Da još jednom zapitam - pošto smo ovde 99,9% Mac useri, trebalo bi povećati rezoluciju na 1024x768. Takođe, velična fonta mislim da ne bi trebalo da predstavlja neki problem, a ni korišćenje standardnog seta Verdana, Arial, Helvetica, pošto svi to imamo na sistemu.
Što se tiče dimenzija bojim se da tu nije isplativo mnogo čačkati jer:
Svaki od elemenata na strani postoji ‘tamo negde’ kao zaseban blok. Npr. meniji koje vidiš na levoj strani, ovaj deo u sredini sa porukama, onaj blok ‘Vesti dana’ gore desno itd itd. Sva se to poziva iz jednog fajla, ubacuje se jedno po jedno i slaže na stranicu (pri čemu se podaci vuku iz baze) i na kraju se tvom browseru ispljune gotova stranica. Menjati dimenzije bilo kog od elemenata kako bi se na kraju dobila određena ukupna širina bi izazvalo mnogo, mnogo problema i ko zna koliko bi trajalo da se svaki deo sajta dovede u red, jer tu je previše različtih stvari. Ovako kako su ga napravili i složili da radi na samom početku - to nam je.
Inače sam predlog je sasvim na mestu.
A velična slova ne bi trebala da bude problem. Na šta si mislio, jesu li ti premala, prevelika,...? IMHO Lucida Grande je savršen font za onscreen, mada i to se isto može promeniti bez previše cimanja…
ljubisha wrote:
A da nema neka opcija koja me odmah odnese na zadnju stranu odabrane teme kad sam u pregledu novih postova?
Na listi tema postoji skroz desno strelica sa minijaturnom narandžastom stranicom. Ona vodi do prve nepročtane poruke u toj temi. Valjda sam te dobro razumeo?
Onako od nularice, da se nacrta, da se iskodira, da se prikaci textpattern za vesti i da se forum uradi posebno. Da se sacuva stari sajt, i da se iz njega vuce arhiva ili da pokusamo da prebacimo vesti na novi sajt preko nekog konvertora ili sta vec. Ako je to problem, ja cu sam da ih copy/paste prema redosledu kako su objavljivane. :dry:
Tu ima ukupno mesec dana posla, po 2-3 sata dnevno.:S
Dobro, za sajt OK, ali za forum bi bila jebada sa novim/pravljenim CMSom.
Šta još može da trč na Macu od toga?
Obrnuto, forum možeš da staviš bilo koji, CMS je problem. Bez CMS-a ne dolazi u obzir nikakva promena, tj. da imamo statički sajt koji bi se ručno ažurirao.
Ja ne bih da budem bezobrazan, svi imamo obaveze, ali evo, cim ja dobijem slobodnog vremena, okacicu ovde full-custom verziju sajta nacrtanog, u medjuvremenu svi koji mogu/umeju da nacrtaju sajtic neka to ucine i nek ostave ovde. Ja cu iskodirati sve sto se tice (X)HTML i CSS, sto se tice dodavanja Textpatterna da bi ceo sajt postao dinamican, to nikada do sada nisam radio, nisam imao potrebe, medjutim stvar je relativno laka.
Da ne bude da sam sav na recima a da nista necu da radim. I dalje nije promenjen favicon. 😉
PS
SERBIAN prekini da mi skidas karmu. hahahah :evil:
Ja ne bih da budem bezobrazan, svi imamo obaveze, ali evo, cim ja dobijem slobodnog vremena, okacicu ovde full-custom verziju sajta nacrtanog, u medjuvremenu svi koji mogu/umeju da nacrtaju sajtic neka to ucine i nek ostave ovde. Ja cu iskodirati sve sto se tice (X)HTML i CSS, sto se tice dodavanja Textpatterna da bi ceo sajt postao dinamican, to nikada do sada nisam radio, nisam imao potrebe, medjutim stvar je relativno laka.
Da ne bude da sam sav na recima a da nista necu da radim. I dalje nije promenjen favicon. 😉
Alaa vera za trud…Ja bi ti rado pomog’o al slabo se razumem u problematiku…
PS
SERBIAN prekini da mi skidas karmu. hahahah :evil:
ali evo, cim ja dobijem slobodnog vremena, okacicu
sirNemanjapro [PTS] wrote:
to nikada do sada nisam radio, nisam imao potrebe, medjutim stvar je relativno laka.
Prvo i osnovno nadam se da ja nisam ispao bezobrazan u prethodnoj poruci. Sigurno svi ovde imaju zamisao nekog svog idealnog sajta ali problem je da to zaista radi sa postojećom bazom MacSerbia.
Ja sam uradio šta sam imao vremena, nisam gledao šta se meni lično sviđa nego eto tako malo da se oplemeni a da se što manje menja kako ne bih izazvalo šajze. Mislim da je madamov i ovako prezauzet sa sajtom i pitanje je koliko je imao problema i ovo da natera da radi a kamoli sad još i da isprobava na živo nove varijante.
Uostalom, evo Henrik je dao predlog da se proširi sajt na 1024px. Skini Mambo, kreiraj SQL bazu pa probaj da to uradiš ali da na kraju radi. Ali stvarno probaj čsto da vidiš kakav je to posao. Pa ako ti se to učni lako onda kodiraj do mile volje. Ali teško da će nešto biti od ‘hajde da…’, ‘čm stignem…’ i ostalog.
Poz
B)
@DS_Store
Moj citat, drugi, koji si izdvojio se ticao textpatterna, ne prebacivanja baze.
I ne treba praviti od toga bauka, nece se zaustaviti zemlja zbog toga.
Baza moze da se bekapuje i mozes ako hoces da je podignes kod sebe kuci i radis sta god zelis. Ja uopste nisam ni sugerisao rad na zivo.
Smatram i kazem to otvoreno, da je najbolje resenje ceo sajt uraditi od nule, pre svega ga nacrtati i odluciti koji je najbolji dizajn. Posle toga ce sve ici svojim tokom.
Ja, evo garantujem, da cu moci sajt da iskodiram i da u njega ugradim textpattern i celu arhivu starih vesti da postavim na novi sajt.
Ima posla, tesko je, ali izvodljivo je.
Smatram i kazem to otvoreno, da je najbolje resenje ceo sajt uraditi od nule, pre svega ga nacrtati i odluciti koji je najbolji dizajn. Posle toga ce sve ici svojim tokom.
Ja, evo garantujem, da cu moci sajt da iskodiram i da u njega ugradim textpattern i celu arhivu starih vesti da postavim na novi sajt.
Da rezimiramo, predlažeš da bacimo Mambo ili bilo koji gotovi open source CMS i sajt uradimo kompletno od nule sa sve razvojem našeg CMS-a?
Ako je tako, onda ti je i redosled poteza pogrešan, kod razvoja aplikacija, pa bile one i Web aplikacije, se nikada ne kreće od dizajna i od dizajna interfejsa, već od logike aplikacije. Posle na red dolaze odluke gde i kako smeštati podatke, pa tek onda interfejs. Tek posle skupljenih zahteva i napravljenog projektnog zadatka se kreće u izradu prototipa, prethodno se napišu ili nabave sve potrebne biblioteke koda, urade pripreme, dodele zadaci itd.
Ukratko, nema šanse da mi sami brzo i kvalitetno uradimo nešto bolje od onoga što su grupe open source programera i dizajnera radile godinama. Dakle, bolje je prilagoditi se nekom gotovom rešenju nego nanovo izmišljati toplu vodu.
Da rezimiramo, predlažeš da bacimo Mambo ili bilo koji gotovi open source CMS i sajt uradimo kompletno od nule sa sve razvojem našeg CMS-a?
Ako je tako, onda ti je i redosled poteza pogrešan, kod razvoja aplikacija, pa bile one i Web aplikacije, se nikada ne kreće od dizajna i od dizajna interfejsa, već od logike aplikacije. Posle na red dolaze odluke gde i kako smeštati podatke, pa tek onda interfejs. Tek posle skupljenih zahteva i napravljenog projektnog zadatka se kreće u izradu prototipa, prethodno se napišu ili nabave sve potrebne biblioteke koda, urade pripreme, dodele zadaci itd.
Ukratko, nema šanse da mi sami brzo i kvalitetno uradimo nešto bolje od onoga što su grupe open source programera i dizajnera radile godinama. Dakle, bolje je prilagoditi se nekom gotovom rešenju nego nanovo izmišljati toplu vodu.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2007/01/26 10:55
Da objasnim. 😊
Ne predlazem da se Mambo baci, vec da se zameni, podatke bi iscupali iz njega i primenili na novom sajtu. Ne odmah, novi sajt bi aktivirali tek kada bi bio 100% zavrsen i kada budemo bili sigurni da smo uradili pravu stvar.
Za razliku od desktop aplikacija na webu se prvo radi graficki layout pa tek onda radi kod. Kao sto kazem, ako moze da se nacrta, ja cu moci da iskodiram.
Evo nekih primera > http://www.cssvault.com/ > http://www.ceeses.com/ > http://www.cssremix.com/
Ljudi prvo rade grafiku, naravno prema smislu sajta i koncepciji, pa tek onda prelaze na kodiranje.
Ali o tome ne mora ovde da se govori jer vec imamo sajt i ideju sta bi gde trebalo i kako da ide. I to manje vise svako zna.
Zato predlazem da se otvori konkurs da se uradi graf layout sajta, i da glasamo.
Sve sto je brzo to je i kuso, a ako se bude radilo kako treba kvalitet nece omanuti.
PS
Ne izmisljamo toplu vodu, vec samo stavljamo kesicu za caj. 😉
Ne predlazem da se Mambo baci, vec da se zameni, podatke bi iscupali iz njega i primenili na novom sajtu. Ne odmah, novi sajt bi aktivirali tek kada bi bio 100% zavrsen i kada budemo bili sigurni da smo uradili pravu stvar.
Da ponovim pitanje, da ne mešamo grandmothers and frogs:
Gde pod Mambom ne smatram podatke iliti content (vesti, linkove, banere); već delove aplikacije koje koristimo (komponente za bekap, user menadžment, publikovanje vesti sve po kategorijama, privilegije, generisanje PDF-a itd.).
Za razliku od desktop aplikacija na webu se prvo radi graficki layout pa tek onda radi kod. Kao sto kazem, ako moze da se nacrta, ja cu moci da iskodiram.
Ti kanda ne praviš razliku između Web sajta i Web aplikacije. I šta tebi tačno znač ‘kodiranje’? Meni je to ‘pisanje programskog koda u tekst editoru’ i ništa više. U poslednje vreme me taj izraz naročto nervira kada se koristi kao zamena za programiranje, kao i nazivanje skriptova ‘skriptama’. Za mene su skripte ono što fotokopiraš na fakultetu. B)
Evo nekih primera > http://www.cssvault.com/ > http://www.ceeses.com/ > http://www.cssremix.com/
Ljudi prvo rade grafiku, naravno prema smislu sajta i koncepciji, pa tek onda prelaze na kodiranje.
Ne, već ljudi prvo naprave korisnički, u ovom slučaju, Web interfejs za svoju aplikaciju, a sam dizajn ide na kraju i, ako su pametni, osmisle sve tako da mogu da ga menjaju bez da remete logiku aplikacije i funckionalnost korisničkog interfejsa. A da bi to moglo tako, prvo se osmišljava logika aplikacije i funkcionalnost interfejsa, a ne ‘crtaju’ prvo pa onda ‘kodiraju’.
Ne izmisljamo toplu vodu, vec samo stavljamo kesicu za caj. 😉
Ako misliš da je tako, ti lepo sve ‘nacrtaj’, ‘iskodiraj’ jedan mali CMS, postavi negde pa kada krenemo sa pitanjima, na primer: gde su mi privatne poruke, gde su linkovi, kako pretražujem vesti i sadržaj sajta, a ja kad te pitam kako ću da postavljam vesti razvrstane po kategorijama, da uploadujem multimediju i da je povezujem sa vestima i ubacujem slike na tačno određeno mesto u tekstu, pa hoću modul za glasanja, modul za banere… Jesi li svestan koliko je to posla?
koji moze da odgovori na mnoga pitanja (iz samog URL-a sve citate) da se ne ponavljaju stalno, a i da uputi u filozofiju CMS-a (Joomla).
Zao mi je sto nisam bio aktivniji na ovom forumu ali sam proteklu godinu posvetio Microsoftu, nadam se do to nije jeres, mada me me pomalo plasi onaj signature kod SERBIAN-a 😊..