Od pre dva dana postao sam ponosni vlasnik macbook-a;)
Kako ranije nisam koristio Mac-ov OS, potrebna mi je mala pomoch ljudi sa foruma.
Moj macbook radi na 10.4.11 ima 120 GB, od ccega je samo 10-ak GB Available! To sam dobio preko Get info za HDD. Hteo bih da znam ssta sve mogu da obrissem da bih oslobodio prostor na disku, a da ne zeznem neke sistemske fajove?
Samo da naglasim, u kompu nema niti jedan film u bilo kom formatu, nema nissta od muzike i sl. U aplikacijama ima 72 items, koje opet preko Get info, imaju ukupno 7,2GB. Tu ima i nekoliko velikih tipa CS3 full, Office 2004 itd, ali opet sve zajedno manje od 8GB.
Kada idem na Macintosh HD pa Library, tu vech ima 11,83GB. Sad ne znam ssta smem od toga da obrissem, a sste ne. Na Macintosh HD pa System pokazuje samo 2 GB, tako da nemam pojma gde nestadosse 100 i kusur gigabajta HDD-a. Inacce Trash sam ispraznio, tako da nije to. :dry:
Takodje me zanima kako da particionissem HDD, ali da ne moram da koristim instalacioni DVD, nego direktno iz sistema. Da li je to uopsste moguche?
Razmissljao sam o tome, vech, mada mi je to malo radikalna varijanta. Problem je ssto imam instalacioni CD za imac, ali ne i za macbook. CCekam da mi stigne upgrade za Leopard, na koji imam pravo. Kad si vech pomenuo reinstalaciju, kad budem pravio back up aplikacija (npr cs3, office…) je li dovoljno samo da ih prevuccem iz foldera aplikacije? Da li je cela verzija svakog programa u Application ili ne?
Takodje me zanima kako da particionissem HDD, ali da ne moram da koristim instalacioni DVD, nego direktno iz sistema. Da li je to uopsste moguche?
Jok. Moze sa Leopard DVDa al i dalje je opasno. Bolje bi bilo sa bekapom al onda dodjes na isto. Napravi bekup pa imstaliraj iz pocetka.
E sad, da li ti kad kliknes na info harda kaze da je 120Gb? Ako nije, onda vidi iz Disk Utility da nemas win particiju. A ako jeste onda lepo dvoklikni na ikonu harda pa uradi View as list a onda Jabuka + J i ukljuci opciju Calculate all sizes. Tako ces lakse da ustanovis sta ti je zauzelo mesto na hardu.
Nema Windows particije. Kad idem na Get info HDD-a napisse mi ukupan prostor ~110 GB i Available 11GB. To je sve.
E sad, ssto se ticce Home i Documents, u ovom trenutku nisam pri macbook-u (posao, ssta da se radi) pa ne znam napamet koliko je zauzeto, ali se secham da su Apps i Library bile najveche i da sam ih zato i pomenuo, jer mi nije jasno gde nestade prostor.
Ono ssto sam joss primetio je da u userima ima 3 acounta: macbook mac i joss dva, koja ne znam ssta su (jedan je na francuskom, ali ne secham se taccno ssta je pisalo). Proverichu vecceras. Da li je mozzda tu neki problem? Da nije na nekom od tih acounta skladissteno puno podataka?
Macbook sam nabavio polovan, star je par meseci, kupljen je u Francuskoj, sve sam proverio preko Appla i serijskog br. tako da je sve OK. Inacce je kao nov i baterija traje 3-4h.
Kad startujem raccunar, automatski se loguje i ne trazzi bilo kakav password, ali mi ni ne nudi da se logujem na neki drugi account. Takodje kad instaliram bilo kuju aplikaciju dovoljno je da kliknem OK jer nije ni postavljen password za macbok mac. To je to. Samo mi joss recite kod backup-a da li je dovoljno da iz apps kopiram aplikacije (da li su tu cele sa sve instalerom ili ne). U svakom sluccaju nisam u moguchnosti da ga reinstaliram jer nemam reinstalacioni CD (imam samo za imac). Morachu da ccekam Leopard. :(
Gazio bih ja, al’ ne imam Tigra. Rekoh, imam dva CD-a za imac, ne i za macbook. U Applu su mi rekli da Tigar ima posebne svoje verzije za imac, macbook, macmini… Takodje, ne bih da ostanem bez Offica 2004 (dodusse na francuskom, ali ssta je tu je); i joss gomile aplikacija. Zato sam i pitao za savet oko backup-a aplikacija
Ljudi, chovek je pomenuo da ima i drugih acounta…mozda u njihovim folderima ima toliko podataka….
Proba ovako:
Ja imam slichan iBook, i sa svim programima, cs3,office 2008…i par igrica, sistem mi je zauzeo oko 30GB, stim da je to sistem koji je bio uz macbook, dakle sa svim onim iLife zajebancijama, tako da ako i ti to imash, rachunaj da je od prilie toliko… e sad, uradi ono sto ti je ljubisa rekao, ili idi peshaka ako ti je lakse…
U root direktorijumu, dakle, gledash particiju, nema mnogo foldera, pa uradi na svaki get info, i vidi koliko zauzima svaki, i tako trazi. Najverovatnije da folder ‘Users’ zauzima toliki prostor, ako sam pogodio, udji u njega i poshto nemash pristupa sadrzaju tih foldera, slobodno ih brishi (samo one koji nisu imenovani kao tvoj account 😊 ).
Dakle ovako: proverio sam HDD direktno i evo ssta ima u userima - ima 1)Macbook kao home, 2)Shared i 3) francansquer koji nemam pojma ssta je. U Shared ima: I ShouU, Garage Band demo songs i Motion - sve ukupno 5,91GB. U Francansquer ima dosta foldera kao Pictures, Music, Mouvies, Librarym Desktop, Documents… Sve ukupno to zauzima samo 3,69 MBm a neki od foldera su sa onim crvenim znakom kao Stop.
Situacija je sledecha: Ukupno Users zauzima -6,25GB
Library - 11,83 GB
System - 2GB
Tu su joss folferi: Developer (156KB); Var (2,1MB); ovaj ne znam ssta je Marquites interactiv (62,3MB); Var (2,1MB) i Guides de… (4KB). To je sve precizno tako. Znacci kad saberem ove velike ispada da je to negde 20-ak GB i to je to. Zovite me sitniccaremm ali ccini mi se da imam manjak od nekih 80 i kusur GB :unsure:
E sad kad idem na HDD Get info pokazuje sledeche:
Format: Mac Os X Extended (Journaled)
Capacity: 111,47 GB
Available: 11,32 GB
Used: 100,15 GB
Onda sam issao preko Disk Utility i evo ssta ispada: ispadnu mi kao DVA HDD-a (?); bar imaju dve ikonice HDD-a i na prvom pisse:Hitachi HTS541612J9SA00 Media, dole pisse ovako:
A da ti sutra, ako si u BG i imas vremena dodjes u Ozone na sastanak,poneses lepo taj MacBook.Pa da ga mi malo procesljamo,ako treba reinstaliramo itd B)