Molez wrote:
Sasvim sam siguran da ce uciniti sve da zadrze maksimalnu kontrolu ali ako se malo ozbiljnije pozabavis problemom, konkretno fotoelektricnih panela, videces da si na krivom putu. Uopste iz komentara mi deluje da te detalji vezani za alternativne izvore energije ne zanimaju previse vec imas neko unapred skockano misljenje i cvrsto ga postavljas.
Poznati su mi detalji, biće da tebi nisu, zato i odgovaram ovako. Sve je to lepo ovako dok pričaš, ali kada malo zagrebeš dođeš recimo do podatka da u Srbiji jedva da postoje dve ili tri lokacije gde bi mogla da se postavi farma vetrenjača, a da je to isplativo. Slično i za te fotoelektrične panele, hoćeš li možda da ih postavljaš na oranice po Vojvodini? Nećeš. To što će par stotina kuća da ihs tavi na krov i zagreje vodu za kupanje leti je malo.
Jeftini nisu jer to njima nije u interesu niti ce biti, sve dok se data tehnologija neizbezno ne omasovi (i Mac kojeg volimo je nekada bio teska egzotika ... ) e tada ce biti jeftina.
Nema to veze sa omasovaljvanjem, već sa mnogo drugih faktora koje ti izgleda ne želiš da vidiš.
Nije lepo nekoga markirati a da ga ne upoznas, ono zeleni ti nije na mestu. Ja sam skrenuo temu samo radi ilustracije ali vidim da kulturna razmena misljenja nije bas svima omiljen sport. Mogu reci samo da mi je zao.
Sretao sam ja mnoge koji su pričali kao ti, na argumente samo odgovarali ‘zdravije’, ‘čstije’. U redu je zalagati se za to, ali na realan načn, a ne ovako. Zato ja sve koji tako rezonuju sovem ‘nazovi zeleni’. Ovamo je protiv nuklearki, zalaže se za ‘jefitne obnovljive izvore energije’, a papir baca u kontejner.
‘Upravo iz ovih poreza i dažbina koje bi da ukineš i uživaš u nekom anarho/komunističkom svetu gde niko ne radi, a svi uživaju, cveće miriše i svima nam je lepo.’
Ovo samo potvrdjuje ono sto sam malopre napisao. Nisi ni pazljivo procitao niti razumeo sustinu moje ilustracije, agresivan nastup govori dovoljno. Samo cu dobronamerno reci ‘ajde da se povodom iste teme cujemo za cca 20 godina’.
Povodom koje teme, neplaćanja doprinosa i poreza? Tu sam ekstremno netolerantan. hoćeš da ti dete ide u školu, hoćeš asfaltirane ulice, plaćaj porez, tu nema razgovora.
Ukoliko o eneregiji pričaš, ukoliko sada ne počnemo da gradimo nuklearku, za 20 godina ćemo uvoziti struju i plaćati je pet puta skuplje, ako ne i više, zato što količna koju ćemo dobijati iz obnovljivih izvora neće biti dovoljna.