Već nekoliko nedelja sam u komunikaciji sa osobom iz Apple koja je zadužena za Government Relations za EMEA region.
Pitao sam u čemu je problem sa Srbijom i što nas nema na spisku podržanih zemalja za AppleID i sve ostalo gde se koristi.
Nisu mi dali direktan odgovor, ali su pitali da li bi Apple morao da plaća porez na dobit po odbitku za svaku prodaju aplikacija sa npr. App Storea. Razjasnili smo se da ne bi, zato što se ta zakonska obaveza ne odnosi na slučaj kada fizička lica iz Srbije kupuju softver (što je u praksi 100% slučajeva, jer za kupovinu ne postoji mogućnost otvaranja naloga koji glasi na pravno lice… a čak i kada bi postojala takva mogućnost, obveznik poreza bilo bi domaće pravno lice tj. strana koja plaća).
Primili su to k znanju, ali još uvek nisu u mogućnosti da nam daju odgovor kada će nas staviti na spisak. Kada budem imao neku info na tu temu, šaljem… 😊
Pozdrav,
Sloba
P.S.
Što se tiče Kosova, čak i ako tamo postoji neka Apple prodavnica, ne radi se o zvaničnom Apple Retail Storeu http://www.apple.com/retail/storelist/ već nekom distributeru, poput npr. iStyle ili Macole kod nas…