
Mada kroz iskustvo sam skuzio da treba da se formatira prvo kao FAT pa onda ponovo pod NTFS. Sve u svemu kad koristim od brata ntfs mem.stick ili hdd
problema nema.
Meni iz nepoznatih razloga SL-NTFS nije radio sa drugarovim eksternim hardom. Ko zna sa čm se klao u sistemu.
Paragon, sa druge strane, je rado kako treba - mada NTFS uređaje nisam unosio u kuću već duže vreme.
Tu moze biti zez i do neke problematicne marke/serije flasha.
A jok. Radi se o meni a ja ne kupujem svakakve kineze. Provereni Kingston ili JetFlash al ajd sad, nije bre u tome problem. Evo ti o cemu se radi. Jedva nadjoh link ponovo. :blink:
@ Dachaz
E pa to je dobro resenje, kazes vi’s da ne radi i vratis ga kuci. A onda ga pustis nazad samo sa FAT formatiranim hardom ako hoce nesto da uzme od mene. 😛
Ima jedna aplikacija koja se zove Tuxera NTFS. Kad se instalira ima je u System Preference-u.
Mac OS X does not support writing to Microsoft Windows formatted NTFS volumes out-of-the box. The solution is here. Tuxera NTFS for Mac is our commercial read/write NTFS software for Mac users. It builds upon the proven stability of Tuxera’s popular open source NTFS-3G to deliver a full featured, commercial grade NTFS driver for your Mac. With Tuxera NTFS for Mac you can access your Windows disks as easily as any Mac disk. Tuxera NTFS for Mac delivers the fastest NTFS data transfer speeds you can have on Mac while protecting your data with its new, smart caching layer.