Nešto sam petljao sa bootcampom i instalirao windows, i slučajno čačkao u windowsu tamo u disk manage opcijama, i od tad ne mogu nikako bootati mac os, ne vidi se nikako ni mac ni recovery hd kada držim alt pri bootanju. Samo windows. Skinuo sam snow leopard dmg single layer sa torrenta i snimio na dvd, ubacim ga, pokrenem njega, par sekundi bude apple logo, onda se pojavi ‘prohibitory sign’ i nista dalje ne ide nigdje. Ima li neko ideju sta da radim? Pokrenuo sam u windowsu macdrive i formatiorao cijeli disk za mac, sada kad ga restartujem blinka upitnik, a kada držim ALT, nema nijednog mogućeg diska za boot, a snow leopard dvd i dalje nakon nekoliko sekundi izbaci prohibitory.
To što si skinuo možeš slobodno da baciš u kantu. Probaj ovo što ti je miki rekao, ali mi nije jasno odakle ljudima ideja da skidaju sa neta ovakve instalacije sistema…
Vec sam i na ES forum pisao, ali evo i ovdje. Nijednu particiju niti HD ne vidi, samo Windows i njega samo mogu bootati. Kada ubacim Single layer snow leopard dvd kojeg sam skinuo sa torrenta (dmg fajl i narezao sa power iso); ucita ga, pokrene valjda (pokaze apple logo) i nedugo nakon toga prohibition sign i spining wheel of death :\ Bojim se da ne radi dobro ovaj image (da li je uopste moguce to?) sa torrenta, imate li preporuku odakle drugo da ga skinem, ali single layer, posto trenutno nemam mogucnost narezati dual layer.
Nisam znao da ne moze, prvi apple racunar sam dobio tek prije dva dana (macbook pro); i evo na greskama ucim ocigledno. Nije mi onda jasno kojeg vraga postuju po torrentima toliko tih single layera, pa eto mislio sam da nisu dzaba tamo. Znaci samo retail dvd, ok 6-7 GB bi trebao raditi? cak i sa ovakvom konfiguracijom particija kakvu trenutno imam, tj nigdje recovery nit ista?
i usput da pitam, ukoliko skinem dual layer retail disk, mogu li ga snimiti na usb stick i bootati sa njega? koliko je komplikovana procedura?
Sta mi je pametnije da stavim, snow leopard ili lion? Macbook pro 2.4 GHz C2D i 4 gb ram. Najbitnije mi je da brzo otvara aplikacija i da sve ide tecno.
Kao prvo, sve stvari koje su na torrentima (ili bar 99% njih) su PIRATIZOVANE i NELEGALNE, ne znam šta si očekivao? Te strip down verzije su pravljene možda i za hackintosh, ko zna od konkretno koje verzije sistema su prepravljane, otuda i moje pitanje odakle ti pada na um da skidaš to sa neta, jerbo to nije mp3 pesma ili film gde ćeš za par minuta videti jel radi ili ne radi.
Možeš i Lion i SL da staviš, radiće bez problema.
Može se staviti instalacija na USB, ali ti je potreban Mac koji je u funkciji.
Da ti skratim, http://www.macintosh.rs/video/ ovde ćeš na poslednjem videu naći uputstvo kako napraviti butabilnu particiju ili externi hard disk (usb flash). Ali, bojim se da će ti za tu operaciju trebati mac koji je u funkciji, ili makar recovery partition gde možeš podići disk utility.
Moja ti je preporuka da se maneš winblowsa, i ostaviš samo osx na mašini.
Rado bih ja sada ukinuo windows i koristio samo mac, ali problem je što sam, očgledno, dobro zeznuo i od Maca i njegovog Recoveryja ni traga nema. Pošto u blizini nigdje nemam drugi ispravan mac, to će značti jel tako da ga ne mogu bootati sa USB-a? Što dalje znač da nemam drugog rješenja osim narezati to na dual layer dvd? Ukoliko nađem image (iso ili dmg) takvog, da li ga mogu na Winu normalno narezati, power iso-om ili sličnim alatom? Ukoliko nađem dobru verziju istog, da li ću moći instalirati to konačno, bez obzira što sada ne vidi nijednu ‘mac’ particiju? Tj u toku samog instalacijskog procesa da li ću moći formatirati HDD sa hfs file sistemom na kojeg bi se mogao instalirati mac osx?
Trebalo bi da može da se nareže na win-u sa poweriso da se nareže. Kad završiš, naravno da ćeš moži pre instalacije da formatiraš ceo hdd od početka i instaliraš osx.
Jos da pitam je li moguce na winu napraviti usb da bude boot na macu i na njega staviti instalaciju os-a? Posto bojim se da necu naci sutra nigdje prazan dual layer u blizini, pa tako
Ovo već ne bih znao, ali koliko je meni poznato, mislim da to neće ići… e sad, ne znam šta bi se desilo (ovo mi samo pada na pamet i ovako zaobilaziš za medalju) kad bi instalirao paralells na win, pa osx u parallels-u, pa pokreneš sa tog tako instaliranog osx-a disk utility, i usb flash isto tako mauntuješ na mac preko parallels-a i onda odradiš restore. Ovo mislim da još niko sa foruma nije probao jer je budalaština za medalju, ali ako je tebi to jedini izbor sad, onda nemaš šta izgubiti 😊
Skinuo sam Final Retail snow leopard sa torrenta, koji je 7.23 GB i narezao na dual layer DVD pomocu NERO 10 na winu. Kada ubacim dvd u mac, nakon beepa držim pritisnut alt, ništa se ne dešava, čekam, čekam i čekam, a samo stoji bijela pozadina, ne mogu dobiti boot menu više nikako ni da bootam windows. Takodje, nisam ga mogao izvaditi iz čtača, držim tipku trackpada pritisnutu, ali ništa, vrti ga, i ne želi da izbaci. uspio sam izbaciti dvd tako što sam držao desetak minuta ALT i tada se samo izbacio, i otvorio boot menu. nije mi jasno zašto ga izbaci kada držim alt, je li to znač da ne valja dvd ili šta već?
Vjerovatno nije legalno pitati ovo, ali ima li neko bilo kakav provjeren link gdje skinuti retail verziju Liona ili SL kojeg mogu narezati recimo sa power iso ili ultraiso na winu i bootati sa njim mac i instalirati osx? Nemam drugog rješenja očgledno, pošto nigdje u blizini nemam Mac (inače, iz Bosne sam). Hvala unaprijed svima