Problem: satelitski internet - svi PC u mreži rade
Posted: 11 November 2005 01:53 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Pozdrav,
Ove je za jednog mog prijatelja, ja sam video problem na kratko…
iBook G4, sa OS X 10.3.8 (update-ovaćemo na 10.3.9)...
postoji satelitski net, mreža ide na switc a sa njega na 3 PC-a i na iBook (ethernet); svi imaju zasebne IP adrese, na iBook-u se dešava da net radi, ali većinom se dešava da kada priključš UTP ne radi, posle restarta se opet desi da neradi ali (pazi sad) ako restartuješ računar bez priključene mreže i kad se digne MAC OS X priključš UTP - proradi net (ponekad).

ip podešavanja ok, dns ok, gateway ok, kabl ok… inače net je veoma spor u početku dok nešto ne ‘povučeš’ (možda ga to buni); mac prijavljuje da je sve ok ali neta nema pa nema…
koliko sam video 10.3.9 je ‘nešto’ ispravio u vezi ovakvih problema (tek ćemo da probamo 10.3.9)

Ako je neko imao neki sličan problem, nek javi.

p.s. postovano i na elitesecurity
http://www.elitesecurity.org/tema/144710/0#944604

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 11 November 2005 04:14 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Probaj prvo sa 10.3.9.

Sporost u početku se može objasniti, ukoliko je reč o jednosmernom satelitskom linku, uspostavljanjem veze za slanje paketa ka napolje (to obično ide preko običnog modema ili ISDN-a). Ako je dvosmeran link, onda ne znam.

Šta vam je tačno gateway? Neki uređaj ili PC sa karticom za kačenje na satelitsku antenu?

U svakom slučaju, ako ništa ne pomogne, ja bih na njegovom mestu postavio jednu mašinu da bude gateway, tj. da se samo ona kač na satelit sa jednom IP adresa koje pominješ, a onda sve ostale mašine pustio da idu preko njega. Tako paketi iz lokalne mreže koji su namenjeni samo lokalnoj mreži neće pokušavati da idu napolje i time si elminisao mogući izvor problema.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 15 November 2005 07:23 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Update 10.3.9 REŠIO problem.

U pitanju je dvosmerni satelitski link, ali na početku je veoma spor… pa skoro kao da neradi net, pa ga je to najverovatnije bunilo.
Gateway je satelitski modem, i znamo da je najbolja varijanta da jedan računar glumi gateway (NAT) ali nije u našoj ‘nadležnosti’ da čačkamo nešto što je ‘drugi’ instalirao, Mac ionako neće da pokupi virus, što za ove PC-e nebi garantovao…

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile