1 2 > 
1 of 2
Apple logo i ni makac
Posted: 21 August 2011 06:30 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  33
Joined  2011-04-10

Mozda vec negde postoji tema u vezi ovog problema ali me mrzelo da pretrazujem ceo forum. Prvi mi je mac i u frci sam da je nesto ozbiljno. U pitanju je mac mini g4 sa 10.5.8. Sve je radilo savrseno dok se jutros nije zamrzao. Ugasio sam ga drzanjem dugmeta pozadi i ostavio ga. Nakon par sati ukljucio sam ga, cuo zvuk kao i obicno, ekran se ukljuci i pojavi se apple logo sa loadingom koji ne prestaje, obicno se pokretao za 58 sec a sada sam ga tako ostavio 5 min i nista. Ugasio ga ponovo i pokusao opet ali isto. Trenutno je ugasen i ja ne znam sta da radim. Help!

Signature 

 iPod nano 4g

Profile

Posted: 21 August 2011 07:26 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Moze li malo vise informacija vezano za to da li si instalirao neki neubicajen softver u poslednje vreme, ili je li nestajalo struje?

U svakom slucaju, ako se pojavio logo, znaci da je sistem poceo da se dize. i stao u nekom momentu.

ako je do samog sistema, onda ce reinstalacija da pomogne…

Profile

Posted: 21 August 2011 07:44 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-04-10

Strah me da reinstaliram sistem da mozda nece da izbaci disk. Probao sam sve zive komande tipa comqnd-option-r-p itd. Ne zamrzava se samo non stop ucitava. Sto se brljavljenja tice safari je poceo da se koci par dana po povezivanju na net. Skidao sam poznate programe i probao par web browsera kao zamenu za safari. Poslednje sto sam radio na kompu bilo je slusanje muzike i pokretanje last.fm-a. Par puta kad bi browser zabagovao gasio sam ga na dugme pozadi i ponovo ukljucivao. Da li se reinstalacija radi ponovnim instaliranjem os x-a sa diska ili?

Signature 

 iPod nano 4g

Profile

Posted: 22 August 2011 12:46 AM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Imaš tri solucije:

Prva je da nađeš butabilni disk warior, odradiš repair diska i probaš da podigneš opet taj isti sistem,

Druga je da ubaciš instalacioni disk, i pri uključvanju računara držiš ‘C’ na tastaturi, kad se butuje, odradiš repair permisions u disk utilitiju, pa probaš onda hoće li se startovati sistem, i kao treću krajnju opciju radiš reinstall čtavog sistema isto tako što ubaciš disk osx-a, butuješ sa diska i instaliraš sistem od nule.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 22 August 2011 12:53 AM   [ # 4 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-04-10

Hvala puno! Nadam se da ce jedna od te tri opcije delovati…samo da mi je tog diska, a nekako mi se ne skida 7GB = 7 nedelja. Da li bi mozda neko sa foruma poslao kopiju postom? :\

Signature 

 iPod nano 4g

Profile

Posted: 22 August 2011 01:03 AM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Pa nemaš adsl ili kablovski?
Ne znam odakle si, ali ti je jeftinije da odeš do nekog internet kafea u krajnjem slučaju pa da svučeš to… Ja više to ne držim na DVD-u već kao image na hdd-u i sa hdd-a i instaliram…

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 22 August 2011 01:23 AM   [ # 6 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-04-10

Ma imam adsl ali 1,5mb. U krajnjem slucaju mogu da ga ponesem jer za koji dan dolazim u Bg pa ako se nadje neko voljan da pomogne.

Signature 

 iPod nano 4g

Profile

Posted: 22 August 2011 01:26 AM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

‘Naš’ disk se nalazi u Macola radnji, pa tamo možeš dobiti OS. Najbolje je da se čuješ sa Peđom radi termina.

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 22 August 2011 01:46 AM   [ # 8 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-04-10

To bi bilo dobro! Kako je Pedjino ime ovde na forumu?

Signature 

 iPod nano 4g

Profile

Posted: 22 August 2011 01:49 AM   [ # 9 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Samo ‘Peđa’ ali je on retko na forumu.

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 22 August 2011 08:26 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Pozovi ‘Macolu’, traži Peđu, objasni problem i zamoli da svratiš da ti neko pomogne.

Profile

Posted: 22 August 2011 01:22 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

cika_kosta wrote:

‘Naš’ disk se nalazi u Macola radnji, pa tamo možeš dobiti OS. Najbolje je da se čuješ sa Peđom radi termina.

Peđa otvara Macolu u podne i zatvara je u osam uveče. I subotom.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 August 2011 01:56 PM   [ # 12 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-04-10

Hvala vam svima! U toku nedelje dolazim u Bg pa cu da se najavim dan ranije. Ako je on uvek tamo lako cu se snaci i naci. Na sajtu ne mogu da nadjem kontakt ‘Macola’ radnje.

Signature 

 iPod nano 4g

Profile

Posted: 22 August 2011 03:17 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Exposé wrote:

Ugasio sam ga drzanjem dugmeta pozadi i ostavio ga. Nakon par sati ukljucio sam ga, cuo zvuk kao i obicno, ekran se ukljuci i pojavi se apple logo sa loadingom koji ne prestaje, obicno se pokretao za 58 sec a sada sam ga tako ostavio 5 min i nista.

Postoje četiri faze kod inicijalizacije Mac OS X sistema:

- dok se ne pojavi jabuka se podiže firmware;

- kada se pojavila jabuka, pa sve dok se ne pojavi onaj kružić ispod nje koji se vrti pokreće se bootloader;

- dok se vrti kružić podiže se kernel, pa i kernel ekstenzije;

- kada se pojavi plavi ekran, podiže se osnovni launchd proces koji je zadužen za pokretanje ostalih procesa;

Posle toga idu glavne faze podizanja korisničke okoline:

- launchd pokreće loginwindow proces koji prikazuje login screen i logovanja na sistem;

- pokreće se korisnički launchd proces i on pokreće procese koje korisnik pokreće (recimo aplikacije);

- na kraju se ulazi u nešto što zovemo ‘korisnička okolina’.

Prema tvom opisu, ako se kružić vrti, ‘pokvaren’ je kernel. Možeš da probaš da se podigneš u tzv. safe modu u koji se ulazi tako što isključš kompjuter i kod novog uključenja držiš taster ‘Shift’ sve dok se ne pojavi Finder (ako se uopše pojavi). To će isključti sve third party kernel ekstenzije.

Ako se podigne sistem, onda treba juriti koja je od kernel ekstenzija oštećena. Ako se ne podigne, jedini je lek reisntalacija sistema, ali prethodno provera sadržaja file sistema uz pomoć Disk Utilitya (verify disk, a ne verify disk permissions kako su neki rekli) ili još bolje uz pomoć Disk Warriora.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 August 2011 04:56 PM   [ # 14 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2011-04-10

Koliko sam ja do sada probao nijedna od tih precica nije reagovala. Koji mi DiskWarrior treba i da li se bootuje kao sto bih i disk sa os-om? Koliko vidim na njihovom sajtu on ce resiti probleme a nece obrisati fajlove sa harda. Mac imam tek nedelju dana, nisam pomenuo ali mislim da je glavni problem napravio mackeeper koji je pronasao 1.9GB junk fajlova, tako da bih najradije reinstalirao ceo sistem jer prethodni vlasnik ocigledno nije ‘pazio’ svog ljubimca.

Signature 

 iPod nano 4g

Profile

Posted: 23 August 2011 01:03 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Uu, iskreno nisam koristio mackeeper, ali sam cuo lose stvari o njemu (mogu a i ne moraju biti istina)

savet, iako nisam siguran da li je mackeeper los: Imas slican program: cleanmymac koji meni radi savrseno, ne pravi probleme nikakve vrste, cak i pomaze pri nekim uobicajenim stvarima.

u pravu je miki, bice da je kernel ekstenzija, ili da je sam kernel korumpiran (sa cime se jos nisam sreo, nisam siguran ni kako se to desava, jer koliko sam obavesten, kernel je zatvoren 😛) u svakom slucaju, reinstall ce resiti problem, sta god da je u pitanju.

ukoliko zelis, mogu ja da navratim do macole, kada budes u bg (tu sam blizu) pa da vidimo sta mu je sva trojica?

Profile

1 2 > 
1 of 2