Da, to je sad pitanje kako ko gleda, da li je veći kriminal krasti muziku, filmove, itd. ili objavljivati ih, tj. da li su veći lopovi ljudi koji nelegalno skidaju sadržaje ili kompanije koje ih naplaćuju daleko više nego što zaista vrede.
Više sam naklonjen strani legalizacije, ne zbog morala i sl. već upravo zato što smatram da se mnogo sra*a prodaje za preveliki novac. Ako bi se sve izguralo do kraja i ukoliko bi ljudi morali da plate za sve što gledaju/slušaju mnoge od tih kuća bi propale preko noći jer 90% stvari koje imaju na lageru su teška sra*a. To bi raščstilo situaciju.
Ipak, sve su to šbbkbb scenariji za neki idealniji svet, što se tiče filmova, ima samo par filmova koje sam zaista hteo da imam (Dr. Strangelove, Fixing the Shadow, Lilo & Stitch, itd.) i nabavio sam ih spolja, čsto da platim ljudima koji su ih objavili na DVD-u. Za ostale filmove koje imam ne bih se uopšte bunio da ih nikada nisam imao odakle da skinem. Slično i za muziku. Nakupio sam se original diskova, ploča i singlica na vreme, pride danas se album može kupiti za $10 ili manje, opet ne vidim problem kada ne bih mogao da skidam s neta, jer ponavljam, većina ovoga što se može skinuti je mulj s dna kace zapakovan u must-have oblandu.
Dešavalo mi se sto puta da naiđem na torrent koji ima 0 seedera i 500 leechera i koji ne mogu da skinem ili ostanem zakucan na 85% npr. Nikada se nisam ljutio, imao sam razumevanja za seedera. Takva su pravila igre, ako hoćeš džabe, niko ti ništa ne duguje. Ima - super, nema - šta sad.
Ali ako neko pod parolom robinhudovštine zahteva da i ti seeduješ nešto do određenog ratia, a pa neka se nosi u privatnu poruku (što bi rekao milke 😛 ); za takve i treba da postoje ovakve alatke. On seeduje ili neku budalaštinu koju ne treba gledati/slušati ako ti je stalo do mentalnog zdravlja ili nešto što vredi i za šta treba nagraditi autora/izdavačku kuću. Ni u jednom ni u drugom slučaju ne želim da mu pomažem.