Je l’ primetio neko da se u Terminalu…
Posted: 17 May 2008 04:28 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Je l’ primetio neko da se u Terminalu promeni ime računara kad se računar poveže na ADSL preko rutera?

Je l’ to ruter dodeljuje neko ime računaru ili šta?

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 18 May 2008 11:51 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Terminal obično po defaultu prikazuje host name u promptu, osim ako ga nisi drugačje podesio. E sad, da ti se kačenjem na ADSL menja i host name ne znam kako uspeva i kojom opcijom i da li uopšte ima veze sa bash-om. A može i da zavisi od shella koji koristiš uTerminalu (default je bash). U svakom slučaju, probaj sa
[code:1]echo $PS1[/code:1]
da vidiš kako ti je namešten prompt. A sa
[code:1]echo $HOSTNAME[/code:1]
koji je hostname računara pre i posle kačenja na ADSL.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 May 2008 06:08 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Ma nisam ništa menjao pre nego što sam primetio to, a i nisam raznije pokretao Terminal na OS X-u.

Hostname je bilo ime računara (ono koje je ukucano kad se OS X prvi put pokrene i pita za korisničko ime, šifru, ime računara…) i taj hostname je pisao i u Terminalu dok MacBook nije povezan na ADSL ruter.

Potražio sam na Google nešto na tu temu i našao sam neke diskusije u kojima su ljudi pričali da se to dešava jer u ‘/etc/hostconfig’ nije naveden hostname.

Stavio sam hostname u ‘/etc/hostconfig’ i hostname koji piše u terminalu se više ne menja kad se MacBook poveže na ADSL ruter.

Zanima me samo da li je još neko tu sa foruma primetio to i da li to ruter dodeljuje neki novi hostname računaru… i da li to ima veze sa podešavanjem rutera?

Post edited by: indijanac, at: 2008/05/18 21:46

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 18 May 2008 09:08 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

indijanac wrote:

Zanima me samo da li je još neko tu sa foruma primetio to i da li to ruter dodeljuje neki novi hostname računaru… i da li to ima veze sa podešavanjem rutera?

Nije da nisam primetio, ali ne baš na mojim mašinama. Sa Leopardom to ne bi smelo da se desi jer je on to rešio bolje, čak možeš i sam da edituješ host name da bude drugačji od Computer name u Sharing sistem preferencama. A host name se menjao jer nije upisan u hostconfig-u pa je mašina radila lookup za reverzni DNS po IP adresi koju si dobijao od provajdera, pa rezultat dodeljivala u host name. ovo govorim zato jer kada sam ovo primećivao u terminalu, uvek je pisalo nešto ala cable-87-216-166-11.dynamic.sbb.co.yu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 May 2008 10:16 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

madamov wrote:

A host name se menjao jer nije upisan u hostconfig-u pa je mašina radila lookup za reverzni DNS po IP adresi koju si dobijao od provajdera, pa rezultat dodeljivala u host name.

Pa ni kod mene u ‘/etc/hostconfig’ nije bio naveden hostname, pa sam morao da ručno dodajem hostname tu da se hostname u Terminalu ne bi menjao.

madamov wrote:

ovo govorim zato jer kada sam ovo primećivao u terminalu, uvek je pisalo nešto ala cable-87-216-166-11.dynamic.sbb.co.yu.

Nešto u tom stilu piše u Konzoli (samo malo drugačje jer je drugi provajder) kad menja ime, a u Terminalu ono što je do prve tačke.

Post edited by: indijanac, at: 2008/05/19 00:14

Signature 

Profile

Posted: 19 May 2008 06:36 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  141
Joined  2005-07-17

Ako ti je router ujedno i dhcp server rekao bih da je to ‘problem’, jer je sasvim legalno da se hostname, ukoliko se manuelno ne setuje, dodeli preko dhcp-a.

Signature 

> Apple fanboy - a person who bought a Mac before you did.

Profile

Posted: 20 May 2008 07:31 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Rešeno 😊

Sinoć sam se odlučo da nađem neko rešenje da mi se u Terminalu ne menja hostname kad u ‘/etc/hostconfig’ nije naveden hostname.

Prvo sam vratio u ‘/etc/hostconfig’ kako je bilo (bez hostanmea); pa sam onda u Network (u System Preferences) pod ‘Configure’ umesto ‘Using DHCP’ stavio ‘Manually’ i ručno sam namestio to… onda sam probao da li će da se promeni hostname u terminalu kad iz računara isključm i ponovo uključm Ethernet gajtan i nije se promenilo :D

Al’ ipak sam hteo da se koristi DHCP, pa sam opet pod ‘Configure’ stavio ‘Using DHCP’, ali sam rešio da resetujem ruter (da vratim ruter na fabrička podešavanja); za svaki slučaj, i da ponovo podesim ruter onako kako treba… i više se ne menja hostname u Terminalu sam od sebe :D

Verovatno je nešto ruter zezao.

Ako još neko primeti da mu ruter menja hostname, nek resetuje ruter 😊

Signature 

Profile