Virtuelna masina Win 7 i SSD disk
Posted: 23 August 2013 09:17 AM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2010-01-05

Razmisljam da instaliram Parallels ili Fusion i da instaliram Windows 7 kao gost OS. Ono sto me brine je sledece - hteo sam da to uradim na SSD disku. Za OS X sam primenio neke od tweak-ova za SSD disk o kojima sam ranije u jednoj temi pisao - ali me sda brine ovaj Win 7. Naime, virtuelna masina ce biti jedan ili vise vecih fajlova i nisam siguran da li OS X moze da primeni TRIM kada se iz Windowsa obrise neki fajl? Da li je neko imao iskustva sa ovime? Da li je potrebno odraditi tweak-ovanja na nivou Windows-a i da li ce ona imati efekta?

Unapred zahvalan

Profile

Posted: 23 August 2013 09:36 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  260
Joined  2007-09-07

Tweakovanja u Windowsu u tako kreiranoj virtuelnoj mašini ti neće pomoći.
Ono što ti ja preporučujem je da instaliraš windows preko Boot Camp-a, i da ga onda koristiš iz VMware fusiona ili Parallelsa, pošto oba mogu da butuju virtuelnu mašinu sa boot camp particije.

Ja sam se dosta igrao sa time, i meni je virtuelni windows prilikom pristupa disku brži ako je sa boot camp particije. Nije neka giga ultra razlika, al se oseća. Doduše ja imam običan HDD, a ako će se ponašati sa SSD-om to ne znam.

Probaj obe varijante i izmeri performanse sam, šta te košta. Boot Camp particiju uvek možeš da obrišeš i da proširiš OS X particiju.

Signature 

iMac 27-inch

Profile

Posted: 23 August 2013 09:42 AM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2010-01-05

Hvala na brzom odgovoru. Verujem da ce performase biti dobre, mene vise brine zivotni vek SSD-a. Znaci ako instaliram preko BC-a, odradim potrebna tweakovanja, posle i kada pokrenem taj win kao VM on ce koristiti ta podesavanja?
To mi je mozda i najbolja varijanta.

Profile

Posted: 23 August 2013 03:50 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  260
Joined  2007-09-07

Mislim da hoće, jer ako se dobro sećam i fusion i parallels, ako je virtuelna mašina na fizičkoj particiji onda joj dozvoljavaju da pristupa istoj direktno.

Signature 

iMac 27-inch

Profile

Posted: 24 August 2013 02:26 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Hoće, zato što u tom slučaju virtuelna mašina pristupa direktno disku, ali u svakom slučaju treba pogledati šta o tome kažu na support delovima sajtova Parallelsa i VMWarea.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile