Mac os x…instalacija-pomoc
Posted: 07 July 2013 11:35 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  1
Joined  2013-07-08

Pozdrav,
Dobio sam MacBook Pro 5.3 15’.Na njemu nema operativni system,nikada nisam koristio Mac I treba mi pomoc oko instalacije.Imam Win racunar I kako pomocu njega na napravim boot-abilan usb(skinuo sam vec IOSX kao dmg. file).Kada to napravim kako da pokrenem instalaciju na MacPro Book.Ja se izvinjavam ako ponavaljam topic ali treba mi hitno resenje.Hvala unapred 😊

Profile

Posted: 08 July 2013 11:09 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Za butabilni DVD možda ima neka pomoć, ali butabilni USB za Maca da napraviš na Windowsu, još nisam čuo da postoji rešenje.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 08 July 2013 11:35 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  196
Joined  2010-09-03

Nekako mislim da ti je bezbolnije rešenje da ti bilo ko od nas ko živi u blizni napravi bootabilan usb 😊)

Signature 

A Smile Can Hide A Thousand Words

Profile

Posted: 09 July 2013 04:56 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Taj MacBook Pro bi trebalo da ima Internet Recovery (Internet Recovery je opcija koja omogućava da Mac i bez instaliranog OS-a može da se poveže na Appleov server da bi preuzeo šta mu je potrebno za reinstalaciju OS-a) ako mu je EFI upgradeovan (prvobitno nije imao tu opciju, ali je kasnije izašao update).

Je l’ si probao da ga povežeš na Inteternet i da vidiš da vidiš da li ima Internet Recovery?

Ako nije bio upgradeovan, pa nemaš Internet Recovery, ne brini se ništa… može i iz Windowsa da se napravi bootabilni USB za Mac, ali će ti biti potreban program TransMac (imaju i trial verziju koja može da se koristi 15 dana… trial im nije neka ‘osakaćena’ verzija, tako da može i iz trial verzije da se odradi to).

Samo kad instaliraš TransMac i kad ti se USB memorija pojavi u tom programu, idi na desni klik (na USB memoriju); pa nađi opciju da preformatiraš koristeći disk image.

Pretpostavljam da znaš kako da instaliraš OS X na Mac sa USB memorije (drži alt dok uključuješ Mac i pojaviće ti se meni da odabereš sa koje particije da bootuje… kad bootuješ sa USB memorije, onda samo prati uputstva na ekranu).

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 09 July 2013 09:35 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Ne snalazim se najbolje sa ovim 5.3 oznakama

http://www.everymac.com/ultimate-mac-lookup/?search_keywords=MacBookPro5,3

ali ako je mašina stvarno iz 2010 onda može internet recovery. Drži Command-Option-R kod butovanja i poveži se na neki wireless.

Post edited by: madamov, at: 2013/07/09 09:36

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile