zverko wrote:
1. Kako da napravim hard copy od OS-a (DVD, ili usb varijanta, da uvek imam negde)
Da bi kopija sigurno bila butabilna. Carbon Copy Cloner ili SuperDuper, pa kreiraš disk image na eksternom disku u koji kloniraš. Ako ne mora 100% da bude butaiblan, može i Disk Utility
2. Kako da backupujem sve što imam na hardu, pa da posle vratim
Kloniranjem celog diska ćeš napraviti i bekap. Ili da koristiš Time Machine. U rpvom slučaju vraćanje obavljaš mountovanjem imidža i kopiranjem, u drugom će već Time Machine obaviti šta treba
3. Kako da posle reinstaliram Mountain lion i vratim sve aplikacije i podešavanja
Ako je mašina model iz 2010. i novija, i pri tome imaš ažuriran firmware, probaj da je restartuješ i držiš Command-Option-R, time pokrećeš tzv. ‘Internet recovery’ (mašina će se podići sa Appleovih servera) i onda kreneš u instalaciju Mountain Liona, prethodno ti traži AppleID, pa ako imaš legalno kupljen Mountain Lion, to ćeš i instalirati.
Drugi načn je da dok još imaš ovaj Mountain Lion napraviš butabilni USB sa instalacijom sistema. Odeš u App Store aplikaciju, klikneš na ‘Purchased’, pronađeš Mountain Lion u spisku i klikneš na ‘Download’. To će da skine disk imdiž od, u ovom trenutku 10.8.1, a imidž ćeš naći unutar OS X Mountain Lion aplikacije u folderu Applications. Od tog imidža napraviš butabilni USB i s njim podigneš mašinu i reinstaliraš sistem.
4. Kako da vratim Lion ako se za to odlučm? Nemam nigde kopiju Liona, a uredno sam ga bio kupio
Kupljeni Lion možeš na isti načn da preuzmeš uz pomoć App Store aplikacije, biće izlistan u ‘Purchased’ delu.