dusanx wrote:
I nemas nista da kazes o temi (pa makar predlozio promenu naziva); samo ti posredno smeta autor teme? Ne nisi bas to rekao ali si rekao.
Slušaj, uz sav rizik da ispadnem bezobrazan, reći ću ti da si ili previše osetljiv, ili imaš problem sa egom ili tako nešto. Usredsredi se na ono šta sam napisao, bez da izvlačš pogrešne zaključke (što ti nije prvi put). Pre nego nastavim, još da kažem da u nekom eventualnom slučaju da mi smetaš (a ne vidim nikakve razloge za to, zašto to misliš - nemam pojma, valjda opet ego) jasno bih ti to rekao, bez uvijanja, kao i razloge zašto mi smetaš. To sam već radio ranije ovde, koristaći ponekad i jako grube i ružne reč, tako da mi to nije problem.
Dakle, naziv teme je potpuno pogrešan i to je sve što sam ja rekao (a mogu dosta da kažem po pitanju teme, samo me mrzi da kucam, a i to što eventualno kažem neće ništa promeniti). Kada sam video naziv teme, prvo mi je palo na pamet ‘odakle sada to, nisam ni na šta u vezi toga nabasao na webu’. Ovde se uopšte ne radi o AppleScript-u, već da Epl zahteva sandboxing za sve programe koji nameravaju u Mac Apple Store. Ovakvi programi neće moći, pored ostalog, da koriste AEvents da komuniciraju među procesima, pa samim tim neće u istu svrhu moći da koriste ni AS i/ili Scripting Bridge (jer se ovi oslanjaju na AEvents)
AppleScript nikada nije primarno ni bio namenjen za komunikaciju između programa/procesa (mada dođe zgodno da i to može zbog oslanjanja na AEvents); već da bi korisnici programa pravili skriptove, koji će ‘naređivati’ programima (ako podržavaju AS) šta da rade. Dolaskom Automatora je taj zadatak još olakšan, jer ljudi ne moraju da se bakću sa AS sintaksom i editorom, već mogu (većinu) stvari da urade klikćući u lepom UI-ju. Čak i kada ovakav sandboxing (ako se ništa ne promeni) bude obavezan u MAS-u, i dalje će biti moguće da u MAS staviš skriptabilan program, koji podržava AS i kome će korisnik preko AS-a govoriti šta da radi. Ovo je ujedno i odgovor na pitanje ko će da ‘zove’ programe spolja. Dakle, AS (za sada) ne ide nikuda.
Upotrebi apple script u app store programu koji ce se prodavati i posle marta, odmah cu priznati da sam pogresio.
Pročtaj gore. Program neće moći da ‘skriptuje’ (tj. da koristi AppleEvent) da komunicira sa ostalim programima, ali će korisnik moći da skriptuje program (naravno, ako ovaj ima ugrađenu podršku za to).
Ja bas pazim sta pricam i stojim iza onoga sto kazem. Sad mozemo da se cudimo (ili tumacimo da sam ja maliciozan) ali cu biti slobodan da podsetim na ovu temu za jedno godinu dana. Tvrdim da za godinu ili najvise dve apple script nece postojati. App store pravila su jasna najava toga.
Opet sam ‘tumačš’ (to da će neko da pomisli da si maliciozan). Slobodno podseti, možda ćeš biti u pravu, a možda i nećeš što se tiče toga da će u 10.8 svi programi morati da budu sandboxed, bez obzira da li su u MAS-u ili ne. Što se tiče postojanja AppleScripta, tu nećeš biti u pravu (bar ne za tih godinu dana); a zašto - opet pročtaj gore.
Ako mozemo normalno da pricamo pa makar se ne slagali ja sam za. Ono ti smireno kazes zasto nisam u pravu pa ja odgovorim zasto mislim da jesam.
Naravno da možemo normalno da pričamo, mada ja nemam nešto novo da kažem. Situaciju oko MAS-a ne pratim baš, jer sve stvari na kojima trenutno radim zahtevaju npr. autentifikaciju procesa (traže admin šifru ako hoćeš da radiš nešto, na što nemaš prava kao trenutno ulogovani korisnik); a to je na MAS-u no-no još od samog početka. Tako da me (za sada) ni sandboxing ne pogađa mnogo. Kao što sam jednom prilikom rekao, MAS je namenjen gomili koja uz iPhone/iPad prelazi na Mek (a da do pre par meseci nije ni znala da Epl pravi i tamo neke računare). Takva je i većina programa u MAS-u (bar ono što sam video u časovima dokolice); žali Bože prostora na disku na kojem se u prodavnici čuvaju. Naravno, ima u MAS-u i kvalitetnih programa, a kojima je funkcionalnost takva da mogu da se uklope u Eplova pravila. Ima i onih koji su pune verzije (koje i dalje nezavisno prodaju) osakatili da bi upali u MAS, radi dodatne promocije i eventualne zarade. Oni moraju da održavaju duple verzije, ali šta da im radim, sami su to prihvatili. Eplova prodavnica - Eplova pravila.
O tome kuda ide OS ne bih diskutovao, jer sam davno prestao da se bavim predviđanjem budućnosti, a i ne interesuju me naglabanja silnih ‘analitilčara’, koji nagađaju kao i ovde. Oni koji znaju šta će se desiti o tome ne smeju da pričaju tako da… u čemu je poenta? Na osnovu trenutnih događaja se verovatno može naslutiti neki trend, ali opet se radi i pukom nagađanju, ne bih da podsećam na neke situacije kada su i cenjeni ‘analitičari’ žestoko omanuli, iako su se oslanjali na trendove trenutnih dešavanja.
Činjenica je da sandboxing značajno smanjuje slobodu šta program može/sme, ali je isto tako čnjenica da se njime značajno povećava sigurnost aplikacija. Epl godinama napadaju da ništa ne radi po tom pitanju i da se oslanja na ‘security through obscurity’. Sada kada nešto rade, opet ne valja. MAS je Eplova prodavnica i verovatno idu sa idejom ‘ono što se preko nas proda ima da bude sigurno i nećemo da nas neko smara što je od nas kupio maliciozni program’. I ovako 85% programa za Mek može da funkcioniše bez ikakvih ograničenja i sa sandboxingom, jer fajl sistemu i ovako pristupaju preko open/save panela, a za neke druge stvari moraju da traže odgovarajući entitlement. Onih 15% koji to ne može će jednostavno otići iz MAS-a, ništa strašno, postojao je svet i pre te prodavnice.
Pošto se, kao što rekoh, ne bavim gledanjem u budućnost, ne znam da li će uskoro (10.8, 10.9…) svi programi morati da budu sandboxed, da bi uopšte radili. Nadam se da neće, jer je to ravno samoubistvu platforme. To jednostavno neće proći. Jedino ako je Eplu cilj da kombinaciju hardver+OSX prodaje kao platformu na kojoj će se razvijati programi za iOS uređaje. S obzirom koliko je uloženo u platformu i u unapređenje OS-a (naročto na internals nivou) u poslednje dve inkarnacije (10.6, 10.7); teško mi je tako nešto da zamilsim. Međutim, ako se to i desi, ništa strašno. Ako mi ne bude odgovaralo (a to ću znati tek kada i ako se to desi); lepo ćemo se pozdraviti, ‘lepo smo se družili zadnjih 11 - 12 godina, sada ćao’ i idemo dalje. Prelaz na neku drugu platformu i gotova stvar.