Hajdemo redom.
Dashboard: videti sliku. To sam već prve nedelje.
Šta ti tačno smeta kod njega? Meni je jedino na Titaniumu bio problem da sačekam te tri-četiri sekunde da prikaže widgete, na ovom Alu iMacu to radi skoro trenutno. Od widgeta koristim onaj za vreme, status servera, ARD, 4D help i još neki, dakle stvari za koje je za ono čme se bavim dashboard potreban. Recimo, kada želim da vidim kakvoće vreme da bude sutra trebalo bi da pokrenem Safari ako nije pokrenut, pronađem bookamrk, sačekam da se učta sajt. Ovako pritisnem F4 i vidim za delić sekunde. Po meni, widgeti bi trebalo za to da služe, ono što ne posećuješ redovno, ali ti u datom trenutku treba brza informacija. Ne ulazim u to da li su ovi u Apple to tako i zamislili, ali ja to pravilo primenjujem i nemam problema sa Dashboardom i čtavom koncepcijom.
Spotlight: i njega bih ubio momentalno kada bi Find komanda radila kako treba posle toga. Ovo je ozbiljan hendikep, mislio sam da sam samo ja u pitanju ali vidim evo i Andrej se javio. Teško da ću se i do verzije 10.5.9 navići na to da mi Find ne radi kako treba.
Spotlight i hijearhijski meni u Docku imaju zajednički odgovor. Nije da ih pravdam za glupost sa Dockom, ja recimo uopšte ne koristim taj hijerarhijski meni u Docku, lakše mi je da otvorim prozor u Column view. Poseban je mazohizam koristiti taj popup meni sa trackpadom na laptopu, ali je to druga priča. No, da ne skrećem sa teme.
Možda još nije došlo vreme, ali živimo u vreme u kojem naš mozak obradi milion informacija dnevno i taj ofrlje izgovoren broj će samo da raste. Evo, kliknuo sam na moj Home folder da vidim koliko fajlova imam. FileBuddy kaže da imam oko 150000 fajlova i nešto preko 10000 foldera, ako uzmem samo Documents folder, dakle bez slika i muzike i mailova kojih ima prilično, tu je broj fajlova oko 10000, a foldera oko 1500. Stvari u njemu su prilično dobro organizovane, 4D ima poseban folder, Mac OS X održavanje drugi i tako dalje, da ne idem u detalje.
Juče sam tražio jedan stari 4D cenovnik i ubih se da ga nađem u mojoj ‘organizaciji’ foldera. Ubih se, ali ga nema. Posle desetak minuta otkucam ja deo naziva 4D proizvoda koji mi je potencijalni klijent tražio i dobijem prilično veliki spisak u Spotlightu, ali za manje od minut lociram tri Excel fajla koji su bili kandidati. Posle još 30 sekundi pošto sam otvorio sva tri u novom Excelu nađem podatak koji sam tražio. Fajlovi su bili logično raspoređeni u tri foldera i na kraju sam shvatio da sam pronašao najnoviji, baš kao što je i trebalo, a da sam tražio kroz Column view ili, ne daj bože, kroz hijerarhijski meni, izgubio bih još deset minuta, ako bih uopšte našao pravu verziju.
Dakle, ma koliko organizovani bili, gornji primer vam to govori, nekad ćete nešto staviti na pogrešno mesto, nekad ćete se dvoumiti gde treba da ide, nekad ćete duplirati fajl na dva mesta pa će posle doći do problema kada ne znamo koji je noviji i ažurniji itd. Kako svet napreduje mi jednostavno nećemo imati vremena da slažemo i razvrstavamo informacije i fajlove po folderima ili nu nekakvu hijerarhijsku strukturu, već ćemo imati jedan Documents folder, možda malo organizovan sa par podfoldera, i sve ćemo trpati u njega. Jedini načn da posle nešto nađeš je upravo nešto kao Spotlight što non-stop indeksira sadržaj svega i drži informacije up-to-date.
Post edited by: madamov, at: 2008/01/17 20:15