< 1 2 3 4 > 
2 of 4
ko kaže da nema virusa za mek?
Posted: 28 October 2011 02:43 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Uporedi sledece:

More virusa koji mogu da iskoriste backendove po svojoj zelji, a uz to i more zastite koja zapravo ne radi kako treba, usporava kompjuter znatno, veliko je cimanje da se koristi, i UAC tj potpisivanje koje vise problema pravi nego sto resava, uz sve to, MS ne zna gde ce pre da krpi, i imam ja na bootcampu listu od preko 70 updateova koji se 99% odnose na security update…

VS

Dve skripte, koje se predstavljaju kao nesto drugo (ovo se ne zove virus nego phishing); i apple koji ih pod hitno zakrpi iako nisu prava pretnja za korisnika. Cak stavise, pre zakrpe ponudi ljudima da im se obrate ako su pod apple care planom, da im rese problem rucno…

Kako tacno uporediti ovo?

Post edited by: Marko Mitranic, at: 2011/10/28 14:45

Post edited by: Marko Mitranic, at: 2011/10/28 14:46

Profile

Posted: 28 October 2011 02:47 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Markooo wrote:

Virusi na Mac-u se ne mogu posmatrati iz ugla Windowsa.

Markooo wrote:

Postoje tu i tamo neki virusi koje moras rucno da instaliras i da mu das sve moguce sifre i privilegije da bi on uradio nesto, naravno bio je i jedan koji je evoluirao pa je to mogao sam ali to je Apple odma srezao i cao, vise toga nema.

Stoga to se ne moze zavesti pod ‘ima virusa za Mac’ to je izolovan incident.

Marko Mitranic wrote:

Uporedi sledece:

More virusa koji mogu da iskoriste backendove po svojoj zelji, a uz to i more zastite koja zapravo ne radi kako treba, usporava kompjuter znatno, veliko je cimanje da se koristi, i UAC tj potpisivanje koje vise problema pravi nego sto resava, uz sve to, MS ne zna gde ce pre da krpi, i imam ja na bootcampu listu od preko 70 updateova koji se 99% odnose na security update…

VS

Dve skripte, koje se predstavljaju kao nesto drugo (ovo se ne zove virus nego phishing); i apple koji ih pod hitno zakrpi iako nisu prava pretnja za korisnika. Cak stavise, pre zakrpe ponudi ljudima da im se obrate ako su pod apple care planom, da im rese problem rucno…

Kako tacno uporediti ovo?

Markooo wrote:

Stoga prica o virusima nije ista za Mac i Windows.

upravo.

Post edited by: Markooo, at: 2011/10/28 14:49

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 28 October 2011 03:24 PM   [ # 18 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  57
Joined  2010-04-28

Uporedi sledece:

Nisi ukačo poentu rasprave. Nije pitanje Win vs Mac.

Markoo tvrdi da virusi ne postoje na Mac-u.

Ja tvrdim da to nije tačno. I da će u narednom periodu pritisak (broj virusa, antivirusa, updeataa) na Mac biti samo veći.

Takođe tvrdim da je neodgovorno ubeđivati korisnike da ‘Mac nema viruse’.

Sistemska zaštita na oba sistema je jako slična:

Unixov sudo - UAC ili prozorče za pass na Mac-u, obično kod instalacija.

Besplatan AV - Ako obratiš pažnju ‘Apple updates anti-malware tools’, dakle već imaš nekakav AV na Mac-u.

Potpisani sistemski fajlovi - Apple je otišao korak dalje, pa svaku aplikaciju _moraš_ da potpišeš sa svojim ključem koji dobiješ od appleta, a onda je i oni potpišu sa svojim ključem. Mada ako ćemo fer, i ‘Windows logo’ aplikacije imaju sličnu proceduru - potpis i test od strane MS-a.

Ali ovo važi samo za AppStore aplikacije.

Puni Unix ispod je u isto vreme i velika rupa za zakrpiti, obzirom da svako može iskompajlirati bilo koji program i pokrenuti ga.

Zato XCode i gcc idu na posebnom disku. Ali su skript jezici podržani na klot instalaciji. Zato su i malware skripte verovatniji napadi na MacOS platformu.

PS. Hvala na argumentovnoj poruci.

Profile

Posted: 28 October 2011 06:28 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Nisi ukacio neke stvari druze.

UAC pravi probleme. Sudo ne pravi.
AV zastita je… AV zastita… Taj ‘av’ o kome govoris je anti-malware patch.
Nesto sto se ne moze meriti sa zamislju verovanja instaliranja 3rd party aplikacija.
Virus podrazumeva program koji moze da se sam pokrene i sam nesto uradi.
Ovo sto smo imali je isto ono sto unix podrazumeva. Ako korisnik dozvoli da mu se flash installer sumnjivog porekla instalira, naj*bace. Takodje ako korisnik trci go po autoputu, sa macbookom u rukama, velika je sansa da ce naj*bati.

U svakom slucaju, ne osporavam da se MS trudi oko svog sistema, i pokusava da ga dovede do onoga sto OS 10 sistem podrazumeva. Bez 3rd party dodataka i neprekidnih upozorenja ili updateova.

Na drugu stranu, ono sto bi se moglo smatrati konvencionalnim virusom, bi bio jailbreakme.com ONI koriste rupu (ultra-brzo-patchovanu-anti-malware-hoces-da-kazes-da-moj-iphone-ima-AV?) u citanju pdf u safariju, koja dozvoljava pokretanje stranog koda.

Takodje, primetices da u oba puta nije virus zavisio od sistema, vec prvi put od korisnicke greske, drugi put od korisnicke gluposti, a na iphoneu, od pdf citaca. Sto se vec moze nazvati sistemskim problemom.

Post edited by: Marko Mitranic, at: 2011/10/28 18:30

Profile

Posted: 28 October 2011 06:32 PM   [ # 20 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  58
Joined  2011-10-25

Ko bi uopste zeleo da instalira Flash koji nije sa Adobe sajta? :blink:

Signature 

"Po Jabuka svaki dan

Profile

Posted: 28 October 2011 06:38 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Za kraj mog posta, kratko pitanje: Da li te MS UAC i signing stite od slanja para Princu od Moldavije koji je u izgnanstvu, i obecava ti 40m dolara?

Ovo je pretnja na tom nivou, i apple te je zastitio… Sta bi tek uradili da je realna pretnja?

Profile

Posted: 28 October 2011 07:46 PM   [ # 22 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-28

UAC pravi probleme. Sudo ne pravi.

Pa pravi probleme onima koji su navikli da čakaju po sistemu gde ne treba, kao i da instaliraju svakakve gluposti. Inače je u pitanju ista stvar - podiže se poseban proces sa admin pravima samo kada treba i gde treba, sa pitanjem, a normalan rad je normalnom user modu kada nemaš prava da pristupaš svuda.

AV zastita je… AV zastita… Taj ‘av’ o kome govoris je anti-malware patch.

AV je Anti-Virus. Imenovan u vreme kada se sve tog tipa zvalo ‘Virus’.

Malware i Anti-Malware je naziv na kome Apple instistira. Tek da se ne spominju Virusi.

Virus podrazumeva program koji moze da se sam pokrene i sam nesto uradi.

Ne. Virusi su dobili ime po prvim varijantama koje su se po startovanju sami kopirali po lokalnoj mreži. Čini mi se da ništa drugo nisu ni radili. Onda se neko setio da to malo ‘začni’.

Danas nema više klasičnih virusa. Sada je uglavnom cilj da se preuzme tiho konrola računara, i da se stotine (hiljade, desetine hiljada) takvih računara koriste kao botovi za napade, spam i sl.

Ovo ‘sam sebe pokreće’ jeste bio vrhunac tog tipa napada, koji se radio tako što se tražila ‘buffer overrun’ rupa u izvršavanju, pa kada je nađu onda se pravi specijlni paket (koji je mogao biti slika, javascript, html ...) tako da izazove i ovu rupu sa sve JP-ovima na taj buffer.

Ali ovo nije novo i postoji jednostavna hardverska zaštita protiv toga - zove se DEP (Data Execution Protection) i radi na nivou procesora. Na žalost, to je ono što ovde svi isključuju - zato što neće da rade krekovi za igrice.

Novi napadi su uglavnom jednostavni. Treba da te nekako nagovore da pokreneš neki jako mali skript sa admin pravima. Ako to uradiš, ovaj se odma kač na neku IP adresu gde svuče šta treba, spremno baš za tvoj računar. Nije mnogo bitno da li je Win7 ili MacOS X. Ako nema, proveriće opet sutra.

Mac je još uvek mali deo ‘tržišta’ za takve radnje, ali obzirom na korisničku grupu (srednja klasa zapadnjaci); biće toga sve više.

Ne kažem da je Mac lošiji ili bolji. Samo skrećem pažnju da ležeran stav da ‘nema virusa na Mac-u’ ne stoji.

Treba biti oprezan šta se skida i instalira. Isto kao i svuda.

Činjenica da MacOS ima ‘Anti Malware Tools’ samo potvrđuje da i Apple to zna, i da radi na tome.

Profile

Posted: 28 October 2011 08:08 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

dmajkic wrote:

i da se stotine (hiljade, desetine hiljada)

sklekova i trbusnjaka…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 28 October 2011 08:22 PM   [ # 24 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-28

sklekova i trbusnjaka…

Bežanje u zdrav razum.

Profile

Posted: 28 October 2011 10:24 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Ok, ocigledno ne obracas paznju preterano na to sta je napisano, vec samo odgovaras radi odgovaranja. Da uprostim neke stvari koliko je to moguce, pa ako ni to ne upali, odustajem.

Anti-malware tools je u stvari patch, a ne tool.

Ti si taj koji je prvi zapoceo poredjenje win - mac.

UAC pravi probleme sa igrama, sa photoshopom, sa premierom, sa abletonom…

Navedi mi virus za mac. Kao sto sam pokazao, ona dva primera nisu validni predstavnici.

Profile

Posted: 29 October 2011 09:15 AM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

Ne upuštam se u raspravu. Samo iz ličnog iskustva. Čačkaj mečku i proćićeš kako ti i sleduje. Bio na Macu ili Winu
Na Winu sam imao instaliran Sophos pa tako i na Macu. S’tim što je za Mac besplatan. Čak i u tako bezazlenim situacijama kao što je skidanje filmova, što i jeste nečsta radnja, zna da mi pronađe nekakav špijunski kod, a kamoli u nekoj stvarno ozbiljno nečstoj radnji
Ono što mi je bilo interesantno, disk sa filmovima koje bih pozajmljivao drugarima koji su na Winu vraćali bi mi sa gnušanjem i optuživanjem da sam najgori sejač klica u ovom univerzumu. Nisam ni bio svestan toga. Sophos mi je rešio te probleme.
Ne čačkam mečku i Sophos radi u pozadini. Za mene je to dovoljno na Macu a trebalo bi da je dobitna kombinacija i na Winu.

Signature 

Misa

Profile

Posted: 29 October 2011 09:18 AM   [ # 27 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-28

Anti-malware tools je u stvari patch, a ne tool.

Tool se konkretno zove Apple XProtect. Startovao je sa definicijama za dva malvera. Sada je sigurno veći.

UAC ne pravi probleme ni sa igrama ni sa photoshopom. Postoji problem sa prastarim softverom, koji mimo uputstava pristupa gde ne treba. (Google kaže CS2, a najnovija verzija je CS5; Napomena - ne korisim Photoshop)

Ne pratim imena virusa za Mac, a ni za Windows.

Obraćam pažnju šta je napisano, i odgovaram jako konkretno.

Da li misliš da je ‘Nema virusa za Mac’ ok preporuka?

Shvataš da će svaki klinac to shvatiti kao ‘Ma instaliraj i klikći na šta oćeš, na bilo kom sajtu. To je na Mac!’?

Profile

Posted: 29 October 2011 10:05 AM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Ne znam sta će klinac misliti, ali ja evo već preko 20 godina klikćem i radim šta hoću sa Macom i nikada nisam imao virus niti ikakav security problem.

Lažem, snimili mi na PC-u sa neažuriranim AV softverom neki Word dokument tamo devedeset i neke na flopi, pa se ispostavilo da je imao neki Wordov makro virus.

Za Maca ima malwarea, ali virusa nema. Ne možeš ono što ne može samo da se repclicira bez znanja korisnika zvati virusom. Ja to definišem ovako: postavi Maca bez ikakve zaštite na internet i uključ mu out-of-the-box servise i ništa se desiti neće. Stavi Widnows XP i ne moraš ni da uključuješ bilo kakve servise, u roku od desetak minuta je garantovano zaražen. Za Windows 7 ne znam, verovatno je bolje.

Post edited by: madamov, at: 2011/10/29 10:09

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 October 2011 11:24 AM   [ # 29 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-28

Stavi Widnows XP [...], u roku od desetak minuta je garantovano zaražen.

XP je 10 godina star softver, i verovatno najveći problem na interentu. Mislim da poslednji SP3 ima sve zaštite uključene po defaultu. Treba probati. 😉

Onomad na okupljnju sam ti rekao da imamo web servere za interne web servise. Od portova su otvoreni samo http, https i ssh na nestandardnom portu.

Logovi sa skeniranjem portova su X Mb dnevno. Mogu misliti kako to izgleda na većim http serverima. Sve adrese koje sam, radoznalosti radi, trejsovao idu do consumer ISP opsega.

Dakle ono što je nekad bio Virus koji je ispisivao poruke i brisao podatke, danas je malver koga nije briga za tvoju lokalnu mašinu, već služi da se napadne server blizu tebi, da bi se ista ona poruka i brisanje uradi na web serveru.

Tvrdanja da ‘Tog nema na Mac-u’ ne pomaže.

Ako su likovi uspeli da uguraju malver u US bespilotne podmornice i projektile, za koje niko i nezna na čemu rade, da li stvarno neko misli da će consumer MacOS predstavljati problem?

Profile

Posted: 29 October 2011 11:34 AM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Kakve veze ima sto je star 10 godina kad je najzastupljeniji isto kao i IE 6.

Koliko samo problema imaju ljudi u kreativi da zbudze sajt da radi na smecu od IE 6 to samo oni znaju.

I ono realno pogresio si forum, ‘toga nema na mac’ je de facto a to sto ti imas svoje misljenje to je tvoja licna stvar.

Sa ovim udaranjem u klin neces dobiti preveliku ljubav clanova. Realno.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

< 1 2 3 4 > 
2 of 4