Koliko besmislica na jednom mestu. Covek koji je dovoljno paranoican da ne daje skajp, apsolutno nije kompetentan da govori o bezbednosti, kao da polemisemo sa bilom gejtsom o tome koliko ce novi osx biti super i kako jedva cekam da ga kupim.
Takodje onog trenutka kada sam video jedno rangiranje po godinama, bilo mi je apsolutno jasno sa kime imamo posla. Neki od vas treba da izvade kablove iz rutera (jer je o najbolja zastita od toga da vas neko prati preko interneta); stave zavese na prozore i zakljucaju se iza svoje trostruke brave, a ne da se bave kritikovanjem napretka.
Clouding je ne samo stvar sa kojom cemo se morati pomiriti, vec i stvar sa kojom cemo se vrlo rado pomiriti. Kao i tablet racunari. Svi su odjednm eksperti za to zasto je koncept tablet racunara ili racunara sa touchscreenom los i neupotrebljiv za ozbiljan rad, a niko se ne bavi problemom. Apple nece izbaciti touch imac, ali ne zato sto smatra to za losu ideju, vec zato sto smatraju da nije dovoljno razvijena da bi posedovala realnu upotrebljivost koja bi se smatrala napretkom. (kao da niko ovde ne obraca paznju na apple politiku rada) dajte tabletima jos nekoliko godina, onog trenutka kada vam bude prijatnije da za obican rad banalni odlazak na fejsbuk ili proveru maila, pregledanje eksel fajla cena u istyle ili nesto slicno, odaberete tablet, a ne netbook, jer vam vise prija, a ne zato sto nemate prilikuda se igrate sa tabletima cesto, stigli smo do pocetka dominacije tableta i evolucije istih u racunare. To je prvi od stepenika ka touch racunaru, na kome vam nece pasti napamet da prikljucite mis, sem ako je bas neophodno, cak i za profesionalni rad.
Ovom stepenistu napretka (koje je neminovno); prethodi dugacak hodnik u kome je trenutno ipad i ostali tableti, kao i microsoftove touch povrsine…
Koliko god ce me sada ismejati neki profesionalni korisnici, jer je tesko zamisliti touch imac za rad u sadasnjem final cutu ili photoshopu, ako se malo udube, shvatice da sam u pravu. Ako apple (a ne samo oni) tera u tom pravcu (a tera); kad tad cemo videti uspesan koncept OZBILJNOG touch racunara (ali tek posle serije fail igracki, osim u slucaju applea, gde se politika firme protivi tome). Jer vec dugo, nije glavni problem tehnologija, (sada ce programeri da me pojedu) vec interakcija sa korisnikom, UI, nacin koriscenja, a prelaskom na nivo kontrole koji touch tehnologija dozvoljava (taj osecaj lakoce da uradite nesto) vaznost UI raste eksponencijalno.
I oko ovoga drugoga sam u pravu, sve promene vezane za na primer internet jezike, u poslednjim godinama se svode na funkcionalnost naravno, ali sve veci deo, na poboljsavanje osecaja koji korisnik ima dok surfuje. polja koja proveravaju svoju sadrzinu bez reloadovanja stranice, veliki broj razlicitih medija upotrebljenih na sve moguce nacine, cela industrija web dizajna…
I vise nego puna funkcionalnost, uz maksimalno uproscavanje pristupa, je ono sto volimo kod Applea, a ocigleno i ono sto mnogi zaboravljaju. A tek posle toga, inovativnost i implementacija novih ideja.
Vi koji ste previse matori da se secate ovoga, idite da igrate sah na kalisu, tamo vas niko nece pratiti dok citate vecernje novosti…
Clouding je vec sada odavno koncept, i bio je u hodniku. Ovo bi u poslednjih godinu dana bi bila njegova premijera, prvi stepenik. Isto kao i kod ideje touch povrsina, za 5-10 godina, usability ce biti na takvom nivou da cemo se secati starog sistema rada uz osmeh, kao sada svog prvog PCa, ili instalacije auto cada sa 7 disketa…. (a neki od nas se ocigledno u slicnom svetlu secaju Spartaka?)
uvek ce postojati i druga opcija, za ljude kojima je tajnost i bezbednost potrebna, iz prostog razloga sto ce NEDOSTATAK takve opcije biti neprihvatljiv, cak i za nas koje boli dupe da li ce neko iz gugla znati koju salatu i marku hleba kupujem, jer se kosi sa osecajem slobodnog izbora. Ja ne koristim enkpripciju i wipeout celog diska, niti cu je ikada koristiti, ali mi je veoma drago sto ona postoji kao opcija (barem u lionu). Nedostatak toga je nesto sa cime se niko (a steva jobs, PRVI) nece pomiriti, ali poboljsavanje opcije normalnog koriscenja je nesto zbog cega niko ne bi trebalo da se buni.
CAN I GET AN AMIN, MY BROTHERS? :D