‹ First  < 4 5 6 7 8 >  Last ›
6 of 9
Final Cut X
Posted: 25 June 2011 11:34 PM   [ # 76 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Svidja mi se svidja…opako!
I pored sto sam nesto malo naucio na FCPe-u pomoglo mi je da se snadjem.
Osim toga citav gui mi je dosta pozitivan(lako se snalazim u istrazivanju opcija) u
odnosu na Fcpe i iMovie kojeg nisam gotivio ni malo bas zbog gui-ja.

Ovako me bas tera da se druzim s`njim.

Post edited by: MacBee, at: 2011/06/25 23:43

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 27 June 2011 10:37 AM   [ # 77 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Da bi ste stvarno uvidjeli da li je ovo shit ili real thing,
savjetujem vam da obavezno pogledate FULL :

Apple Pro Video Series: Final Cut Pro X - Ripple Training

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 27 June 2011 06:30 PM   [ # 78 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  27
Joined  2009-02-19

MacBee wrote:

Da bi ste stvarno uvidjeli da li je ovo shit ili real thing,
savjetujem vam da obavezno pogledate FULL :

Apple Pro Video Series: Final Cut Pro X - Ripple Training

Imas Privatnu poruku 😊

Profile

Posted: 29 June 2011 01:50 PM   [ # 79 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Answers to your Final Cut Pro X questions

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 01 July 2011 08:41 PM   [ # 80 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  192
Joined  2010-03-05

Evo ja poslednjih nedelju dana gledam tutoriale i ‘treniram’ u programu i mogu da kazem da mi se utisak nije promenio josh od NAB predstavljanja. Mozda ovo u prvoj verziji nije program za highend profesionalce, koji su inache previse zavisni od ‘old school’ tehnologije, ali ovakav kakav je, FCPX (u kombinaciji sa Motionom i Compressorom) je par koraka ispred konkurencije za indy i produkciju koja nema neogranicen budzet 😊

Larry Jordan je na London Supermeetu rekao upravo sve ono kako ja razmishljam…

http://www.macvideo.tv/editing/interviews/index.cfm?articleId=3288241

Profile

Posted: 02 July 2011 12:58 AM   [ # 81 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Igrao sam se ovih dana sa Xom, i moja ocena novog interfejsa bi bila: PUN POGODAK. Jedina stvar koja je valjala u imovie je bio taj interfejs i nacin rada.

Ovo jeste novi program, koji zahteva i novi nacin rada. Kome se ne dopada, neka predje na avid. Svi se cude ovoj ‘novoj’ appleovoj politici, ali nije li to bas ono sto apple radi poslednjih nekoliko godina? Lion se nikome navodno ne svidja i svi misle da je prelazenje na ioslike dugmice lose, a onda mesec dana kasnije se vise niko ni ne seca tih rasprava, jer su vec svi presli na lion. Ako vam se ne dopada, koristite fcp. Ako vam se dopada, prepoznacete potencijal ovih promena, i dati sebi nekoliko nedelja i nekoliko radova, da se izvestite u novom alatu.

Okrugli tocak je daleko bolji od kockastog, ali uvek ce biti nekoga ko nece zeleti da se odrekneonog starog.

Svi se previse tripuju i vicu oko neke odredjene vrste kamere, xml fajlova itd, a niko ne spominje 64 bitnu arhitekturu, ili magnetski tajmlajn, ili keywordove, ili live render…
FCP je bio odlican alat, ali FCPX donosi sve to, mnogo vise, i mnogo manje stvari koje apple smatra prevazidjenim ili nepotrebnim (te ostavljaju nekim 3rd to da razviju) ili stvari koje su nedovrsene i vec najavljene za update.

Ponovicu, svaka promena nosi problem tranzicije, ali za one koji su voljni da razmisle o tome kako ce koristiti nove mogucnosti, a ne o tome kako ce im nedostajati sve sto je bilo lose u staroj verziji, isplatice se.

Profile

Posted: 02 July 2011 02:29 PM   [ # 82 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Posto se tema otegla na 5 strana zanimam me od svih ljudi koji su u njoj ucestvovali ko zapravo koristi FCP? tj. ko je koristio staru verziju i u kolikoj meri?

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 02 July 2011 10:38 PM   [ # 83 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Toliko.

https://discussions.apple.com/message/15514915

Signature 

Profile

Posted: 03 July 2011 01:22 PM   [ # 84 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Marko ,
zasto si toliko negativan?
Koliko kuzim ni ti se nesto nepreterano bavis FcpXom,pa dajes utisak kao da ti je stalo do…

Nov produkt pa sta , meni licno ide na zivce taj deciji mentalitet ‘hocu da bude potpun produkt i da nema nikakvih problema’ :-(  ??

Ps. Nemam tih problema da po importu video bude tamniji od orginala.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 03 July 2011 01:44 PM   [ # 85 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

MacBee wrote:

deciji mentalitet ‘hocu da bude potpun produkt i da nema nikakvih problema’

aj sad razmisli još jednom, kad nešto platiš, da li očekuješ da kupiš nepotpuno i sa problemima?

btw, čni mi se da je u pravu jedan tip koji se bavi montažom, da fcpx nije nepotpun nego da će da izbace fcpx studio, ili tako neka izmišljotina, koja će imati sve i koštati dva soma… ili da se kupi paket kao što ima za protools - osnovna varijanta 500 jura, ako hoćeš profi fore dokupljuješ dodatak od 2 soma.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 03 July 2011 02:13 PM   [ # 86 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

@MacBee

slabo kužiš bok dečki kaj se dela ne.

A sad realno dobro ti je drdra rekao, zasto uopste koristis Mac, Apple vise ili manje daje potpune proizvode, Apple racunari radi iz kutije kad ih izvadis dok jedan PC moras da namestas podobro i skidas programe pa da pocne. Pa eto tom filozofijom decijeg mentaliteta ajde ti lepo svoj Mac u kantu pa kupi PC pa instaliraj Linux ili 7 i tako te stvari.

Inace

Cela stvar je u tome sto je FCPX kurac. Ja sam se prvi radovao njemu i onda bam, obicno govno. Kao sto sam vec jednom rekao ok je on da se napravi klip za yt, mada eto importujem prokleti fajl kad ono video je taman.

Meni nije jasna ta kretenska filozofija i pristup, jer obicno se ide ka tome da program ima neki progres da se razvija a ne da se sakati i da ide unazad. Kao lafo programirali su od nule u nekom drugom kodu. Realno to me ne zanima kao sto ne zanima nikoga normalnog. Krajnjem korisniku nije nimalo stalo da zna kako je program pravljen, njega zanima da radi.

To je kao da sada izbace Lion i da bude rangu Tiger-a, ali pod etiketom da je to neka revolucija i da je pravljem u drugom kodu. Nema smisla, jednostavno retardirano.

Ceo internet pljuje po FCPX i to sa razlogom i onda se uvek nadje par pametnih koji pritom i ne koriste isti i kao brane ga.

A Apple je poceo da vraca pare za FCPX. Revolucija malo sutra.

Signature 

Profile

Posted: 03 July 2011 02:36 PM   [ # 87 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

U najnovijoj epizodi Talk Show-a su pričali o FCPX i Adam Lisagor je naveo jednu jako bitnu stvar koja prevazilazi pitanje samo jednog programa. Ovde je problem taj što je Apple bez ikakvog upozorenja ljudima koji žive od tog softvera izmakao tepih ispod nogu.

Nije isto kada se prave nagle, a korenite promene u izgledu ikonica ili u programu za čukanje teksta i kada se to isto uradi u najbitnijem programu za profesionalce u nekoj struci. Zašto Apple nikoga nije upozorio šta će sve da izbaci? Razmislite malo, ljudi koji koriste FCP moraju takođe drastično da menjaju svoj workflow, za šta god da se odluče u budućnosti, samo zato što je Apple odlučo da pravi ozbiljne izmene, a bez ikakvog upozorenja.

Promene, jupi, naravno. Ali ne može neko od 15-ak g. kome su kompjuteri kao pojava fascinacija ili neko kome je dosadio trenutni izgled browsera da objašnjava promene ljudima koji zarađuju za život od tog softvera. Nije džaba Johhny Walker punih 25 godina menjao svoj logo, milimetar po milimetar. Ima razlog zašto se to tako radi, i ne, to nije zato što su svi ljudi na ovom svetu toliko lenji i glupi da prihvate nove stvari.

Ne znam šta je Appleu ostalo od profesionalnih programa ali da koristim neki od njih, ozbiljno bih se zapitao šta nosi sutra.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 03 July 2011 03:25 PM   [ # 88 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

DS_Store wrote:

Ne znam šta je Appleu ostalo od profesionalnih programa ali da koristim neki od njih, ozbiljno bih se zapitao šta nosi sutra.

Nisam siguran sta je iz ovog spiska jos zivo (u smislu ima support i moze da se kupi):

https://discussions.apple.com/community/professional_applications

Aperture
Compressor 4
Final Cut Pro
XFinal Cut Studio
Final Cut Express HD
Final Cut Server
Logic Express
Logic Pro
Logic Studio
Motion 5
Other Pro Audio
Other Pro Video
Soundtrack

Fcpx, Aperture i Logic?

I da, sustina je u pravcu u kome Apple ide, ne u praznim pricama i objasnjenjima koji zamagljuju osnovni problem. Pa meni prvom novi fcpx odgovara toliko da cu mozda da ga kupim al bar _znam_ da nisam pro i ne pokusavam da objasnim svetu zasto je to isto ili bolje od fcp7 i zasto je super za profesionalce nego slusam sta ljudi koji od toga zive imaju da kazu.

Profile

Posted: 03 July 2011 04:36 PM   [ # 89 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

DS_Store wrote:

Apple bez ikakvog upozorenja ljudima koji žive od tog softvera izmakao tepih ispod nogu.

reko lepo leri džordan, nisi pazio na času
nije epl ukinuo fcp7, kome treba može da radi u njemu dok ovo ne skockaju do kraja

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 03 July 2011 05:00 PM   [ # 90 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

drdra wrote:

DS_Store wrote:

Apple bez ikakvog upozorenja ljudima koji žive od tog softvera izmakao tepih ispod nogu.

reko lepo leri džordan, nisi pazio na času
nije epl ukinuo fcp7, kome treba može da radi u njemu dok ovo ne skockaju do kraja

Nije bas tako jer je fcp7 prodaja ukinuta. Citajuci okolo, jedan od ozbiljnih problema je ovaj:

Studiji koji tezgare imaju 20+ ‘seats’ odnosno radnih mesta. Koliko vidim to je donji prosek. I sad pojavi se posao gde mu treba jos. Posto nema gde da dokupi ili moze da odbije posao ili da angazuje drugi studio da mu pripomogle. A to po onome kako kukaju kosta bas. I da, druge su relacije, tip na twitteru se hvali da je kupio 12 komada u poslednji cas pa da ce mu tranzicija na nesto drugo biti laksa jer moze da skalira studio kako mu odgovara u sledecih x meseci.

Pola kukanja na netu bi bilo izbegnuto da fcp7 nije ovako naglo ukinut. Na stranu sve ostalo, jel moze neko razlozno da objasni zasto?

Profile

‹ First  < 4 5 6 7 8 >  Last ›
6 of 9