Zanima me koji bi program bio Mac OS X alternativa programu ACDSee Pro 6. Dakle, da ima mogucnost pregleda slika, ali da u njemu odmah mogu da odradim neke sitnije izmene tipa: resize, crop, mozda neki color balance i healing, clone tools, a da ne moram sliku da uvozim u Photoshop…
Nekako sam navikao u Windowsu da za ovako sitne stvari ne otvaram sliku u Photoshop-u, vec sve odradim u ACDSee-u…
@Darko Selakovic Znam da ce mi biti potrebno dosta vremena da promenim svoj ‘Windows’ nacin razmisljanja, ali ne vidim zasto je koriscenje ovakvog programa ‘Windows nacin razmisljanja’?
@dmajkic Vidim da ima ACDSee Pro 2 za Mac. Instalirao sam ga i OK je. Koristim trenutno virtuelnu masinu na kojoj je Mountain Lion za testiranje, ali na njoj nemam iPhoto, pa sam zaboravio da taj program dolazi sa iMac-om i Mountain Lion-om… Sad sam bas pogledao na Apple sajtu…. iPhoto mi je dovoljan za tu svrhu umesto ACDSee-a…
Hvala na preporuci, ali ako sve ovo sto sam naveo u prvom postu mogu da uradim u iPhoto-u, koji dolazi sa Mountain Lion-om, onda nema potrebe da razmatram druga resenja. Za ozbiljnije obrade importovacu sliku u Photoshop.
Hvala na preporuci, ali ako sve ovo sto sam naveo u prvom postu mogu da uradim u iPhoto-u, koji dolazi sa Mountain Lion-om, onda nema potrebe da razmatram druga resenja. Za ozbiljnije obrade importovacu sliku u Photoshop.
Da budemo potpuno precizni, dolazi uz računar, a ne uz Mountain Lion, razlika je bitna.
Aha… Znaci zato nemam iPhoto na virtuelnoj masini jer ne dolazi sa OS-om nego sa racunarom… OK…
Da li to znaci da ako budem morao nekad da uradim reinstall sistema (recovery particija pa ‘podrazumevana instalacija’ ili ‘clean’ install); kada bude skinuo image OS-a sa servera i odradim neku od ova dva tipa reinstalacija vise necu imati ove programe koji dolaze uz racunar (iPhoto, iMovie, GarageBand itd.) a ne dolaze uz sam OS?
Programi su vezani za tvoj Apple ID, tako da kad budeš reinstalirao sistem, dovoljno je da se uloguješ sa svojim nalogom na App store i da ih skineš za DŽ iako se generalno plaćaju 😊
Aha… E pa ja sam pre par dana napravio account (Apple ID) na App Store-u. Ovde mi je jedan clan pomogao… Bila je fora da mora da se krene sa skidanjem free aplikacije, pa onda ima mogucnost da se Credit Card stavi na None (nacin placanja).
Ovo sam pravio na Windows masini. Jel moram da pravim nov Apple ID za iMac kada stigne da bi funkcionisalo ovo sto si naveo: ‘Programi su vezani za tvoj Apple ID, tako da kad budeš reinstalirao sistem, dovoljno je da se uloguješ sa svojim nalogom na App store i da ih skineš za DŽ iako se generalno plaćaju’?
I jos jedno pitanje… Nemam account za iCloud… Jel to odvojen account koji pravim kada mi stigne iMac ili koristim ovaj Apple ID sa App Store-a?
iCloud je servis koji je besplatan (5GB) i vezan je za tvoj apple-ID i opciono se pravi i iCloud Mail account koji je takođe vezan za sve predhodno. Ako si već jednom kreirao Apple ID, njega koristi na svim uređajima jer je baš iCloud zaslužan što su ti notes, reminders, reading list, bookmarks itd sinhronizovani na svim uređajima.
Ovo sam pravio na Windows masini. Jel moram da pravim nov Apple ID za iMac kada stigne da bi funkcionisalo ovo sto si naveo: ‘Programi su vezani za tvoj Apple ID, tako da kad budeš reinstalirao sistem, dovoljno je da se uloguješ sa svojim nalogom na App store i da ih skineš za DŽ iako se generalno plaćaju’?
Znaci taj Apple ID koji sam napravio koristim i da se logujem na iCloud i mogu da ga koristim na iMac-u kada stigne iako sam ga pravio na Windows-u…
On ce prepoznati sta imam od programa na mom iMac-u i nakon neke eventualne reinstalacije sistema cu samo opet besplatno skinuti te programe? Jel sam upravu?
Nisam probao, ali za iPhoto ti ne treba AppleID, već bi trebalo da se pojavi u Purchased delu Mac App store aplikacije ako se Mac App Store aplikacija pokrene sa mašine sa kojim je stigao iPhoto.
OK… Nisam nikada koristio AppStore za instaliranje i kupovanje aplikacija, niti baratao sa Apple ID-em… Ne znam kako to bas sve funkcionise, mada verujem da bi se nesto pojavilo u Purchased delu da moram da budem ulogovan na neki nacin na AppStore… Valjda je sve na AppStore-u vezano za nalog…?
Kako bi nakon eventualne reinstalacije sistema onda AppStore znao da sam imao iPhoto, iMovie, GarageBend ako ne prati sve preko naloga…?
Naravno da radi preko naloga, ali evo ti moj slučaj kada sam prelazio na Mountain Lion pre par nedelja. Moj MBP je došao sa Snow Leopardom i DVD-em za restore na kojem je iLife u kojem je iPhoto. Instalirao sam Mountain Lion, prijavio se svojm AppleID-em na App Store i mogu da instaliram sve što sam kupio i što se nalazi u Purchased, ali iPhoto, iDVD i iMovie nisu tu.
E, pre,a teoriji, voleo bih da neko proba, ti koji nisi dobio DVD i nisi kupio iPhoto ipak imaš iPhoto izlistan kada pokreneš App Store aplikaciju sa te mašine i samo sa te mašine.