< 1 2 3 4 > 
3 of 4
Kako povezati Library sa ‘x’ folderom?
Posted: 12 January 2012 10:19 AM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pocinjem da sumljam u tvoju inteligenciju.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 12 January 2012 10:30 AM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

vikhiiz wrote:

Šta je čudno da dugogodišnji korisnik jedne/ine platforme zahteva pomoć, kako bi mogao da koristi funkcije koje je toliko godina koristio?

Naravno da nije nista cudno, nemoj da pravis od ljudi monstrume.

Problem je kada neko zahteva pomoc ali da to podrazumeva da na potpuno drugacijoj platformi radi sve 100% isto kao sto je radio na onoj staroj. Pa i pored vise dobronamernih pokusaja da mu se objasni da treba bar da pokusa da promeni pristup i dalje insistira da hoce onako i nikako drugacije. Pa jebi ga burazere, ako bas hoce tako onda neka se nosi odakle je dosao.

Bilo je takvih na forumu vise nego sto mozes da zamislis. On pita, mi mu objasnjavamo, jednom, drugi put, treci put,… On nista, navalio: hocu jal’ ‘vako, jal’ nikako. Mi opet pokusamo da mu kazemo da se to ovde radi drugacije jer postoji dobar razlog za to i da prosto ne moze da se uradi tako kako se radilo na drugoj platfori ali avaj. E onda lepo oteras coveka u pm ili ga posteno izvredjas ili nesto slicno.

Zato i mislim da bi ova tema trebala u sticky, jer si i ti krenuo tako u plocu ali se sve ipak na kraju lepo zavrsilo posto si ipak poslusao coveka. Da kad dodje neki sledeci pajser da mu pokazemo ovu temu, da dobije motivaciju da udahne duboko i pokusa ponovo ali ovaj pu kako mi kazemo, a ne kako on hoce.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 January 2012 10:31 AM   [ # 33 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  59
Joined  2010-07-24

A ja u tvoju pismenost - sumNJam!

Nebitno je zaista. Dobio sam rezultat koji sam tražio, drugačjim putem doduše, ali ok.

I nema potrebe da sumNJaš. Samo opušteno…

Profile

Posted: 12 January 2012 10:47 AM   [ # 34 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  59
Joined  2010-07-24

Okej, sad mislim da si preterao.

Prvo praviš od miša, slona, a to nije tako! Ja, ni od koga nisam napravio monstruma, i ne znam odakle ti pravo da tako nešto izjaviš bez ikakvih argumenata. Molim te pokaži mi taj deo! ok?

Drugo, vređaš me i to više nego direktno!
Primeri: jel ja govorim bosanskim jezikom? Ne! Ne vidim potrebu da mene upoređuješ sa ‘jal’ ‘vako, jal’ nikako’ ljudima! Time degradiraš njih, aludirajući na na svašta nešto (uopšte mi ne pada napamet da ti ukazujem na šta to, iako dobro i sam znaš!); a i mene, jer nema potrebe da me porediš sa bilo kime!
Nazivaš me pajserom jer kažeš da ‘kad dođe neki sledeći’, što podrazuma da sam ja prethodni, itd! Smatram da ja tebe nisam vređao, niti bilo koga u ovoj temi (a i šire - na forumu); i ne vidim razloga da se ti od jednom pojaviš i počneš da soliš ovde…

Treće, ja nisam glup, niti tvrdoglav, ali čnjenicu da neko pokušava da me ubedi da nešto što je u samom OS-u nazvano ‘Library’ nema funkciju i da se u njega tek tako ubacuju šortkati, to jednostavno ne mogu da prihvatim. Ja razumem da je svaka platforma za sebe, i da se na svaku treba navići; da su puteve za rešenje jednog ‘problema’ različti, ali nešto što je univerzalno, trebalo bi da ima identičan načn korišćenja.

Ne može neko da dođe i da kaže, ono sa library na Win-u je glupost, jer bi taj neko isto tako mogao da kaže za ovu platformu ‘n’ stvari.
Takođe smatram da ne može neko da kaže da library na OS X nema istu funkciju kao i na (recimo, Win-u… držim se ove platforme, jer sam je koristio mnogo godina. Da sam koristio Linux, davao bih takve primere); i tako daljeeee…

Nebitno, totalno se isključujem iz ove teme. Ne zanima me više. Ne želim da na ljude kao što si ti, trošim svoje vreme!

Pišite, pričajte šta hoćete. Nazivajte me ovakvim ili onakvim, vređajte mi inteligenciju. Ja se odjavljujem.

Stavite stiki, insistiram, da ljudi mogu da pročtaju kako se VI koji sve znate, koji ste ‘superiorni’ u odnosu na one kojima potrebna pomoć, mogu da vide na koji načn se ophodite prema drugim korisnicima.

Pozz

DS_Store wrote:

vikhiiz wrote:

Šta je čudno da dugogodišnji korisnik jedne/ine platforme zahteva pomoć, kako bi mogao da koristi funkcije koje je toliko godina koristio?

Naravno da nije nista cudno, nemoj da pravis od ljudi monstrume.

Problem je kada neko zahteva pomoc ali da to podrazumeva da na potpuno drugacijoj platformi radi sve 100% isto kao sto je radio na onoj staroj. Pa i pored vise dobronamernih pokusaja da mu se objasni da treba bar da pokusa da promeni pristup i dalje insistira da hoce onako i nikako drugacije. Pa jebi ga burazere, ako bas hoce tako onda neka se nosi odakle je dosao.

Bilo je takvih na forumu vise nego sto mozes da zamislis. On pita, mi mu objasnjavamo, jednom, drugi put, treci put,… On nista, navalio: hocu jal’ ‘vako, jal’ nikako. Mi opet pokusamo da mu kazemo da se to ovde radi drugacije jer postoji dobar razlog za to i da prosto ne moze da se uradi tako kako se radilo na drugoj platfori ali avaj. E onda lepo oteras coveka u pm ili ga posteno izvredjas ili nesto slicno.

Zato i mislim da bi ova tema trebala u sticky, jer si i ti krenuo tako u plocu ali se sve ipak na kraju lepo zavrsilo posto si ipak poslusao coveka. Da kad dodje neki sledeci pajser da mu pokazemo ovu temu, da dobije motivaciju da udahne duboko i pokusa ponovo ali ovaj pu kako mi kazemo, a ne kako on hoce.

Profile

Posted: 12 January 2012 12:27 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Nazalost, kao posmatrac sa strane, mislim da su ljudi u pravu druze. Ako imas pitanje, dodjes i pitas. Ako imas pitanje kako da napravis da nesto radi kao i ranije, dodjes i pitas.

Nije normalno da zatrazis pomoc, a onda drndas sve oko sebe jer ti pomazu ali se tebi ne svidja.

Profile

Posted: 12 January 2012 01:09 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

vikhiiz wrote:

Dobro a da li ste vi videli kako rade biblioteke na Win-u, tj. onaj klip što sam postavio?

A drugo, ne kapiram da postoji momenat biblioteka u OS X-u ali ne rade kako bi trebalo, odnosno nema funkcije gde ti zadaješ šta hoćeš da radiš sa njima, već ‘rokaš’ alias-e! Totalna debilana, po meni, al radi!

Nije to debilana, nego ti ne shvataš suštinu: ono što Windows radi su isto aliasi, samo malo drugačje prikazani, nikakve tu nauke nema, lepo ti je Marko objasnio.

Inače, za katalogiziranje slika na Macu imaš iPhoto koji si uz mašinu dobio besplatno, kao i iTunes za katalogizaciju muzike: topla preporuka da počneš da ih koristiš.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 January 2012 01:19 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

vikhiiz wrote:

Okej, sad mislim da si preterao.

Prvo praviš od miša, slona, a to nije tako! Ja, ni od koga nisam napravio monstruma, i ne znam odakle ti pravo da tako nešto izjaviš bez ikakvih argumenata. Molim te pokaži mi taj deo! ok?

Drugo, vređaš me i to više nego direktno!

Sreća da ti se DS_Store nije obratio sa ‘sinak’, oept bi nagrabusili. B)

Treće, ja nisam glup, niti tvrdoglav, ali čnjenicu da neko pokušava da me ubedi da nešto što je u samom OS-u nazvano ‘Library’ nema funkciju i da se u njega tek tako ubacuju šortkati, to jednostavno ne mogu da prihvatim. Ja razumem da je svaka platforma za sebe, i da se na svaku treba navići; da su puteve za rešenje jednog ‘problema’ različti, ali nešto što je univerzalno, trebalo bi da ima identičan načn korišćenja.

Kao prvo, to nije ništa univerzalno, OS X ima koncept Home foldera koji se vuče od ranih sedamdesetih na raznim UNIX-ima, Library je Microsoftov pokupaj da ponovo izmisli toplu vodu, po običaju loše implementiran jer ovog puta nije smeo direktno da mazne stvar. I, da, suštinski to jesu shortcuti, ma koliko ti islio da nisu.

Ne može neko da dođe i da kaže, ono sa library na Win-u je glupost, jer bi taj neko isto tako mogao da kaže za ovu platformu ‘n’ stvari.

Nisu kompletna glupost. Glupost je koristiti Finder ili Windows Explorer za organizaciju fajlova kada tih fajlova može da bude na hiljade kao slika, filmova, muzike. S obzirom da su ljudi navikli da koriste Windows tako, onda bilo koji pokušaj da se tu malo uvede red nije glupost. Kao što rekoh, počni da korsitiš iPhoto i iTunes i ‘Library’ kako ga ti vidiš ti neće biti ni potreban.

Stavite stiki, insistiram, da ljudi mogu da pročtaju kako se VI koji sve znate, koji ste ‘superiorni’ u odnosu na one kojima potrebna pomoć, mogu da vide na koji načn se ophodite prema drugim korisnicima.

Stavićemo sticky, ali zbog onoga što su ti svi drugi rekli.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 January 2012 09:42 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

vikhiiz wrote:

Molim te pokaži mi taj deo! ok?

(…)

Nebitno, totalno se isključujem iz ove teme. (…) Pišite, pričajte šta hoćete. (…) Ja se odjavljujem.

Prvo raspravi sam sa sobom sta hoces pa ako hoces ovo prvo rado cu ti odgovoriti.

madamov wrote:

Sreća da ti se DS_Store nije obratio sa ‘sinak’, oept bi nagrabusili. 😉

Pa ni to onomad nisam rekao ja ali nebitno, poenta stoji. Pitam se da nije i ovaj mozda iz Betch?

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 14 August 2012 09:56 AM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Slušaj, vikhiiz… potpuno bespotrebno komplikuješ stvari i stvaraš zabunu…

Prvo… kad sam video da pominješ nekakav ‘Library’ folder, pomislio sam da pitaš nešto vezano za Library na OS X, to jest za onaj folder gde aplikacije čuvaju svoja podešavanja, jer kad neko na Mac forumu pomene Library folder, misli se na to… posle vidim da kad ti napišeš Library folder uopšte ne misliš na Library folder, nego koristiš neku novu Windows terminologiju za najobičniji folder koji sadrži alijase drugih foldera unutra.

Ovo je Mac forum i mnogi od nas ne koriste Windows već godinama, tako da ne moramo da budemo upoznati sa novim nazivima nekih funkcija na Windowsu, a i ono što se na OS X zove Library folder se zvalo tako i pre nego što je Windows dobio to što ti nazivaš ‘Library folder’... Znač, ostavi se te Windows terminologije jer Library folder na OS X i taj ‘Library folder’ na Windowsu su dve sasvim druge stvari.

Drugo… kao što je neko već pomenuo, istu tu funkciju koju ti nazivaš ‘Library folder’ ti možeš da dobiješ tako što ćeš da napraviš novi folder, da ga odvučeš na sidebar i da onda u taj folder ubaciš alijase za foldere čji sadržaj hoćeš da vidiš unutra… Zaista ne vidim neki razlog zašto bi pravljenje alijasa nekom bilo kao ‘teže’ od onoga što se vidi u onom klipu koji si postavio (otvaranje nekog dijaloga, pa dodavanje foldera preko tog dijaloga); obzirom da ti možeš i za 100 foldera da napraviš alijase u samo par klika mišem. Na OS X imaš i opciju da napraviš Smart Folder, pa da fino podesiš šta hoćeš da ti se prikazuje u njemu (na primer, samo da vidiš slike od prošle nedelje, samo da vidiš klipove određenog formata… i još svašta… ima brdo opcija za podešavanje).

Neko je pomenuo i da bi za organizovanje muzike trebalo da koristiš iTunes, a za organizovanje slika iPhoto, pa bih ti i ja preporučo isto. Razumem ja da su mnogi Windows korisnici naviknuti da slike i muziku trpaju u neke foldere koje sami prave (obično to bude na desktopu); pa da onda nalaze ono što hoće prema nazivu foldera i nazivu koji su dali nekoj datoteci, ali takva ‘organizacija’ na koju su mnogi Windows korisnici naviknuti samo može da ti oteža nalaženje nečega ako u tom folderu koji si napravio imaš puno datoteka.

Ako hoćeš da koristiš Mac, najbolje bi bilo da se prilagodiš Macu… ne možeš da očekuješ da ćeš čm pitaš kako da na Mac napraviš da ti nešto bude isto kao na Windowsu, da će odmah da se pojavi neko ko će da ti dâ detaljna uputstva za to. Mnogi jednostavno ne pokušavaju da prilagode OS X nečjim Windowsaškim navikama, niti koriste Windows da bi znali na šta ti misliš ako koristiš neku Windowsašku terminologiju novijeg datuma.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 16 August 2012 12:47 PM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  507
Joined  2010-08-20

Evo da odgovorim i ja. Znam sta covek pokusava ali nisam ni sam siguran kako se to izvodi na Mac OS X-u. I ja bih verovatno krenuo putem shortcut-ova… Ali, da objasnim:

Windblows slucaj:

Imate nesto po default-u C (sistemska particija) > My Documents (nalazi se po defaultu na C particiji)

E sad u okviru My documents postoji Photos, Music, bla bla Desnim klikom na My Documents i Properties moze da se promeni ‘tzv’ putanja ili fizicki upis na disk na drugu particiju. Tako da recimo iz C:/ My Documents ce to preci na drugu fizicku particiju D:/ My Documents

Na Windblows-u ce tad pitati kad se unese D particija da li to zelite i bla bla zelite onda ce da prebaci ceo My Documents folder na D particiju u kojoj ce biti Photos, Music, i ostalo. Znaci sam folder nece imati vise nikakvu vezu sa C sistemskom particijom i ovo ponasanje apsolutno nije kao Alias-i kako Milan kaze.

Mac OS X slucaj:

Imam po default-u: Macintosh HD > Users > Pera Peric > Pictures

Covek hoce ovo ako sam dobro shvatio: Eksterni Disk ili Neka Druga Particija > Pictures ALI da ostane na prethodnoj lokaciji folder Pictures ali da cita podatke iz Eskternog Diska ili Neke Druge Particije.

Ja npr nisam siguran kako ovo moze da se izvede na nacin na koji je on zamislio. Mozda u terminalu postoji neka komanda koju ja ne znam. Ali kao sto sam rekao na samom pocetku shortcut-ovi bi to po meni resili do mozda nekog drugog resenja ili komandama sa terminalom ako postoji takva.

Aj’ uzdravlje :D

Post edited by: nemesis, at: 2012/08/16 12:51

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i5 Quad &#63743;iPad 32GB &#63743;iPhone 4 32GB &#63743;iPod Touch 3G 32GB

Profile

Posted: 16 August 2012 04:48 PM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

To jesu aliasi i shortcutovi, odnosno soft linkovi, a možda i hard linkovi pošto vidim da ih i NTFS podržava.

Na Macu može da se izvede na načn na koji mu je Marko pokazao u prvim porukama, suštinski je to ono što njemu treba.

Signature 

Profile

Posted: 16 August 2012 08:15 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  507
Joined  2010-08-20

Milane lepo mi objasni kako su to alias-i ili shortcut-ovi? Ovde se ceo sistemski folder prenese odnosno promeni mu se putanja i fizicki postoji na drugoj particiji ili eksternom disku? To nije alias/shortcut cak ni blizu alias-a. Kad otvoris tako premesten My Documents citace ti ga sa recimo D particije ili Eksternog Diska dok na sistemskoj particiji nece postojati.

Alias nacin je bas ono sto mu je Marko objasnio. Savrsen primer. Znaci da sa eksternog diska napravi alias-e i ubaci ih u Pictures folder na nekom User account-u.

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i5 Quad &#63743;iPad 32GB &#63743;iPhone 4 32GB &#63743;iPod Touch 3G 32GB

Profile

Posted: 16 August 2012 10:35 PM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Hajde ovako: imaš folder Pera na disku C: i imaš folder Pictures na disku D:. Šta je ono što fizički stoji u folderu C:\Pera na šta klikneš i otvori ti se folder Pictures sa diska D? Neka Microsoftova magija ili obični soft link, samo sakriven kada se folder gleda na jedan načn, a vidi se kada se gleda na drugi načn?

Signature 

Profile

Posted: 16 August 2012 11:54 PM   [ # 44 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  57
Joined  2010-04-28

Neka Microsoftova magija ili obični soft link

Možda upadam preko reda, ali na Windowsu to radi tako što postoji API poziv koji vraća fizičku lokaciju home foldera. Isto važi i za ostale sisitemske foldere.

To znač da možeš da pomeriš Documents na drugu lokaciju (ali na regularan načn!! Nikako ručno!!) windows to uradi kako je ovde Nemesis objasnio i to svi programi prepoznaju. Interno - windows samo upiše novu lokaciju u registri a API vraća tu vrednost. To nije ni link ni magija.

Sa druge strane, ako sam ja dobro razumeo, ono što je ovde na startu pitao user vikhiiz je u suštini ‘Symbolic link’. On u stvari treba da montira eksternu particiju na neki folder, a posle da samo uradi ‘ln -s’ foldera sa te nove particije na foldere unutar Pictures, Movies i druge po želji.

Profile

Posted: 17 August 2012 01:16 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

dmajkic wrote:

Možda upadam preko reda, ali na Windowsu to radi tako što postoji API poziv koji vraća fizičku lokaciju home foldera. Isto važi i za ostale sisitemske foldere.

Ne upadaš, naravno. Isto je i na Macu, imaš funkcije koje ti vraćaju putanje do korisnikovih foldera bez obzira gde se one nalaze. Što se lokacije HOME foldera tiče (to bi valjda bio ‘folder’ Libraries u Windowsovoj terminologiji); to je na Macu upisano u Open Directory atribut.

To znač da možeš da pomeriš Documents na drugu lokaciju (ali na regularan načn!! Nikako ručno!!) windows to uradi kako je ovde Nemesis objasnio i to svi programi prepoznaju. Interno - windows samo upiše novu lokaciju u registri a API vraća tu vrednost. To nije ni link ni magija.

Ako sam ja dobro pročtao MSDN, ne upisuje u Registry (samo mu bi još trebalo da i to tamo upisuje); već u XML fajl koji se fizički nalazi u ‘folderu’ Libraries. Tako da jeste, u osnovi nije shortcut ili symbolic link na nivou file systema, ali u tom XML-u imaš putanje do korisničkih foldera, tako da taj XML suštinski jeste shortcut na nivou operativnog sistema, tj. API-ja, tj. frameworka, već kako hoćeš da krstiš i s koje strane da mu priđeš.

Sa druge strane, ako sam ja dobro razumeo, ono što je ovde na startu pitao user vikhiiz je u suštini ‘Symbolic link’. On u stvari treba da montira eksternu particiju na neki folder, a posle da samo uradi ‘ln -s’ foldera sa te nove particije na foldere unutar Pictures, Movies i druge po želji.

Upravo tako, ako već neće ceo home folder da prebaci na drugu particiju što se radi sa tri klika u Accounts, onda iskopira sadržaj Pictures u neki folder na drugoj particiji, obriše sadržaj Pictures foldera i ‘ulinkuje’ ga sa folderom na drugom disku. Hoće ‘Library’, ‘ulinkuje’ sve foldere sa slikama sa pet particija. Mada je konkretni za slike bolje koristiti iPhoto sa iksljučenom opcijom kopiranja fotografija u iPhoto Library.

Signature 

Profile

< 1 2 3 4 > 
3 of 4