Tražio sam jednu staru temu u kojoj smo o ovome pričali, ali ne mogu da je nađem, pa da načnem novu.
U poslednjih par meseci na jednoj lokaciji koristim jednu vrstu laserskog MFP uređaja, dok kod mene u ‘kućnoj kancelariji’ od pre par dana koristim drugu, pa da podelim utiske, možda će nekome olakšati izbor.
Prvi uređaj je HP 1212nf, a srodno mu je par modela (idite ne ovaj link, pa dodatno pod ‘Tip’ kliknite na ‘višenasmenski’, a pod ‘Još’ na ‘Laserski’); ja sam hteo da kupim HP m1536dnf sa tog linka za 30000 dinara zbog duplexa, ali je zbog poplava u Indoneziji porudžbina otkazana.
Uređaj odmah radi kao mrežni štampač i kao mrežni faks sa ugrađenim drajverima u Leopardu, Snow Leopardu i Lionu, ali se preporučuje instalacija sa CD-a koji stiže uz uređaj jer je to jedini načn da se dobije mogućnost skeniranja preko mreže. Za skeniranje se koristi HP Scan aplikacija, tj. HP Director centralizovana aplikacija. U uređaj se može staviti jedan list za skeniranje na staklo kao kod svih skenera, dok 1212nf i 1536dnf imaju i ‘automatic document feeder’ u koji se može staviti oko desetak listova koji se onda skeniraju odjednom. Proces ide tako što se klikne na dugme za skeniranje, dobijate pitanje o rezoluciji, grayscale ili color i dokumenti se skeniraju u memoriju uređaja. Po završetku skeniranja dolazi pitanje šta da se radi sa slikama: snimanje na disk, email, fax ili štampanje. Ukoliko se izabere snimanje na disk, bićete upitani za lokaciju (PAŽNJA: izgleda da je reč o Carbon aplikaciji tako da se ne trpe spejsovi i naša slova u čtavoj putanji do foldera u koji snimate skenirane slike). Ako smo skenirali više dokumenata, bićete pitani za ime prvog, kao i kada se skenira samo jedan dokument, a ostali će dobiti isto ime sa brojevima u nastavku imena, prethodno ćete još moći da izaberete format sliek (JPG, TIFF, PDF).