Root user menjanje imena foldera sve obrisalo!
Posted: 05 August 2012 03:19 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  164
Joined  2009-12-02

Narode,

treba mi pomoć vas profesionalaca.

Kako sam ženi dao macbook air, stajalo je tamo moje ime negde u folderima. Valjda je to home folder koji nosi moje ime (slika kao neka kućica).

Enable-ovao sam root user, loginovao se tako, našao taj folder, preimenovao ga, i ponovo se loginovako kao ženin account, ali su mi sva podešavanja obrisana, sve nestalo?!

Posle sam negde u users našao sve njene podatke, ali ponovo postoji moj home folder sa mojim imenom?

Šta da radim? I šta sam uradio? 😊

Hvala unapreD!

Profile

Posted: 05 August 2012 11:27 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Ni meni nije jasno šta si uradio, da li žena ima svoj nalog, ili si joj dao svoj da koristi, niti šta si uopšte želeo da uradiš. Budi malo precizniji.

Post edited by: madamov, at: 2012/08/05 23:27

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 August 2012 05:40 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  164
Joined  2009-12-02

Nisam bukvalno ništa uradio. Prijavio se kao root, promenio moj folder sa mojim imenom, u njeno ime, ponovo se logovao sa njenim userom, ali bi izbrisao sva podešavanja i sve živo.

Onda sam postavio pitanje na Apple communities, i lik mi reče da se vratim kao root, da odem u users, pa na njen user, i da kliknem alt + levi klik, gde sam otvorio neka podešavanja, i vezao njen taj folder sa svim dokumentima za taj nalog.

Kada sam se posle vratio, sva podešavanja su se vratila, tako da sam rešio

Hvala za trud u svakom slučaju

poz

Profile

Posted: 07 August 2012 05:41 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

zverko wrote:

...da se vratim kao root, da odem u users, pa na njen user, i da kliknem alt + levi klik...

Ctrl+click to jest desni klik 😉

Ako si hteo da brišeš sebe kao korisnika i svoje fajlove trebao si da ideš na minus:

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 08 August 2012 04:21 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Naravno da će sva podešavanja da ti budu obrisana ako obrišeš/preimenuješ/premestiš home folder jer se tu sva tvoja podešavanja i čuvaju. Zbog takvih stvari je root nalog podrazumevano i onemogućen, da korisnici koji se ne razumeju u računare dovoljno dobro ne bi čačkali nešto što bi mogli da poremete.

Root nalog nikada ne bi trebalo uključvati, ni na sekundu, bez obzira šta ti hoćeš da uradiš. Root privilegije možeš da dobiješ samo za određenu stvar sa sudo, mada ni sudo ne bi trebalo da koristiš ako ne znaš šta radiš.

Ako nešto ne znaš kako se radi, pitaj, a nemoj da tražiš root privilegije da bi tek tako čačkao nešto što ti OS X inače ne bi dao da čačkaš. Ako ti ne znaš tačno šta radiš, a koristiš root privilegije, ti tako onda možeš vrlo lako i nešto mnogo važnije da poremetiš, pa bi moglo da ti se desi da OS ne bude u stanju da se podigne jer mu fali nešto.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile