[BLASFEMIJA] Kako prebacit mejlove sa OSXa na Win?
Posted: 11 August 2011 08:27 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Kao što napisah u naslovu, moram da pristupim mračnim radnjama. Ne pitajte zašto ali moram da prebacim mejlove sa OSX-a na Windows.

Interesuje me da li iko ima iskustva sa ovim stvarima? Očekujem dosta cimanja ali nije bitno, bitno mi je samo da se to sve lepo treansferuje.

Na OSX-u koristim Mail.app, na Windowsu ću da koristim šta treba, jer mi je sve jednako sra*e. Kažem, samo da prebacivanje radi kako treba.

Da li mogu da se nadam da je dovoljno da eksportujem mbox fajlove iz Maila pa da to kasnije importujem u nešto ili to neće moći tako lako?

Puno hvala unapred, otvoren sam za sve opcije!

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 11 August 2011 09:39 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

WoW! 😊

Ako direktno ne uspije ,
otvori jos jedan email acc.(ili iskoristi neciju email adresu) pa posalji sav taj email i skini ga sa Win masinom.

Eto to mi je palo na um prvom prilikom.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 11 August 2011 10:23 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Hmm onda nećeš znati od koga ti je stigao mail ili kome si poslao. Ne može to tako da se uradi i da bude kako treba. A i zamisli kad bi morao da pošalješ hiljade i hiljade (sklekova i trbušnjaka) mailova.

Ja bih ti savetovao da instaliraš Office 2011 za Mac i da uradiš import mailova iz Mail.app, a onda sa njihovog sajta skineš programče koje prebacuje iz Entourage-a u .pst koji ćeš kasnije moći da koristiš sa Office-om za Win. Ili da probaš da exportuješ recimo jedan folder sa nekoliko mail-ova i da probaš to da importuješ u neki od klijenata u Winu. Tipa Thunderbolt ili tako nešto.

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 11 August 2011 11:07 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Najlakse ti je da iskoristis bilo koji imap server (pa ako nista drugo onda gmail). Zakacis mail na google a na imapu su ti mailovi kao fajlovi, moze copy/paste iz foldera u folder. Pa onda copy iz maila na imap, zakacis windows na isti imap pa copy nazad u lokal.

Profile

Posted: 11 August 2011 11:24 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

dusanx wrote:

Zakacis mail na google a na imapu su ti mailovi kao fajlovi, moze copy/paste iz foldera u folder. Pa onda copy iz maila na imap, zakacis windows na isti imap pa copy nazad u lokal.

Može pojašnjenje u vezi ovog copy/paste? Mejlovi su mi upravo na gmailu i tamo je enableovan IMAP. Dakle, da li je dovoljno isto tako enableovati IMAP na Win klijentu i to je to? Da li je moguće sa IMAPom da imam neki mejl u Mail.app a da on nije i na serveru? Šta da radim u tom slučaju?

dusanx wrote:

Ja bih ti savetovao da instaliraš Office 2011 za Mac i da uradiš import mailova iz Mail.app, a onda sa njihovog sajta skineš programče koje prebacuje iz Entourage-a u .pst koji ćeš kasnije moći da koristiš sa Office-om za Win.

Uf, ako bi ovo htelo da radi šutirao bih se u pedu od sreće. Možeš li da se setiš kako se zove taj utility? Našao sam ovaj kb article ali koliko vidim, ovde se sve radi iz samog Outlooka.

Hvala svima na odgovorima, moje muke tek počnju :(

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 August 2011 12:47 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

DS_Store wrote:

Može pojašnjenje u vezi ovog copy/paste? Mejlovi su mi upravo na gmailu i tamo je enableovan IMAP. Dakle, da li je dovoljno isto tako enableovati IMAP na Win klijentu i to je to?

Onda si vec zavrsio posao 😊 Samo podesi taj drugi mail client da radi imap sa googla i on ce da svuce sve mailove sam. Google ne brise nista tako da ces dobiti sve mailove koji se na googlu nalaze.

Da li je moguće sa IMAPom da imam neki mejl u Mail.app a da on nije i na serveru? Šta da radim u tom slučaju?

Recimo imas neki levi folder u mailu, sa mailovima koji nisu na googlu. Selektujes sve mailove tamo i uradis copy paste (il bese prevuces ih ne mogu da se setim) na neki od google mail foldera, gde je logicno da ti stoje. Sacekas da zavrsi upload, startujes drugi mail client i oni sami stignu 😉

Profile

Posted: 12 August 2011 01:30 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Muchas gracias!

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 August 2011 08:31 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Dušan ti je sve rekao, IMAP je keva. Ja bih dodao samo da možeš da podigneš i svoj loklani IMAP server da bi sve to išlo brže. Takođe. ako zapne sa Gmailom, SMUG-ov server i nalog sa neogrančenim prostorom (200 GB je nadam se dosta?) ti stoje na raspolaganju.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 August 2011 10:04 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Puno hvala na ponudi, videću večeras da pustim da rilja pa ako ne bude išlo javljam se.

I da, trenutno mi je u Mail-u gmail podešen kao POP. Da li mogu to nekako da ”konvertujem” (bem ti izraz) u IMAP ili moram da pravim novi account?

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 August 2011 10:50 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Moraš novi account, nema konverzije. Najbolje da napraviš potpuno novi IMAP account na Googleu na koji ćeš da guraš mail. I nemoj da te iznenadi, čm ‘gurneš’ mail pojaviće ti se informacija kao da šalješ poruku, to je normalno, tvoja se poruka kopira i uploaduje na IMAP server. Takođe, nestaće iz POP naloga, tako da je bekap pre svega nepohodan. Najbolje da zipuješ ceo folder ~/Library/Mail. ako išta krene naopako.

Posle na Windows mašini napraviš dva IMAP naloga u Outlooku, jedan za stari jedan za novi account, isto isprebacuješ poruke, pa kada završiš možeš da ubiješ novi account. I možeš onda na Macu da obrišeš stari POP i kreiraš IMAP nalog sa istim usernameom. Ne brini, ovakvim tumbanjem ostaju informacije u From: i To: zaglavljima kakve su bile.

Post edited by: madamov, at: 2011/08/12 10:53

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 August 2011 11:01 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ako ‘ciljni’ klijent nije Outlook, već Thunderbird, kažu da može bez petljanja sa IMAP serverima i nalozima:

- Prvo ‘konvertuješ’ mbox iz Maila uThunderbird na Macu: http://www.twistermc.com/573/import-apple-mail-to-thunderbird/

- Onda kažu da se samo kopiranjem na mesto za profile na Windowsu to može uraditi (ovde je doduše opisan suprotan smer, sa Windowsa na Mac): http://www.stephenchu.com/2007/01/migrate-thunderbird-mailboxes-from.html

Mada, ako ostaješ na Googlu, mislim da je bolje da jednom za svagda pređeš na IMAP, onda više nikada nećeš morati da brineš kako da se prebacuješ sa jedne platforme na drugu.

Signature 

Profile

Posted: 12 August 2011 01:24 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

OK, hvala. Probaću sve redom pa ako nešto upali pišem ovde da ostane za kome sledećem bude trebalo.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 15 August 2011 06:01 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Samo da javim da je sve prošlo kako treba, Upalilo je ovo sa IMAP-om, pa nisam ni isprobavao ostale varijante. Još jednom, puno hvala svima na savetima.

Pošto me je snašla ova muka sa ovim zlom, napisaću ovde još par redaka, možda nekome bude pomoglo ako, daleko bilo, bude morao da strada kao ja evo što sam, ni kriv ni dužan. :smajli_gusle:

Ja sam jednom ranije prošao kroz golgotu transfera kontakata iz Address Booka (ili bilo čega) u Outlook i tada nisam uspeo da rešim problem ali pošto ovaj put jesam, evo u par reč šta treba raditi. (mala opaska, import Address Book group vcf-a u Thunderbird radi bez ikakvih problema)

1. Dakle, prvo je potrebno eksportovati iz Address Booka svaki kontakt individualno (retardirani Outlook iz group vcf-a importuje samo prvi kontakt). Ovo se radi tako što se selektuje svako ime u Address Booku i onda se PRVO pritisne Option i onda draguje i dropuje na željenu lokaciju. Dakle, ovo Option pre drag-a je najbitnije, jer u suprotnom ode sve zajedno u eksport.

2. Ta šuma kontakata se prvo uvozi u Windows contacts (dakle, govorim o Win 7, za Vistu ne znam, Xp mislim da ovo nema). Kontakte je dovoljno dropovati u prozor, a postoji i komanda Import u meniju na vrhu prozora.

3. Retardirani Outlook: ide se na Contacts tab, pa gore na File pa na Import and Export. Tu se izabere Import from Internet Mail and Addresses. U sledećem prozoru se izabere Outlook Express or Windows Mail i štiklira Address Book. Dalje se ide samo na ono Next, Next, Next, itd.

— mala digresija: ovo prethodno sam ja radi, postoje i mnogobrojne varijante sa importom csv-a ali rezultat je uvek isti, ovaj iz sledećeg pasusa—

E, tu dolazi do sra*a ukoliko imate bilo kakav unicode character, u smislu naših specifičnih slova ili nekih drugih istih takvih. Kod mene je toga bilo boga oca i ovo mi je predstavljalo najveći problem sa retardiranim Outlookom. Svako specifično slovo zamenjeno je sa dva znaka od po (koliko beše) bita pa su to one akcije tipa č je Å i slično.

4. Sada se iz retardiranog Outlooka mora ponovo na Import and Export, samo ovaj put Export, Export to a File i Microsoft Excel 97-2003. Ovako je najlakše odraditi search & replace.

5. Dakle find/replace u Excelu, samo dobro pazite kada uđete u ćeliju da ne brišete jednostruki apostrof (’) koji stoji na početku svakog sadržaja ćelije! I ovde ima nekih cimanja, tipa sa neizbežnim replace više raličtih slova ali ona su toliko retka da je čtav ovaj postupak u poređenju sa alternativama prava banja. Bar je takvo moje iskustvo.

6. I još jednom retardirani Outlook, pa… pogađate? Tako je: Import and Export, pa Import from another program or file, pa Microsoft Excel 97-2003. I onda je to to.

Meni je da vam kažem i pored ovolikog cimanja svanulo jer sam već jednom prošao kroz znatno više maltretiranja i tada ništa nisam uradio jer sam bio na XP-u. Dakle, posle osam godina, ovo sra*e je napredovalo toliko da se nešto ipak može uraditi, tako da nije da nema pomaka. 😉

Pored ovoga, evo jednog super saveta kako migrirati iTunes sve pesmama, podcast epizodama, programima, itd. sa Mac-a na kantu:

Copy iTunes Library from Mac to PC
(drugi post)

I ovo sam odradio i sve super radi, samo je potrebno na kraju odraditi Restore iPoda ili šta već furate, što bi rekli omladinci iz 1962.

Ovo je par saveta za one koje snađe ovakva nevolja u životu, videću da dodam na šta još budem nailazio, a da je ovako malo krupnije ili da ima neka specifična caka.

(možda ovo može da se prebaci u neku temu tipa: šta da radite kada pod prisilom budete morali da migrirate sa Mac OS-a na kantu?)

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile