Dakle, jednostavno su mi nestali sistemski zvučnici, a iako se na fotki ne vidi, nema ni mikrofona.
Radila sam malo čšćenje sa onyx-om i kada sam pozavršavala, išla sam na restart. Moguće je da sam mutirala komp kako se ne bi čuo zvuk prilikom podizanja sistema pošto je već bila prošla ponoć. Prvo, sistem se nešto sporo restartovao jer se u delu gde je sivi ekran, sa nešto tamnije sivom jabukom, pojavio bar koji je prikazivao napredovanje podizanja. Ne sećam se da se to ranije dešavalo. Uglavnom, nakon toga ja više nemam zvuk.
Ponovo sam restartovala komp i ponovo se desilo to isto sa barom, samo što je sada išlo znatno brže. Na žalost, zvuk i dalje nemam. Prosto mi je neverovatno da je crklo nešto hardverski baš kada se i ovo poklopilo. A možda i jeste.
Date/Time: 2012-07-24 12:57:18.860 +0200
OS Version: Mac OS X 10.6.8 (10K549)
Report Version: 6
Interval Since Last Report: 1331848 sec
Crashes Since Last Report: 244
Per-App Crashes Since Last Report: 2
Anonymous UUID: D474830A-C9FE-4F18-A8BE-CEBE31ADE753
Dyld Error Message:
Library not loaded: /System/Library/PrivateFrameworks/WhitePages.framework/Versions/A/WhitePages
Referenced from: /System/Library/Frameworks/CalendarStore.framework/Versions/A/CalendarStore
Reason: image not found
Da, i ja sam to shvatila. Uradila sam ‘verify disk’ i tu mi je javio ‘invalid directory item count’. ima ih 35, jedan manje od potrebnog.
Prvi problem je što ja nemam SL disk, već samo Leopardov - to može da se odradi? Mislim, vratiću ja kasnije SL, ali mi je sada hitno potreban komp pa nemam vremena da ‘kupujem’ po internetu.
Drugo, ne mogu da bekapujem pošto mi je eksterni hard kod drugara koji je u inostranstvu. Doduše, kada sam sa Leoparda prelazila na SL, čni mi se da nisam radila bekap.
Imao sam slicnu situaciju kao ti bas zbog Onixa.Zbog toga ga vise nikad nisam ni koristio. Osim toga bog zna sta si mu ti dozvolila , da po cemu ‘prchka/cisti’.
Iskustvo govori da je osX preosetljiv na Onix-a.
Slazem se sa ostalima po pitanju ext. hdd-a ,zlu ne trebalo. Iako nisam backup radio vec par mjeseci , dok tebi nazalost gori pod nogama sad ;-| .
Nije tu problem u Onyx-u. Problem je što nije proverila disk pre nego što je pokrenula Onyx, ko zna koji su fajlovi tu bili linkovani međusobno pa je brisanje jednih pobrisalo i druge. Onyx, za razliku od onih đubradi od softvera tipa CleanMyMac, ‘čsti’ keš fajlove i slično, ne dira aplikacije, ne briše dodatne jezike, kako bi uštedeo koji megabajt na disku.
Ništa, radila sam reinstalaciju OS-a na 10.6, a onda i osvežavanje na 10.6.8. Zvuk i Quicksilver su se vratili iz prve, a mejl sa 10.6.8.
Zanimljivo je da sam uspešno odradila ‘repair disk’ pomoću butabilnog usb-a što je potvrđeno i naknadnim verifikovanjem diska koji nije prijavio nijednu grešku, ali su problemi i dalje ostali.
Što se tiče Onyx-a, ne znam šta se desilo jer sam radila ono što i prethodnih puta.
Ništa, radila sam reinstalaciju OS-a na 10.6, a onda i osvežavanje na 10.6.8. Zvuk i Quicksilver su se vratili iz prve, a mejl sa 10.6.8.
Zanimljivo je da sam uspešno odradila ‘repair disk’ pomoću butabilnog usb-a što je potvrđeno i naknadnim verifikovanjem diska koji nije prijavio nijednu grešku, ali su problemi i dalje ostali.
Što se tiče Onyx-a, ne znam šta se desilo jer sam radila ono što i prethodnih puta.
Naravno da su problemi ostali posle repair diska, fajlovi su ostali ‘pokvareni’, to je mogla samo reinstalacija da sredi.
Sledećeg puta, pre Onyxa ili bilo kakve instalacije updatea operativnog sistema, obavezno prvo verify disk.
Komp mi je nešto bagovao, vrteo se onaj šareni kružić, zamrzavao se, itd. Trajalo je to neko vreme. Restarti nisu pomagali, pa sam pomislila, onako laički, da se možda nešto pomerila RAM memorija. Pošto sam već otvarala taj deo i dodavala, znala sam da nije ništa strašno. Uglavnom, izvadila sa memorije, oduvala prašinu i vratila ih.
Nakon toga više ne mogu da podignem sistem. Čuje se zvuk, pojavi se jabuka, počne da se vrti onaj sivi krug sa crticama i to je to. Pokušala sam sa verify disk (nije uspeo, javlja greške); a pokušala sam da ga podignem i u safe modu, ali mi to, takođe, ne uspeva. Ono što je problem je da je sticajem okolnosti na hardu ostalo manje prostora nego što je potrebno za reinstalaciju sistema i sada ne mogu da ga uradim (naprosto, u tom trenutku su mi bile potrebne neke stvari, a nisam imala nikakvu nameru da baš tada radim reinstalaciju). Opet sam pokušala da dignem u safe modu kako bih naprosto pobrisala te neke stvari, ali mi ona fora sa tasterom shift jednostavno ne radi. Ili ja ne znam da radim.
Da li je formatiranje harda jedina mogućnost i šta treba da se ispritiska u disk utility-ju? Mislim, nije to ništa strašno, ali ne bi bilo loše da izbegnem.
I ono što mi sada problem je da mi je i modem umro i od kuće nemam internet vezu. Zato i napisah sve ovoliko opširno, ne mogu da se šetkam celu noć od kuće do drugarice 😊.
Da li si poslušala Mikija i kupila hard za backup ili da na njemu radi možda Time Machine?
Ako nisi, moraćeš da uradiš format, pa clean install, a onda ide instalacija programa.
Nego… Meni je sumnjivo što se kod tebe jako često javljaju softverske greške?
Da li si opet nešto prčkala oko OSX-a ili ne?
Da li ti se pojavljivao kernel panic do sada?
Savet: pozajmi od nekoga instalaciju OSX-a na USB-u, digni sistem sa te instalacije, pokupi važne stvari sa harda i uradi nanovo instalaciju.
I u buduće, kupi jedan 2,5’ hard na kome će da bude TM, pa 1-2 dnevno poveži ga i pusti da odradi backup, mnogo ćeš sebi uštedeti i vremena i živaca kada se desi neki problem (a tebe izgleda baš hoće). I nemoj da puniš hard disk do samog vrha, kupi na vreme neki veći.
Nisam još pokupila moj hard od drugara, a ništa po sistemu nisam čačkala. Bukvalno je odbio da se podigne nakon što sam izvadila i vratila memoriju. A komp imam od decembra 2009-e i imam problem samo u ovo poslednje vreme.
Ja imam usb instalaciju SL-a i mogu da podignem sistem, ali sam to koristila kada sam prelazila sa Leoparda na SL i prošli put kada sam radila reinstalaciju - dakle samo za disk utility. Nigde nisam primetila moje dokumente i ne znam gde da tražim. U suštini, to bi mi i najviše odgovaralo, da poskidam i uradim clean install. Samo još da mi objasniš kada podignem sa usb-a gde da tražim svoje fajlove 😊. Nisu mi bitni programi, kao ni većina ostalih stvari, ali ima nekih sitnica koje bih volela da zadržim.
Ubaciš USB i držiš taster Option (Alt); pojaviće ti se mogućnost da izabereš boot drive, izaberi USB i sačekaj da se podigne sistem.
Evo, ovde ti sve piše, pročtaj, korisno štivo: http://www.maclife.com/article/howtos/how_use_os_x_boot_options_troubleshoot_your_mac
A onda idi idi u folder users na hard disku, pa u folder sa tvojim nalogom i tu ti stoji sve što ti treba.
Znam kako se podiže sistem sa usb-a, ali mi je nepoznat ovaj deo sa folderom users na hardu. Ne mogu da se setim da sam uopšte videla foldere na desktopu prilikom ovakvog podizanja.
Hmmm… Desktop…:huh:
Otvoriš Finder, levo imaš foldere i jedan od njih ima naziv isti kao i kreiran nalog.
U tom folderu je sve vezano za tvoj nalog, ostali folderi su generički i kreiraju se prilikom instalacije OSX-a.