Realno kao pocetniku bi ti trebalo par meseci, cenim 3-4 bar. Cocoa i objc nisu komplikovani ali je framework veoma obiman, morao bi da prvo nucis koncepte, kako su oni to zamislili i kako u sustini ceo framework radi - delegation, KVO, MVC Memory management (sada sa ARC moze samo osnove).. to je ono sto ga razlikuje od ostalog sto sam sretao, samo programiranje kad uhvatis njihovu filozofiju je nesto najprakticnije i funkcionalnije sto ces nauciti. Ali treba vremena ...
Resenje bazirano na UIWebView opet ce zahtevati mesec dana dok se snadjes da koristis Interface builder, xcode, debugger, ukomponujes to i napravis skelet za aplikaciju koju ces dalje da razvijas ... I iskreno opet ces zavrsiti na objc.
Ja sam prosao isti put. Moja prva app. je bila UIWebView kompletna html5 app. portovana na ipad, komunikacija JS i Objc, dizajn CSS i radilo je nema tu nista lose, onaj video od strane Apple sto sam naveo ranije ceo opisuje kako to da uradis samo pomocu HTML-a, ali osecaces da je nepotpuno jer ces samo zagrebati povrsinu i sto je najgore radices ono sto u startu ne bi trebao kad koristis Cocoa, a to je ‘Don’t fight the framework !’. Odrzavanje takve app. ce biti tesko jer moraces da ‘hakujes’ od prvog dana.
‘Ubacivanje texta’ je najmanji problem, cocoa ima gomilu klasa da ti tu pomogne na tebi je da izaberes PDF, Text .. Hoces da to stavis u externi fajl da ga ucitas - stvar je izbora.
Intrakciju odradi onako kako si zamislio sa pre rendeovanim slikama, to ti je nalakse i zadvoljice tvoje potrebe. Trenutno zaboravi bilo koji 3d framework (unity, cocos2d i sl.) jer bilo koji zahteva bar poznavanje osnova OpenGL-a i koncepta, a cesto mnogo vise. Snagu baci da upoznas cocoa i objc.
Cocoa i ObjC nisu teski, ne moras da zavrsis fakultet da bi to korektno odradio ali zahteva dosta vremena jer je obimno, a kao pocetnik tesko da si se sretao sa konceptima na kojim se zasniva. Ako zelis da se okrenes portovanju na iOS to je iskreno jedini izbor. Sve ostalo i ako proradi, budi spreman na pakao od odrzavanja.
Post edited by: malimravbg, at: 2011/09/19 10:47
Post edited by: malimravbg, at: 2011/09/19 10:48