< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 7
Leopard ili Tigar pitanje je sad?
Posted: 15 January 2008 02:02 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ni jedna od onih 300 novina takođe nije postojala na Tigru 😉

Meni više znače neke od novina, nego neke bubice koje Leopard hoće da ispolji 😊 A imaš onaj proveren Mikijev recept..ne prelaziti na novi sistem dok ne dođe do 10.x.2 ili 3 😊

Očgledno su prvi mačći (no pun intended) :D oduvek bili takvi.

Profile

Posted: 15 January 2008 02:02 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Dupla.

Post edited by: voyager, at: 2008/01/15 14:03

Profile

Posted: 15 January 2008 02:07 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Dachaz wrote:

Btw, mnogo me nervira što kad u Finderu opalim search za nešto on ne počne da traži u trenutnom folderu (kao ranije); nego počne da traži po celom računaru.

Ja bih se zakleo da je i Tigar to radio..i jeste, baš iritira.

Profile

Posted: 15 January 2008 04:04 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Dachaz wrote:

a Spotlight mi radi potpuno random - nekad kako je očekivano, a nekad kako mu padne na pamet (tipa, kažem mu da nađe sve avi fajlove na DVD-u i on ne nađe ništa, ili nađe pola i sl.)

Ovo uopšte nije naivan problem (i kod mene je isto) imajući u vidu da se Spotlight koristi i za Find komandu (još od kad se pojavio ako se ne varam) .

Meni to strašno ide na ganglije, (skoro kao retardirani Dock : ); nekoliko puta sam uradio test, otvorim dva prozora i u jednom uradim search za neki fajl - fajl ne nađe a ja ga vidim u drugom prozoru.
Strašno mi neprijatno deluje misao da uopšte ne mogu da se pouzdam u to da kada pretraga ne nađe ništa da to ne mora da znač da traženo ne postoji!

Zna li neko šta provereno radi za ove poslove? Ranije sam koristio onaj EasyFind ali ne znam da li ga podržavaju u Leopoldu.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 15 January 2008 04:11 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

voyager wrote:

Dachaz wrote:

Btw, mnogo me nervira što kad u Finderu opalim search za nešto on ne počne da traži u trenutnom folderu (kao ranije); nego počne da traži po celom računaru.

Ja bih se zakleo da je i Tigar to radio..i jeste, baš iritira.

Nije ovo Tigar radio. Na taj nacin nalazim fotografije za Kuvar i svaki put kad otkucam ime recepta da bih od, unapred rinejmovanih fotografija, nasao trazenu, tj njih nekoliko pa QL za izbor, pa u APS na kropovanje i cmyk konv. pa u ID i kad ovo radim sa izdanjem koje ima 1000+ fotografija mogu da kazem da JESTE prilicno iritantno sto moram svaki put da dodatno kliknem na jos jedno dugme…

Ipak, Leopard na PPC masini radi ko podmazan…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 15 January 2008 04:49 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Da, tebi je jedino rešenje da ne zatvaraš prozor. Ako fotke nisu sve u istom folderu onda se ‘popneš’ u najviši u hijerarhiji i odatle tražiš.

Glupost svoje vrste.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 15 January 2008 06:13 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

i ne zatvaram ga i tu dolazi na red Spaces! Uopste mi nije jasno kako sam radio bez ovoga. Stvarno mislim.
A fotke su u podfolderima: Predjela, Jela od pecuraka, Testa… tako da nije tesko snaci se, a u samom ID-u je jos jednostavnije jer su kropovani cmykovi u istom folderu i dovoljno je zapamtiti zadnje 4 cifre imena fajla jer je to unikatno i ne moram kucati ime citavog recepta (kad sam ih imenovao (renamer4mac) ostavio sam zadnja cetiri karakrera upravo zbog ovoga) vec samo brojku u find polje i dobijem ono sto trazim.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 16 January 2008 10:45 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Očgledno su prvi mačći (no pun intended) :D oduvek bili takvi.

Da, osim par sitnica, sa Tigrom nije bilo ovakvih problema a doneo je mnooogo noviteta u odnosu na Pantera. Brzi, lepsi, pametniji… 😊 Sad smo dobili nasminkanu ‘kopiju’ Viste i gomilu nezadovoljnih korisnika.

I po meni neverovatan komentar od Davida Pogue: ‘Leopard is powerfull, polished and carefully conceived’  !!!! :S

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 17 January 2008 08:37 AM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Sad smo dobili nasminkanu ‘kopiju’ Viste i gomilu nezadovoljnih korisnika.

Hajde da ne preterujemo, za šest meseci do godinu dana svi ćemo manje više preći na Leopard, bubice (koje nemaju svi) će se ispraviti, evo čekamo 10.5.2 da vidimo da li je istina da su vratili one hijerarhijske menije u Dock.

Zaboravili ste koliko su ljudi pljuvali po Tigeru, pa smo isključvali Dashboard i Spotlight ‘jer su bili spori i uzimali memoriju’. Ko od vas danas se bakće s tim da bi isključo Dashboard ili Spotlight? Na nešto ćete se navići i prihvatiti to tako kao što smo mnoge stvari na koje smo navikli na Mac OS 9 izgubili prelaskom na Mac OS X.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 January 2008 10:33 AM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

E neka si im rekao :laugh:

Ništa lepše od dobrog argumenta 😊

Profile

Posted: 17 January 2008 04:32 PM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Slažem se.
Na Tigeru mi je sve bilo cakum pakum (vakuum); ali sam tamo upao na 10.4.8 (out of the box je bio 10.4.6 ali sam odmah uradio update) - tako da kontam da će (skoro) sve gluposti koje se ovde dešavaju da izumru do, recimo, 10.5.4

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 17 January 2008 07:14 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

madamov wrote:

Zaboravili ste koliko su ljudi pljuvali po Tigeru, pa smo isključvali Dashboard i Spotlight ‘jer su bili spori i uzimali memoriju’. Ko od vas danas se bakće s tim da bi isključo Dashboard ili Spotlight? Na nešto ćete se navići i prihvatiti to tako kao što smo mnoge stvari na koje smo navikli na Mac OS 9 izgubili prelaskom na Mac OS X.

Nekako si potrefio baš stvari koje mene muče.

Dashboard: videti sliku. To sam već prve nedelje.

Spotlight: i njega bih ubio momentalno kada bi Find komanda radila kako treba posle toga. Ovo je ozbiljan hendikep, mislio sam da sam samo ja u pitanju ali vidim evo i Andrej se javio. Teško da ću se i do verzije 10.5.9 navići na to da mi Find ne radi kako treba.

O Docku sam rekao šta sam imao, svako veče koljem po jagnje i molim Manitua da će se to promeniti sa v. 10.5.2. jer to je jedino što je baš dobro da su sačuvali sa devetke (zamena za stari Apple menu).

Ali glavno je, mislim da sam i o tome pričao, pravac u kome se stvari kreću. Kako je Apple došao dotle da mora da menja natrag tako krupnu stvar kao što je novi Dock pa je sebe doveo u poziciju da bira između zdrave pameti i toga da ostavi sve nakaradno da se kao ne bi blamirao. I to govorimo o samo jednom delu Dock.app koji sam za sebe ima tolike nedostatke od kad se pojavio.

I kada spomenu Tigra, koliko ljudi si čuo da se žali na Exposé?

P.S. Evo još jedne budalaštine koju sam primetio ali to je prava sitnica spram ovih bitnijih stvari: često mi se desi da selektujem nešto na Desktopu i da ne mogu da deselektujem, nikako. Pomaže samo Relauch. [img size=495]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/dashprefs.png[/img]

Post edited by: DS_Store, at: 2008/01/17 19:15

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 17 January 2008 07:42 PM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

meni se bas djasvi novi dock, tj stacks, ali moram da priznam da je neprijatan na Miniju sa 64Mb VRAM, malo stucka kad se otvara. Zato je na G5 sa 256Mb VRAM-a izuzetno prijatan i sve radi super. Voleo bih malo vise izbora kad je u pitanju izgled Docka. Meni se jako dopada njegova 2D varijanta, al to je ta koja je i nema vise :-(

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 17 January 2008 07:50 PM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Hajdemo redom.

Dashboard: videti sliku. To sam već prve nedelje.

Šta ti tačno smeta kod njega? Meni je jedino na Titaniumu bio problem da sačekam te tri-četiri sekunde da prikaže widgete, na ovom Alu iMacu to radi skoro trenutno. Od widgeta koristim onaj za vreme, status servera, ARD, 4D help i još neki, dakle stvari za koje je za ono čme se bavim dashboard potreban. Recimo, kada želim da vidim kakvoće vreme da bude sutra trebalo bi da pokrenem Safari ako nije pokrenut, pronađem bookamrk, sačekam da se učta sajt. Ovako pritisnem F4 i vidim za delić sekunde. Po meni, widgeti bi trebalo za to da služe, ono što ne posećuješ redovno, ali ti u datom trenutku treba brza informacija. Ne ulazim u to da li su ovi u Apple to tako i zamislili, ali ja to pravilo primenjujem i nemam problema sa Dashboardom i čtavom koncepcijom.

Spotlight: i njega bih ubio momentalno kada bi Find komanda radila kako treba posle toga. Ovo je ozbiljan hendikep, mislio sam da sam samo ja u pitanju ali vidim evo i Andrej se javio. Teško da ću se i do verzije 10.5.9 navići na to da mi Find ne radi kako treba.

Spotlight i hijearhijski meni u Docku imaju zajednički odgovor. Nije da ih pravdam za glupost sa Dockom, ja recimo uopšte ne koristim taj hijerarhijski meni u Docku, lakše mi je da otvorim prozor u Column view. Poseban je mazohizam koristiti taj popup meni sa trackpadom na laptopu, ali je to druga priča. No, da ne skrećem sa teme.

Možda još nije došlo vreme, ali živimo u vreme u kojem naš mozak obradi milion informacija dnevno i taj ofrlje izgovoren broj će samo da raste. Evo, kliknuo sam na moj Home folder da vidim koliko fajlova imam. FileBuddy kaže da imam oko 150000 fajlova i nešto preko 10000 foldera, ako uzmem samo Documents folder, dakle bez slika i muzike i mailova kojih ima prilično, tu je broj fajlova oko 10000, a foldera oko 1500. Stvari u njemu su prilično dobro organizovane, 4D ima poseban folder, Mac OS X održavanje drugi i tako dalje, da ne idem u detalje.

Juče sam tražio jedan stari 4D cenovnik i ubih se da ga nađem u mojoj ‘organizaciji’ foldera. Ubih se, ali ga nema. Posle desetak minuta otkucam ja deo naziva 4D proizvoda koji mi je potencijalni klijent tražio i dobijem prilično veliki spisak u Spotlightu, ali za manje od minut lociram tri Excel fajla koji su bili kandidati. Posle još 30 sekundi pošto sam otvorio sva tri u novom Excelu nađem podatak koji sam tražio. Fajlovi su bili logično raspoređeni u tri foldera i na kraju sam shvatio da sam pronašao najnoviji, baš kao što je i trebalo, a da sam tražio kroz Column view ili, ne daj bože, kroz hijerarhijski meni, izgubio bih još deset minuta, ako bih uopšte našao pravu verziju.

Dakle, ma koliko organizovani bili, gornji primer vam to govori, nekad ćete nešto staviti na pogrešno mesto, nekad ćete se dvoumiti gde treba da ide, nekad ćete duplirati fajl na dva mesta pa će posle doći do problema kada ne znamo koji je noviji i ažurniji itd. Kako svet napreduje mi jednostavno nećemo imati vremena da slažemo i razvrstavamo informacije i fajlove po folderima ili nu nekakvu hijerarhijsku strukturu, već ćemo imati jedan Documents folder, možda malo organizovan sa par podfoldera, i sve ćemo trpati u njega. Jedini načn da posle nešto nađeš je upravo nešto kao Spotlight što non-stop indeksira sadržaj svega i drži informacije up-to-date.

Post edited by: madamov, at: 2008/01/17 20:15

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 January 2008 08:05 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Andrej wrote:

Meni se jako dopada njegova 2D varijanta, al to je ta koja je i nema vise :-(

Na prvoj strani imaš par linkova koje sam ostavio na kojima se pokazuje kako se modduje dock prema svačjem ukusu. Uglavnom, sve se svodi na custom pozadine, pa ako ti barem to igra neku ulogu, pogledaj 😊

Profile

< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 7
‹‹ OS X na novom HDD-u?      leopard iso problem ››