Pošto sad uglavnom svi popularni Internet browseri imaju ekstenzije, postavlja se pitanje da li neko uopšte kontroliše šta koja ekstenzija radi, pre nego što ih stave na sajt za ekstenzije.
Evo šta mi se desilo… primetio sam skoro da su na YouTube počeli da mi se pojavljuju neki veliki baneri s reklamama, koji nikako nisu izgledali kao reklame kakve bi Google (Google drži YouTube) dozvolio da budu na YouTube (baneri u stilu ‘Imate novu poruku’ ili baner sa logotipom FB-a i Twittera, a kad se klikne na njega otvara se neki levi sajt koji blage veze nema sa onim što je pisalo na baneru) i to samo u Chrome, tako da sam posumnjao da to ima nekakve veze sa nekom ekstenzijom. Prvo sam isključo ekstenzije koje su kao neki dodaci za YouTube, ali su se ti baneri i nakon toga pojavljivali, pa sam počeo da isključujem i druge ekstenzije da bih video do koje je. Kad sam isključo ekstenziju NeatBookmarks, ti baneri su nestali (probao sam posle ponovo da je uključm i ponovo da je isključm da bih bio siguran da li ti baneri imaju veze sa tom ekstenzijom, a samo onda kad je ta ekstenzija bila uključena su se ti baneri na YouTube pojavljivali); što znač da je ekstenzija NeatBookmarks dodavala te reklame na YouTube, iako se to u njenom opisu ne pominje, niti bi jedna ekstenzija za Bookmarks trebalo da dodaje bilo šta na YouTube.
Inače, tu ekstenziju NeatBookmarks nisam preuzeo sa nekog levog sajta, nego sa Googleove stranice za ekstenzije, a i delovala je sasvim OK (baš puno korisnika ima, ljudi je uglavnom hvale, ima je i na CNET, a čak su imali postavljen i neki video klip iz neke emisije u kojoj je ta ekstenzija predstavljena).
Da li neko uopšte proverava šta koja ekstenzija radi pre nego što se nađe na sajtu za preuzimanje ekstenzija?
Edit:
Evo sad sam pogledao šta ustvari ekstenzija NeatBookmarks sardži kad se raspakuje… pa samo da su ovi iz Googla raspakovali tu ekstenziju, mogli bi da primete da su tu ‘yahoo.js’ i ‘youtube.js’, za koje je i više nego očgledno (kad se pogleda kôd) da ih je neko napisao samo u svrhu da se na YouTube i Yahoo prikazuju reklame. Toliko je očgledno da i neko ko se slabo razume u JavaScript može da primeti ako samo pogleda nazive funkcija i URL koji vodi do nekog servera za reklame.
Znač, najverovatnije niko od nadležnih iz Googla nije ni na brzinu proveravao šta ta ekstenzija sadrži.
Post edited by: indijanac, at: 2011/09/20 06:43