< 1 2 3 4 >  Last ›
2 of 5
iOS 7
Posted: 11 June 2013 03:28 PM   [ # 16 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  28
Joined  2012-08-06

drNele wrote:

Pa novi dizajn je definitivno ‘polarising’! Ja sam toliko razocaran da nemam reci. Pa ikonicu Safarija, kamere, remindera bi trogodisnje dete bolje uradilo. Ovo je po meni takav korak nazad da prslogodisnji promasaj sa mapama deluje nistavan.

Sve gledam i ne mogu da verujem da vise ne znas sta je dugmence, sta je content a sta label. Hibrid androida i windowsa. I to veoma los hibrid. Strasno!

Upravu si drNele,prvo sto sam i ja pomislio je hibrid androida i windowsa,a apple polako ide u…znate sta hocu da kazem…Odkako je steve umro propadaju polako,i mozda dobijem mnogo hejta na ovaj kom,ali ljudi pogledajte sve je ovo nayalost ISTINA.

Profile

Posted: 11 June 2013 03:48 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

pretpostavljam da iOS i dalje radi ida ce raditi brzo i stabilno i da nema nekih trecih problema ... za sve ostalo mi se hebe ....

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 11 June 2013 06:21 PM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

hehe

Save the iOS: An open letter to Apple, Inc. & Sir Jonathan Ive
https://medium.com/thoughts-on-user-interaction/4213500e58ef

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 11 June 2013 09:39 PM   [ # 19 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  50
Joined  2006-10-26

... a moje pitanje je : kad ce ios7 da IZADJE?
Ceo dan razmisljam sta je ‘ovo’... instalirao sam ga na iP i ne mogu da shvatim cemu ovaj wireframe…

Profile

Posted: 11 June 2013 09:49 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Drug Džoni da malo smanji unos LSD-a.

Dizajn potez jeste hrabar, ali deluje kao loš skin sa cydie.
Vidim da se dosta spominje Metro - koliko god pljvali po Windows Telefonu, kad sam video Metro reakcija je bila ‘u, ovo je skroz naopako i ima learning curve… ali je sexy’. I Metro aplikacije su dobro integrisane i postoji neki zdrav ekosistem.
Ovi ‘naši’ su malo šizofrenični - jedne godine je sve o skeumorfizmu, a sledeće godine je skeumorfizam bljak i sve što nije belo je bljak.

Podseća me na ovu epizodu: http://www.youtube.com/watch?v=fwUf30ndgeM

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 12 June 2013 02:14 AM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ne moraju boje da budu identične, pa da bi nešto ličlo na nešto drugo. I Android i Win Mobile koriste karakterističan flat interfejs, a od prekjuče i iOS. Da li vam se sviđa ili ne je jedno, ali je čnjenica da je iOS 6 u velikoj meri bio vizuelno zastareo, jer nije daleko od onoga što su postavili kao trend 2007.
Inače sam ljubitelj minimalizma, tako da i na ovu promenu gledam blagonaklono, pre svega jer se radujem Androidu 5, koji će sada imati, barem bi trebalo, prečku konkurencije podignutu na viši nivo kada je i UI u pitanju.

Video sam button u iOS 7 i njegovu kritiku u poređenju sa onim na iOS 1, pardon, 6, ali bilo je krajnje vreme da promene ono odvratno ružno nazovi dugme, koje se od html dugmeta iz 1994. razlikovalo samo po zaobljenim ivicama. Verovatno mi je na živce išao ceo taj stripes podfazon dizajna (prisutan kroz celu Cydiju…ne znam da li ga je sam Apple furao negde).

Nekonzistentnosti u dizajnu (recimo potencijalni zabuni, da li je nešto dugme ili ne) postoje i na Androidu i verujte mi da je mnogo veća frustracija kada vi čekate telefon, nego to što niste sigurni da li nešto treba da pritisnete ili ne. iOS je oduvek bio vrlo optimizovan za iUređaje i ako tako ostane, budite srećni, jer će vaši telefoni sa dva jezgra i 1GB RAM-a raditi glatkije od mog sa duplo više i jezgara i RAM-a.

Profile

Posted: 12 June 2013 04:50 AM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

Bravo Mario!

Kad smo kod dugmića, skontao sam novi pristup.

Kako razlikovati label od interaktivnog dugmeta u iOS 7? Na osnovu boje. Ali i labels mogu biti obojene. Mogu, ali views u iOS 7 imaju tint property, tj. karakterističnu boju koja ukazuje na interaktivnost. Developer može tint podesiti na nivou cele aplikacije i tada će svi interaktivni elementi imati istu boju. Default je ona sistemska, plava. Na primer, ako neka ‘reč’ ima istu boju kao share dugme sa toolbar-a ili kao back button, to znač da je interaktivna. Kada god element nije aktivan, desaturiše se. To jeste totalno drugačji pristup i može nekome da se svidi ili ne, ali uklanjanje ivica nije urađeno samo da bi se uradilo.

Što više gledam novi pristup i dizajn, sve mi se više sviđa. Osim ikona, koje su mi sve odvratnije da će ih promeniti što je moguće pre. 😊

Post edited by: ivicam, at: 2013/06/12 04:53

Profile

Posted: 12 June 2013 07:59 AM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Sjajan hardver niko ne osporava naravno niti integraciju hardvera i softvera. Posto Apple kontrolise ceo proces naravno da je u velikoj prednosti u odnosu na npr android, u smislu performansi.

E sad ovo novo sa programerske strane pravi velike probleme, u smislu da moramo da pratimo ‘novi dizajn’ da ne bi strcali u odnosu na default aplikacije. Novi dizajn obezbedjuje da se aplikacije ne razlikuju previse a do sada je izgled aplikacije (pod uslovom da pristojno radi) odredjivao prodaju. Ikona je bila najvaznija stvar koju korisnik vidi u AppStoreu i verovatno je bila bar 50% zasluzna za pocetnu prodaju. Ikona je bila toliko vazna da je vecina nas angazovala profesionalce i placala $400 - $5000 samo za ikonu.

Postojeci programi moraju da se potpuno redizajniraju. Apple savetuje da se baci ceo interfejs, ostavi funkcionalnost pa polako gradi novi UI. Ne mogu da objasnim koliki je ovo posao.

Svi frameworci i setovi ikona koje smo godinama skupljali (i kupovali) sada samo mogu da se bace.

Ovakav meni je sada minut posla da se napravi ali voleo bih da cujem kako je ovo funkcionalnije od bilo kako uokvirenih tastera (dal border dal hue ispod celog tastera svejedno):
https://twitter.com/tonyodonohoe/status/344484598492823553/photo/1

Ako ubijemo interfejs i ikone a oni su odredjivali prodaju, ne vidim kako ce se jedna aplikacija izdvajati od druge slicne u app storeu. Programeri ce znati o cemu pricam.

Moja prognoza je da cemo sada videti veliko zatisje u App Storeu, bar mesec ili dva ako ne i vise nece biti previse novih updateova.
- Logika i guidelines nisu bas jasni i ne izgledaju finalni.
- Redizajn ikone kosta, cak i ovako ruzne, a nije jasno kako vizuelno ikona treba da izgleda da bi se uklopila.
- Razvoj shiny aplikacije (uz postojeci ili stari dizajn) se ne isplati jer znam unapred da ce strcati na App Storeu i nece izgledati native.

Sve sto je uradjeno ili ciji je razvoj bio u toku pre WWDC ce morati da stane bar na neko vreme jer ima pogresan dizajn i logiku. Projekti koji tek sad pocinju da se planiraju imaju sanse da se rade jer nije potrosena gomila novca na pogresan plan i dizajn. Uglavnom bas su zaljuljali developer trziste i bas me zanima kako ce ovo da se zavrsi.

Profile

Posted: 12 June 2013 09:11 AM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

dusanx wrote:

Ovakav meni je sada minut posla da se napravi ali voleo bih da cujem kako je ovo funkcionalnije od bilo kako uokvirenih tastera (dal border dal hue ispod celog tastera svejedno):
https://twitter.com/tonyodonohoe/status/344484598492823553/photo/1

Ako ubijemo interfejs i ikone a oni su odredjivali prodaju, ne vidim kako ce se jedna aplikacija izdvajati od druge slicne u app storeu. Programeri ce znati o cemu pricam.

Mozda ja starim i postajem konzervativan. Ali osnove UI-a su postavljene jos odavno… i od tada pa na ovamo samo su modernizovale. Ako je modernizacija izabacivanje dugmeta onda cu sebe od sada na dalje smatrati potpuno zatucanim i nemodernim tipom i dalje od iOS-a 6 (iako su mi jos uvek svi uredjaji na 5.x) ne idem…

Inace, 2007 je taj UI bio svetlosnim godinama ISPRED svega sto je tada postojalo, po meni on i takav jos uvek ispred konkurencije. I to ne toliko zbog toga sto su ikone lepe ili nisu, sto su dugmici zaobljeni ili nisu, vec zbog konzistencije i doslednosti. Korisnik je u svakom trenutku znao gde treba da ‘klikne’.

Ako mi se posle iOS7 rodi ideja u glavi da razmisljam o METRO inferfejsu kao alternativi onda tu nesto debelo ne valja, a bojim se da to nije moja glava 😊

Profile

Posted: 12 June 2013 09:48 AM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Sa druge strane ima i onih koji bi da zaborave na dugmice. 😊

http://uxdesign.smashingmagazine.com/2013/05/24/gesture-driven-interface/

Profile

Posted: 12 June 2013 11:35 AM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1018
Joined  2012-07-17

Hvala @dusanx za sliku koja govori vise od svih reci:

Odsustvo bilo kakvog dizajna nikako ne moze biti sjajan dizajn!

Sva ova frka oko dizajna ustvari samo otkriva pravi problem iOS-a: nedostatak custom feel & look-a. Ako ostavimo sa strane srpsko i kinesko trziste koji instaliraju Cydia-u zbog free software-a, ostatak sveta u vecini koristi Cydia-u zbog tema! Zbog mogucnosti da svako svom oku ugodi. Da su poslusali trziste i omogucili makar promenu boja, ne bi bilo ovolike polemike. Nismo mi trazili Jelly Bean & Metro preslikani. Mi smo trazili mogucnost da svako izabere sta zeli. Dokaz da je to moguce je Cydia-a. Time su mogli cak da otvore i novo trziste, da stave pod svoju kontrolu prodaju tema. Tolika doza inertnosti i ignorancije, stvarno me dovodi do misli da je pad iPhone-a u svakom pogledu neizbezan. Lupaju samo nove verzija iOS-a samo tako. Dosli smo do broja 7. Nista ja tu ne vidim da bude cak ni v2.0. To sto su promenili boje i sto su konacno stavili osakaceni sbsettings, nikako ne zasluzuje novi major release. Da li mozda swipe back u Mail-u i Messages zasluzuje broj 7? Pa to je 1 minut programerskog posla! I cak ni to nisu napravili kako treba bez ikakve animacije.

Kao sto @dusanx kaze, sa programerske tacke gledista, napravili su nevidjeni problem. Vizuelni dozivljaj je ono sto je jasno isticalo iOS u odnosu na Android. Sada je to takvo sarenilo, sa drecavim nedizajniranim ikonama pomesanim sa skeumorfizmicnim predizajniranim ikonama. Sta cemo sad? Kako to da bude ponovo lepo? Da svi menjamo aplikacije i uklanjamo button-e i boje? Sve ce da bude sada plain text? Nema problema, ja cu za pare sve da radim, ali kao krajnji korisnik, nema sanse da ja na svom telefonu gledam ovaj sarenis.

Post edited by: Bergkamp, at: 2013/06/12 11:36

Profile

Posted: 12 June 2013 04:28 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1018
Joined  2012-07-17

Jony Ive reveals the inspiration behind iOS7 [img size=600]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/tumblr_mo8mlqt4CT1svn1xeo1_1280.jpg[/img]

Profile

Posted: 12 June 2013 05:37 PM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Bravo Bergkamp. 100% se slazem sa svim napisanim!

Profile

Posted: 12 June 2013 08:26 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

Evo malo drugačjih mišljenja, pošto većinski preovlađuje hejt.

http://mattgemmell.com/2013/06/12/ios-7/

http://furbo.org/2013/06/11/been-there-done-that/

Ali ovo je dobra fora. :laugh:

[img size=600]https://d233eq3e3p3cv0.cloudfront.net/max/700/0*gifRN891LdgGOFeY.jpeg[/img]

Post edited by: ivicam, at: 2013/06/12 20:26

Profile

Posted: 12 June 2013 10:38 PM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

http://jonyiveredesignsthings.tumblr.com

Btw, messages deluju veoma nečtljivo sa tankim belim slovima na svetlo plavoj pozadini :/

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

< 1 2 3 4 >  Last ›
2 of 5