< 1 2 3 > 
2 of 3
MacMini Server Podešavanje
Posted: 16 July 2013 12:01 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-08-12

madamov wrote:

Čini mi se da mešaš DNS i DHCP.

Takođe, to malo SBB skoćalo je verovatno samo modem, tako da ti verovatno Extreme deli adrese DHCP-om, što je OK, pod uslovom da sam server ima statičku iznutra. Spoljna statička je samo za lakši pristup spolja i ne utiče na sam server, on će lepo da radi i sa dinamičkom spoljnom adresom i nekim servisom tipa NoIP.

Sokoćalo SBB-a je ruter (ima četiri LAN mesta) i omogućava aktiviranje WiFi mreže. Malo čudo ima sve to, kao i Airport Extreme (nema usb za štampač ili externi HD). Po default-u rezerviše opseg IP adresa 192.168.x.1-192.168.x.x. DNS servere (dva) automatski preuzima sa neta. Server po početnoj inicijalizaciji postavlja DNS server kao 127.0.0.1. u podešavanju mreže na samom MacMini Serveru. Pored ovoga AirPort Extreme po default-u postavlja novi opseg IP adresa (tipa 10.0.x.x. ili 172.x.x.x. itd.). Takođe Airport Extreme preuzima DNS servere iste kao i Cisco (tipa 89.x.x.x.). Tako da ako je Server u mreži koja je formirana na AirPort Extreme ima IP adresu tipa 10.0.x.x. ili 172.x.x.x., a DNS server je 127.0.0.1. Na Airport Extreme sam Serveru dodelio stalnu IP adresu kao i na samom serveru istu tu IP adresu. Gde sada na Serveru treba da se podesi ovaj DNS server 127.0.0.1. i da li treba na ostalim mašinama da dodam ovaj DNS server u podešavanju mreže jer njega po default-u nema nego samo one ista dva DNS servera koji su preuzeti sa Cisca?

Signature 

Misa

Profile

Posted: 17 July 2013 11:16 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

NATuješ NAT, što ne valja, Airport Extreme nije u bridge modu kao što si rekao, već i on radi kao ruter iza jednog rutera. Elem, jedan od dva rutera mora u bridge mod, imaš li password za prisptup SBB ruteru?

Dakle, situacija 1:

- ostaviš SBB sokoćalo da bude ruter, pod uslovom da imaš password za njega, postaviš Extreme u bridge mod.
- serveru dodeliš manuelno IP adresu 192.168.1.2, recimo, ja obično uvek stavim serveru IP adresu za jednu veću od rutera. maska ide na 255.255.255.0, DNS server ostaviš na 127.0.0.1, ruter je 192.168.1.1
- na SBB ruteru bušiš ručno portove servisa koje želiš da koristiš ili staviš server u tzv. DMZ, obično tako zovu tu opciju, to znač da će sav saobraćaj iniciran spolja da ide pravo na server.
- ako želiš da i klijenti u mreži ispravno rade sa Mac OS X servisima i da ne ideš od jednog do drugog da im ručno ubacuješ podatak o DNS serveru, nađeš u SB ruteru pod DHCP server gde mu se unesu koju će adresu DNS servera da šalje klijentima, tu staviš 192.168.1.2

Situacija 2:

- postaviš SBB sokoćalo u bridge mod, Airport Extreme ostaviš ovako kako jeste
- serveru dodeliš Ip adresu 10.0.1.2, maska 255.255.255.0, ruter 10.0.1.1., DNS server 127.0.0.1
- daš mu da kontroliše Airport Extreme i pevaš, ili uključš ‘Default host’ na Airportu ili ručno bušiš portove i u Extremovom DHCP serveru kažeš da prosleđuje 10.0.1.2 kao adresu DNS servera

Post edited by: madamov, at: 2013/07/17 11:18

Post edited by: madamov, at: 2013/07/18 11:20

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 July 2013 11:35 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

madamov wrote:

- ako želiš da i klijenti u mreži ispravno rade sa Mac OS X servisima i da ne ideš od jednog do drugog da im ručno ubacuješ podatak o DNS serveru, nađeš u SB ruteru pod DHCP server gde mu se unesu koju će adresu DNS servera da šalje klijentima, tu staviš 192.168.1.2

Ovo moram dodatno da objasnim, često je zbunjuće za ljude koji su navikli da im mali uređaj radi sav posao bez dodatnih podešavanja.

Dakle, server ume da ode na internet jer ima IP adresu rutera, svoju IP adresu i masku i tamo će naći provajderov ili sledeći DNS server u hijerarhiji, na kojima će naći adrese domena o koijma još ništa ne zna i keširaće ono što jednom nađe. DHCP server u ruteru će klijentima poslati adresu servera kao adresu DNS servera i ovi će pokupiti adrese iz DNS keša na server, ili će server za njih otići da pronađe podataka za traženi domen, keširati to i proslediti klijentu informaciju.

A zašto sve to?

Zato što da bi koristio servise poput Calendar i AddressBook servera ili network odnosno mobile home foldera, klijent mora da koristi DNS server na serveru jer će jedino tako dobiti ispravan FQDN za server da bi OpenDirectory ispravno radio. Fora je u tome da kada si prilikom instalacije servera rekao da je on povezan lokalni domen (host name mu se namestio na, recimo, adamov.private ili da kontroliše domen koji je u stvari u DNS-u kod tvog provajdera kao što je moj adamov.co.rs); server će u za ove domene upisati svoju IP adresu u svoj DNS server.

Na primer, imam mašinu u mreži kojoj je DNS server namešten na Guglov 8.8.8.8 i sa nje hoću da idem na ftp.adamov.co.rs, to če me baciti na FTP server kod mog provajdera, a želeo sam da me baci na lokalni FTP server na mom serveru. Zato klijent mora da ima DNS server podešen na lokalni DNS server na serveru.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 July 2013 08:43 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-08-12

Postaje polagano jasnije 😊. Ove stvari niko ne kaže po raznoraznim uputstvima. Jeste dosta toga logično, ali ... Hvala za razložno objašnjenje! U subotu putujem na more, hvala milom bogu, tako da neću imati vremena da sprovedem ovo poslednje uputstvo. Mislim, hvala za more 😊. Po povratku ću da urušim ceo sistem pa da ga podesim korak po korak. Ne bih sada na brzaka nego natenane.

Hvala ti još jednom. Čujemo se po povratku 😊.

Signature 

Misa

Profile

Posted: 18 July 2013 11:19 AM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Znaš kako, te stvari više imaju veze sa organizacijom mreže nego sa samim serverom, tako da to da ne treba da ‘NATuješ NAT’ ćeš teško naći među uputstvima za podešavanje servera.

U svakom slučaju, kada se vratiš nameštamo. B)

Signature 

Profile

Posted: 13 January 2014 09:54 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-08-12

Ne postižem 😊. Menjao sam posao u međuvremenu, završio most i pristupe i sada sam u Koridorima na Niš-Dimitrovgrad. Mlogo posla na 83km autoputa. Završićemo i ovo, jednog dana!

Danas sam pokušao da sprovedem varijantu 2. da isključm DHCP na SBB ruteru i da postavim DHCP i NAT na extreme, ali mi je sve vreme prijavljivao Double NAT extreme. Vratio na varijantu 1. ali kada unesem 127.itd za DNS server onda nema pristupa Internetu.

Definitivno mi ne ide.

Signature 

Misa

Profile

Posted: 14 January 2014 12:15 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Nije dovoljno da na SBB rutery isključš DHCP, već da ga prebaciš u bridge mod. Zato i dobijaš tu ‘Double NAT’ poruku.

Signature 

Profile

Posted: 14 January 2014 04:05 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Pogrešna postavka skoro svega.

Imaš Cisco MODEM za kablovski internet koji nema skoro nikakva podešavanja. Da bi to sve radilo onako kako si ti zamislio, trebao bi da vidiš sa SBB-om dve stvari:

1. Da li je moguće da prijaviš MAC svog Airport Extreme-a na njihovu mrežu umjesto tog modema?
2. Da li možeš da dobiješ statičku IP adresu?

Ako ovo dvoje može, onda ti sav saobraćaj hendluje AE i svi problemi su ti riješeni.

Ako prvo može, a drugo ne može, treba ti neki DDNS (Dynamic DNS) servis (tipa DynDNS.org ili slično tome, a da ga AE podržava - dakle pročačkaj podešavanja za AE i vidi da li i koji DDNS podržava, pa prema tome ganjaj dalje. DDNS ti omogućava da svom domenu kod kuće pristupaš preko imena, a ne preko adrese, a AE se brine da tvoja dinamička IP adresa koju dobijaš od SBB-a bude sinhronizovana sa DDNS servisom.

Takođe, ako AE podržava MAC cloning, onda uključš tu opciju, za clone address postaviš MAC adresu sa SBB-ovog Cisco modema i uključš UTP u WAN port na AE. I to opet treba da ti radi…

Ima tu još stvari, ali o tom potom…

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 14 January 2014 06:48 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

castor wrote:

Pogrešna postavka skoro svega.

Imaš Cisco MODEM za kablovski internet koji nema skoro nikakva podešavanja. Da bi to sve radilo onako kako si ti zamislio, trebao bi da vidiš sa SBB-om dve stvari:

1. Da li je moguće da prijaviš MAC svog Airport Extreme-a na njihovu mrežu umjesto tog modema?
2. Da li možeš da dobiješ statičku IP adresu?

Ako ovo dvoje može, onda ti sav saobraćaj hendluje AE i svi problemi su ti riješeni.

Nema modem, već ruter i ne mora uopšte da radi nijedno od ova dva da bi mu radilo to što hoće uz neki DynDNS servis (ja koristim no-ip.com. Sve što treba je da ubaci ruter u bridge mod.

Ako prvo može, a drugo ne može, treba ti neki DDNS (Dynamic DNS) servis (tipa DynDNS.org ili slično tome, a da ga AE podržava - dakle pročačkaj podešavanja za AE i vidi da li i koji DDNS podržava, pa prema tome ganjaj dalje. DDNS ti omogućava da svom domenu kod kuće pristupaš preko imena, a ne preko adrese, a AE se brine da tvoja dinamička IP adresa koju dobijaš od SBB-a bude sinhronizovana sa DDNS servisom.

AE ne podržava nijedan DynDNS servis, klijent mora da se instalira na računar u mreži.

Takođe, ako AE podržava MAC cloning, onda uključš tu opciju, za clone address postaviš MAC adresu sa SBB-ovog Cisco modema i uključš UTP u WAN port na AE. I to opet treba da ti radi…

Podržava, ali je nepotrebno., to jedino ako zatraži statičku adresu od SBB-a, za drugo mu ne treba.

Signature 

Profile

Posted: 14 January 2014 07:09 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

madamov wrote:

Nema modem, već ruter i ne mora uopšte da radi nijedno od ova dva da bi mu radilo to što hoće uz neki DynDNS servis (ja koristim no-ip.com. Sve što treba je da ubaci ruter u bridge mod.

Sad vidim da SBB za poslovne korisnike daje Cisco WiFi ruter ‘u skladu sa potrebama korisnika’...

Ako taj ruter nema odgovarajuća podešavanja, onda ne može ni da se ubaci u bridge mod, pa mu je jedini načn da odradi to što treba da klonira MAC adresu i da mu AE hendluje saobraćaj…

madamov wrote:

AE ne podržava nijedan DynDNS servis, klijent mora da se instalira na računar u mreži.

To tek nije problem kada se sve ono što njega muč riješi…

madamov wrote:

Podržava, ali je nepotrebno., to jedino ako zatraži statičku adresu od SBB-a, za drugo mu ne treba.

Treba mu i za dinamičku i za statičku IP adresu, jer koliko vidim on i dalje nije riješio prilično jednostavnu stvar. Ako klonira MAC adresu SBB rutera, onda isti totalno izbacuje iz priče, AE preuzima njegovu ulogu i sve će da mu radi uz mnogo manje cimanja nego da se igra sa tim Ciscom.

Fiksna adresa kod SBB-a je 610 dinara mjesečno, što ne bi trebalo da predstavlja problem.

EDIT: Ako ima ruter, onda je prijavljen kao poslovni korisnik i po default-u ima statičku javnu IP adresu, što dalje olakšava stvar i svodi sve na kloniranje MAC adrese SBB-ovog Cisco rutera i postavljanje AE na njegovo mjesto…

Nego kolega nikako da kaže šta tačno ima od opreme pored AE i Mini servera…

Pozdrav.

Djole

Post edited by: castor, at: 2014/01/14 19:13

Signature 

Profile

Posted: 14 January 2014 09:08 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

castor wrote:

madamov wrote:

Sad vidim da SBB za poslovne korisnike daje Cisco WiFi ruter ‘u skladu sa potrebama korisnika’...

Ako taj ruter nema odgovarajuća podešavanja, onda ne može ni da se ubaci u bridge mod, pa mu je jedini načn da odradi to što treba da klonira MAC adresu i da mu AE hendluje saobraćaj…

Ne može to tako, opet NATuje NAT, kloniranje MAC adrese ima smisla samo kod dodeljivanja fiksne IP adrese za drugo se ni ne koristi, bez stavljanja tog rutera u bridge mod ili AE-a u bridge mod nema rešenja.

madamov wrote:

Treba mu i za dinamičku i za statičku IP adresu, jer koliko vidim on i dalje nije riješio prilično jednostavnu stvar. Ako klonira MAC adresu SBB rutera, onda isti totalno izbacuje iz priče, AE preuzima njegovu ulogu i sve će da mu radi uz mnogo manje cimanja nego da se igra sa tim Ciscom.

Ne shvataš, kloniranje MAC adrese služi samo da bi dobio fiksnu IP adresu i ne rešava njegov problem. Ne može AE prostim kloniranjem adrese da preuzme njegovu ulogu, uostalom ruter sa SBB strane neće ni videti tu MAC adresu dok se ovaj njihov ruter kod Miše ne postavi u bridge mod.

EDIT: Ako ima ruter, onda je prijavljen kao poslovni korisnik i po default-u ima statičku javnu IP adresu, što dalje olakšava stvar i svodi sve na kloniranje MAC adrese SBB-ovog Cisco rutera i postavljanje AE na njegovo mjesto…

Ni ovo nije tačno, nema po defaultu, već je uključena u cenu, ali mora da pošalje zahtev administratorima SBB-a da je aktiviraju tako što će da im pošalje serijski broj kablovskog modema i MAC adresu rutera. I da ponovim još jednom da ne bi zbunjivali Mišu dalje, neće njemu kloniranje MAC adrese da reši problem zato što ne možeš da postaviš AE na mesto njihovog rutera. Prvi je razlog fizički: s jedne strane tog rutera ulazi koaksijalni kabl od kablovske, AE to nema, drugi je logički: AE nema fuknckiju kablovskog modema. Što će reći, u njegovoj situaciji on može da uradi tri stvari:

1) Da izbaci AE iz mreže i koristi samo SBB-ov ruter
2) Da postavi SBB-ov ruter u bridge mod i koristi AE kao ruter (u ovom slučaju SBB-u šalje MAC adresu WAN porta AirportExtrema ukoliko želi fiksnu adresu) - ovo je situacija koju bi imao da ima SBB-ov kabolvski modem umesto rutera
3) Da postavi Airport Extreme u bridge mod i koristi SBB-ov ruter (u ovom slučaju za dobijanje statičke adrese šalje MAC adresu SBB_ovog rutera)

Signature 

Profile

Posted: 14 January 2014 10:03 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Izvini Miki, totalno sam se zaboravio da ima jbni kabal za kablovsku preko koje dolazi net. Sorry. :( :( :(

Ono što može da uradi, koliko vidim prema uputstvu za ruter, je da AE postavi u DMZ i da dobije to što mu treba… Eventualno još da odradi port forward za potrebne portove.

http://www.cisco.com/en/US/docs/video/at_home/Cable_Modems/3900_Series/4021192_B.pdf

Strana 76 je DMZ.

Ovaj ruter, barem prema dokumentaciji ne podržava bridge mode, a ni ja ga nisam kao termin pronašao u pdf-u.

Pozdrav.

Djole

Signature 

Profile

Posted: 14 January 2014 10:20 PM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mkozlovic wrote:

Cisco je EPC3925 ruter, a imam i tel liniju preko njega. Postoji HomeGetway programče kojim se upravlja svim parametrima (pristupa se preko Browsera). Ono što nisam pronašao je kako da ga stavim u Bridge mod. Imam već dve godine statičku adresu. Može se podesiti na njemu i WiFi mreža. AE je 4 generacije i aktivne su dve mreže (na 2,4GHz i 5GHz).
Parametre rutera sam dobio od SBB-a kada i statički IP i tako je i podešeno.
Definitivno je firmware Cisca stari jer ne postoji opcija za prebacivanje u Bridge (Ruter) mod, to sam sada isurfovao.
Može li onda opcija da na njemu bude NAT a AE u bridge mod, kako je i sada? Šta onda od podešavanja da radim na AE za server?

Šta stoji ovde u popapu kod tebe?

[img size=600]https://dl.dropboxusercontent.com/u/13597077/macserbiaforum/airportutil.png[/img]

Post edited by: madamov, at: 2014/01/14 22:22

Post edited by: madamov, at: 2014/01/14 23:59

Signature 

Profile

Posted: 14 January 2014 10:59 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-08-12

Ne mogu da vidim sliku koju si poslao. Forbiden na Dropboxu.

Signature 

Misa

Profile

Posted: 14 January 2014 11:01 PM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-08-12

Probao sam i trik sa neta da dobijem Bridge mod na ruteru ali nije mi uspelo. Da li SBB brani tu vrstu zezanja ili šta, ali nije prošlo.

Signature 

Misa

Profile

< 1 2 3 > 
2 of 3