Da li neko može da mi kaže sledeće - da li je moguće povezati biblioteke (Music, Movies, Photos) sa folderima na drugoj partici (nešto slično kao u Windows-u); da ne moram da kopiram fajlove u folder neke biblioteke (filmove > movies lib; slike > photos…); nego ih samo povežem, tako da kad u Finder-u kliknem na Movies, Photos, on automatski otvara ‘nativni’ folder na drugom HDD-u, particiji, gdegod!
Znam da to može u Windowsu… kao da mu da Win napravi shortcut ka nekom drugom folderu…
Daklem, ono što je Miki rekao…
Ovako je na Lion-u:
Otvoriš System Preferences, odeš na karticu Users & Groups, otvoriš je i onda desni klik na current usera, otvori se advanced options gde možeš da definišeš putanju za home directory npr. na nekom eksternom hard disku.
Jedino što hard disk ubuduće UVEK MORA da bude uključen kada podižeš sistem.
Dakle, šta ja hoću?
Da ne kopiram (bespotrebno) fajlove tipa slike na Lion particiju (iliti C: disk u Win); kad ih već imam u nekom folderu na nekoj (drugoj) Data particiji (iliti D: disk u Win)!
Ja želim da mi Library>Photos da opciju da biram za koje foldere da mi napravi šortkat, tako da kad kliknem User>Library>Photos tamo nađem foldere sa druge particije?
Ne razumemo se. Nemoj da pokušavaš da prilagodjavaš Mac OS X da radi kao Windows već se ti prilagodi njemu.
Nisam pri Macu trenutno, ovo kucam sa iPada, Ali mislimda iPhoto može to što hoćeš, tj. da slike ostanu na nekom drugoj look acini, a da hi opet možeš gledati iz iPhotoa.
Primer:
1. Lion particija (na kojoj se nalaze 3 vrste biblioteka: photos, video, music) ima 200gb ukupno. Lion i apps oduzmu koji gigabajt.
2. DRUGA particija na kojoj imam sve živo (filmovi, muzika, slike) ima 1terbajt podataka iz zagrade!
Pitanje: kako je moguće da sve kopiram u libraries na Lion particiji kad je NEMOGU?E da stanu?
Mislim, ne želim ja da pravim WINDOWS od OS X-a, ali biblioteka mora da radi na taj načn! Sve ostalo, ako uključuje PONOVNO kopiranje fajlove koje imam na drugoj particiji, ili na drugom HDD-u, je čsta GLUPOST!
Mora da može da se namesti, da se biblioteke ponašaju kao na WIN-u! To je suština!
Da li neko može da mi kaže sledeće - da li je moguće povezati biblioteke (Music, Movies, Photos) sa folderima na drugoj partici (nešto slično kao u Windows-u); da ne moram da kopiram fajlove u folder neke biblioteke (filmove > movies lib; slike > photos…); nego ih samo povežem, tako da kad u Finder-u kliknem na Movies, Photos, on automatski otvara ‘nativni’ folder na drugom HDD-u, particiji, gdegod!
Cika Kosta je zapravo dao odgovor na pitanje. Ali evo ja cu slikovito da objasnim
Odes u Finder zatim na tu neku particiju koju zelis, u mom slucaju to je PRODUCE, napravis folder (ovaj markirani crveni) ili ako su folderi vec napravljeni samo ih prevuces vamo levo i to je to.
Kada god kliknes na taj folder on ce da te odvede tamo gde zelis na toj tvojoj particiji. Drugim recima to je shortcut.
Ovaj video je samo 10 puta kompikovanije. Nesto dodajes, biras, selektujes.
Na Mac-u uzmes i samo preneses folder u sidebar i cao. To sto je Windows od toga napravio neki feature zvani Library to je skroz druga stvar. Obrni okreni to su samo shortcut-ovi, nikakav Library to nije.
Na Mac-u Library je folder gde se nalaze sistemski fajlovi.
Biće da je tebi komplikovano 😊
Čini mi se da ne razumeš suštinu!
Da, na tom klipu je prikazan odabir određenih foldera za određenu biblioteku.
Ok,
ajmo opet primer:
Library>Photos
Ti kažeš da prevučeš na levu stranu folder koji hoćeš.
Ok.
A šta ako ja u mom folderu ‘Slike’ (na Data particiji - onoj drugoj, ili na drugom HDD-u) imam još 500 subfoldera?
Opet nije rešenje da folder ‘Slike’ prevučem levo u sidebar, jer ću morati da prolazim kroz ‘x’ subfoldera kako bi našao onaj koji mi odgovara!
Na Win-u je to tako i urađeno da olakša život!
On na klipu BIRA foldere koji hoće da mu se nalaze u biblioteci, tačnije na neki načn pravi putanju, šortkat do njih.
I sad,
umesto da ja na SideBar-u imam 1 OGROMAN folder ‘Slike’ ili još gore da imam 5 foldera ‘Slike/2011’, ‘Slike/2012’, ‘Slike/2010’, itd.
trebalo bi da imam bilbioteku Photos, u kome ću da biram tačno one foldere koje najčešće koristim… u neku ruku ti radiš SYNC sa folderima koje najčešće koristiš, a takođe i biraš koje foldere želiš u biblioteci!
Ja ne znam da li je ovo komplikovano što pričam/tražim ili vi ne kapirate?
Kada napravis Aliase za sve foldere u kojima se nalaze slike, te Alias Foldere ubaci u svoj Photo Library folder koji si kreiraom u mom slucaju folder ‘JEBENA BIBLIOTEKA’
Smatram da ako ti je ‘muka’ da nekome pomogneš, onda ne treba da mu pomažeš!
Ovaj show off preko qrc-a, je baš bzvz!
Ali dobro… probaću tako…
I dalje mislim da folderi by LION a imenom LIBRARY>Photos (Movies); itd, mogu na drugačji načn da se vežu za neki folder, a ne ovom seljana varijantom, tj. kreiranjem alias, po alias…
Znas sta Viktore ajde ti lepo da sednes sam sa sobom pa da se dogovoris sta hoces.
Pitao kako se to moze izvesti i evo lepo si dobio objasnjenje, a ako ti mislis da sam ti ja ovo objasnjavao preko kurca grdno se varas. Znas li ti samo koliko sam ja truda ulozio da ti objasnim vrlo jednostavnu stvar, morao sam da uradim screenshot-ove pa da ulodam slike pa da in nakacim. To nije preko kurca, to je velika kolicina truda i ljubavi.
Drugo to sto si ti do juce koristio Windows gde su oni sami istripovali sami sebe, toje druga stvar. Njihov ‘Library’ je zapravo folder sa shortcut-ovima. Kraj price. Nikakav library to nije.
Nativ folderi koji se nalaze pod korisnikom se mogu vezati sa drugim folderima putem Aliasa tj. precica.
Ajde molim te objasni nam kako ces neki folder npr. folder Slike koji se nalazi na C: da vezes sa drugim nekim folderom koji se nalazi na D:? Putem ‘Library’
Pa vidi procitaj moj post gore objasnio sam ti to isto.
Opet ti kazem Microsoft je od elementarne stvari napravio veliki feature. I pogledaj samo workflow celog tog Library-a, ti moras da kliknes na edit library-a pa na add, pa da nadjes folder pa ok, pa opet ok i kao dobio si foler.
Zar nije lakse staviti jedan folder u sidebar, i dok radis u finderu u njega prevuces folder koji hoces tj. njegov alisa.
Ne mozes od Mac-a napraviti Windows.
Jos nesto, ovoliko teksta je jos jedan dokaz ogromne ljubavi koji sam ti pruzio, da ne pomislis da sam i ovo preko kurac pisao.